Ik heb geen tijd om je te bekritiseren, ik ben mezelf aan het verbeteren

Ik heb geen tijd om je te bekritiseren, ik ben mezelf aan het verbeteren

Laatste update: 23 januari, 2017

Gedurende ons leven hebben we vaak kritiek op elkaar. Vervolgens voelen we ons hier schuldig over en raken we overstuur, iets dat we maar moeilijk lijken te kunnen ontlopen. We voelen de behoefte om balans te vinden en ons gevoel van eigenwaarde te verbeteren zodat we onszelf kunnen bevrijden van onze innerlijke gevangenis.

Soms overweldigen onze problemen ons, maar in plaats van te proberen om ons gevoel van eigenwaarde te verbeteren, richten we onze blik op de ander omdat we geloven dat hij nog erger is dan wij. Wanneer we kritiek hebben op anderen, dan is dit meestal een weerspiegeling van wat er bij onszelf van binnen gebeurt.

Maar op dergelijke wijze van onze problemen wegrennen is egoïstisch en zinloos. Het bekritiseren van anderen is dan ook een vergissing en onthult alleen maar dat we zelf gefrustreerd en onzeker zijn. Wanneer we namelijk gebruik maken van kwaadaardige kritiek, worden we giftig. We kunnen anderen ontzettend veel schade toebrengen, zelfs als we ons hiervan niet bewust zijn.

Kritiek definieert de criticus, niet de bekritiseerde

Eigenwaarde

De conventionele regels van onze maatschappij worden ons met de paplepel ingegoten en dus zijn we het gewend om de dingen die we als goed opvatten toe te juichen en de dingen die we als slecht opvatten te veroordelen. Wanneer ons gedrag de grens overschrijdt en ‘onacceptabel’ wordt, dan onderdrukken we dit en voelen we ons hier slecht over.

Er zijn echter mensen die dit patroon doorbreken en die hun leven leiden zonder zichzelf te censureren. Zij volgen gewoon hun eigen weg. Dit is wat ze gelukkig maakt. Het is makkelijk voor iemand die zijn eigen leven censureert om de mensen die dit niet doen te bekritiseren en beoordelen, maar degenen met wie ze echt een probleem hebben zijn ze zelf. Kritiek definieert de criticus, niet de bekritiseerde.

Ons innerlijk wordt weerspiegeld door de manier waarop we anderen behandelen, of we dit nu willen of niet. Als we ons ongelukkig voelen en geloven dat het aan ons is om de situatie te veranderen, dan zijn we verplicht dit te doen. Maar het afwijzen, beledigen en te schande maken van andere mensen leidt alleen maar tot onze eigen emotionele leegte.

Het profiel van een criticus

Hier zijn enkele algemene kenmerken van mensen die voortdurend kritiek hebben op anderen:

  • Het ontbreekt ze overduidelijk aan geluk in hun leven. Als ze de behoefte hebben om anderen te beoordelen om zich beter over zichzelf te kunnen voelen, dan komt dit doordat ze geen zelfliefde hebben. Jezelf goed en evenwichtig voelen is ontzettend belangrijk in je persoonlijke relaties. Als je niet gelukkig bent met jezelf, kun je een ander ook niet gelukkig maken.
  • Vreemden zijn hun voornaamste aandachtspunt. Ze zijn geneigd hun kritiek te richten op mensen die ze helemaal niet kennen of in ieder geval niet heel goed kennen. Dit is makkelijker voor ze dan kritiek leveren op de mensen die dicht bij hen staan. Hierover hoeven ze zich namelijk een stuk minder schuldig te voelen.
  • Het zijn over het algemeen mensen die afhankelijk en onzeker zijn. Het verbeteren van je gevoel van eigenwaarde houdt in dat je je zekerder begint te voelen over jezelf. Critici zijn geneigd onzeker te zijn en hebben het nodig om anderen mee te sleuren in hun eigen realiteit en eenzaamheid.

Zo versterk je je gevoel van eigenwaarde

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren en op te houden met het projecteren van je eigen innerlijke ongeluk op mensen die dit niet verdienen:

  • Vergeet je successen en prestaties niet.
  • Accepteer je fouten zonder jezelf te bekritiseren of te beoordelen.
  • Ga niet op zoek naar de goedkeuring van anderen; ga op zoek naar die van jezelf.
  • Herinner jezelf aan je waarden en positieve eigenschappen, maak zonodig een lijst.
  • Accepteer jezelf om wie je bent, om wat je doet en hoe je je voelt.
  • Laat het verleden achter je en leer van je fouten.
Licht


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.