Geef het op als ze niet meer om je geven

Geef het op als ze niet meer om je geven

Laatste update: 10 juni, 2017

Geef al die situaties op waarbij je je ongemakkelijk voelt. Geef mensen op die niet meer om je geven. Opgeven is moeilijk. Het is een zeer belangrijke stap waarin we onzeker zijn en veel twijfels voelen. Er zijn echter momenten waarop we geen andere keuze hebben als we niet meer willen lijden.

Het is moeilijk voor ons om mensen die belangrijk voor ons zijn los te laten. Ze kijken niet meer naar ons om, hun doelen en doelstellingen in het leven zijn niet meer vergelijkbaar met die van ons. Wat geven ze ons nu? Als we ons aan hen vast blijven houden, zullen we blijven lijden en zullen we niet vooruit komen in het leven. De slimste oplossing is om op te geven.

Opgeven betekent niet altijd zwakheid. Soms laat het zien dat je sterk genoeg bent om los te laten.

Geef op, uit respect voor jezelf

Hoe vaak hebben we die mooie metafoor over de trein wel niet genoemd? De trein waarin we de passagiers zijn. Waar sommige mensen instappen en blijven, en anderen alleen maar meerijden tot het volgende station. Sommige mensen krijgen alleen een simpele groet van ons. Met anderen zullen we daarentegen onze hele reis delen, en we zullen een veel diepere relatie met hen aangaan.

Wat gebeurt er met deze mensen die een belangrijke betekenis voor ons krijgen? We willen ze in onze trein houden, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Maar we kunnen niemand dwingen om tot het einde bij ons te blijven. Veel van deze mensen stappen uit, en dit zal eerst pijn doen. Maar na verloop van tijd begrijp je dat je moet leren loslaten, omdat niemand eigendom kan zijn van een ander.

Jezelf vastklampen aan een situatie die nergens toe leidt, zal enkel pijn veroorzaken. Je geeft jezelf aan een relatie die geen uitgang heeft. We hebben altijd gezegd dat je moet geven zonder iets terug te verwachten. Het probleem is dat wanneer dit constant gebeurt, je het risico loopt dat je jezelf pijn doet. Je loopt steeds maar weer tegen dezelfde muur aan.

Opgeven

Iemand opgeven die zeer belangrijk voor ons was is heel moeilijk om te doen.

Soms is iemand opgeven een daad van eigenliefde. Je moet jezelf de kans geven om de wonden van die mislukte relatie te laten genezen en littekens te laten ontstaan. Dit is de enige manier waarop je nieuwe mensen kunt ontmoeten en kunt ontdekken dat er mensen zijn die je vrijwillig hun hulp aanbieden tijdens je leven.

Ik weet niet of ik er nog toe doe, of hij me nog op dezelfde manier ziet

Soms kunnen de gevoelens van iemand veranderen, maar verlaten ze ons niet. Dit gebeurt veel in relaties waar de liefde is gereduceerd tot zorg, maar de twee ondanks dit feit toch nog samen blijven. Soms is het omdat ze niet durven weg te gaan. Ze zijn ‘gewend’ om samen te zijn. Andere keren is het omdat ze denken dat het niet de schuld van de ander is dat ze niet meer van hem houden.

Opgeven

Het probleem aan deze situatie is dat beide personen eronder leiden. Een van hen voelt zich leeg omdat zijn partner niet meer in zijn behoeften kan voorzien. De ander voelt zich vastgebonden omdat hij met iemand samen is voor wie hij geen gevoelens meer heeft. Het is dus niet ongewoon dat frustratie de tekenen van liefde opslokt. De volgende tekenen zijn een indicatie dat alles voorbij is:

  • Ze interesseren zich niet meer voor jouw behoeften, vooral als het gaat om affectie. Die wordt niet meer getoond. Dus je voelt je alleen en verlaten.
  • Ze negeren je ideeën en meningen, waardoor ze beslissingen beginnen te nemen zonder met jou te overleggen. Meestal volgen ze alleen hun eigen wensen en behoeften.
  • Jij bent degene die de relatie boven water houdt. Jij geeft alles. Als je op een bepaald punt stopt met geven, wetend dat je er niets voor terugkrijgt, zal de relatie eindigen.
  • Ze zijn je gaan vernederen en bekritiseren. De ander begint afstand van je te nemen zonder aanwijsbare oorzaak. Opeens is je bron van geluk, je beul geworden.

Als je lijdt in plaats van iemand op te geven, onthoud dan dat er geen lijden groter is dan jezelf opgeven.

Je bent om bepaalde reden geen prioriteit meer voor die speciale persoon en dat doet pijn. Het beste dat hij kan doen is eerlijk tegen je zijn, zodat jij niet op deze tekenen zou hoeven letten, die zo’n pijn doen. Denk eraan dat opgeven een vrijwillige taak is. Je wilt het eigenlijk niet, maar je moet deze beslissing nemen zodat je niet onder de relatie blijft lijden.

Opgeven

Gedurende je leven zul je geconfronteerd worden met deze situaties waarbij je partners, vrienden of zelfs familieleden moet opgeven. Afscheid leren nemen is een realiteit die we alleen met tijd en ervaring kunnen begrijpen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.