Er zijn duizenden manieren om 'ik houd van je' te zeggen

Er zijn duizenden manieren om 'ik houd van je' te zeggen

Laatste update: 09 juni, 2017

Ik houd van je. Deze vier woorden zijn zo simpel, maar zo moeilijk om uit te spreken. Je kunt ze op veel verschillende manieren uitdrukken. Door middel van een knuffel, je zorgen maken om elkaar, het koken van iemands favoriete gerecht, naar de bioscoop gaan omdat je partner een film die jij niet leuk vindt graag wil zien, en nog veel meer. Een ‘ik houd van je’ is dus een knuffel, een moment van stilte, vragen die laten zien dat we naar de ander luisteren, helpen als onze geliefde zich overrompeld voelt.

Een gevoel kan worden uitgedrukt door acties en woorden. We denken echter dat we alleen kunnen ‘spreken’ over een gevoel met behulp van taal. Dit is niet waar, want als we aandacht besteden aan de houding van de ander, kunnen we zien hoe hij zich echt voelt. Er zijn duizenden manieren om ‘ik houd van je’ te zeggen zonder dat je deze vier woorden hoeft te gebruiken.

Wat ‘ik houd van je’ impliceert

Als je een nieuwe relatie hebt en je al vaker relaties hebt gehad, zal het misschien wat langer duren voordat je je ware gevoelens durft uit te spreken. We beginnen met een verlegen ‘ik vind je leuk’ en zeggen alleen ‘ik houd van je’ als we zeker zijn van onze gevoelens.

'Ik Houd Van Je'

We zijn blootgesteld aan de sensanie van kwetsbaarheid, gevoeligheid en zelfs oubolligheid. Dus het lijkt alsof we door onze gevoelens te onthullen, de ander in een positie brengen waarin hij gedwongen wordt te zeggen dat deze gevoelens wederzijds zijn. Dat is hoe de stilte begint en blijft, en er dagen, weken of zelfs maanden voorbij kunnen gaan. 

Hoewel iedereen zijn eigen ritme en ruimte heeft om ‘ik houd van je’ te zeggen, is het zo dat deze woorden veel meer inhouden dan alleen affectie. Ze symboliseren een toewijding, een weddenschap, een stap die we misschien nog niet durven zetten, maar die we vaak toch wel willen zettem.

Hoe zeg je ‘ik houd van je’ zonder de woorden te gebruiken

We zijn niet van steen, en we zijn ook geen harteloze, ongevoelige robots. Maar het niet uitdrukken van onze gevoelens is een heel ander onderwerp. Je denkt misschien dat je partner, je ouders, je vrienden of grootouders alleen kunt vertellen dat je van ze houdt door deze vier magische woorden uit te spreken.

Maar er zijn duizenden andere manier om die affectie en liefde te laten zien. Deze manieren zijn gebaseerd op de houding die we hebben tegenover anderen, op hoe we ons zorgen maken over hen en willen dat alles goed met ze gaat. De acties die je laat zien in je dagelijkse leven kunnen soms op een betere manier laten zien hoe je je voelt dan wanneer je ze de hele tijd vertelt dat je van ze houdt.

'Ik Houd Van Je'

‘Hoe was je dag?’ ‘Rijd voorzichtig.’ ‘Vergeet niet om je jas mee te nemen.’ ‘Ik heb lasagne gemaakt omdat je dat zo lekker vindt.’ ‘Kies jij de film maar uit.’ ‘Heb je goed geslapen?’ ‘Blijf maar in bed, ik maak ontbijt voor je.’ ‘Die rok staat je geweldig.’ ‘ik heb die koekjes gekocht die je zo lekker vindt.’ ‘Dat heb je geweldig gedaan!’ ‘Wat heb je heerlijk gekookt.’ en de lijst gaat maar door.

Zie je hoe makkelijk het is om anderen te laten zien dat we om ze geven? Acties zijn net zo waardevol als woorden. Je kent vast wel het gezegde dat een foto meer zegt dan duizend woorden. In dit geval zouden we kunnen zeggen, een goede houding is nog beter als die samengaat met die vier woorden en de acties die uitdrukken wat deze woorden betekenen.

‘Ik vind je leuk’ versus ‘ik houd van je’

Veel mensen zeggen dat ‘ik vind je leuk’ de stap is die voor ‘ik houd van je’ komt. Anderen zeggen dat de eerste een gevoel van bezitting impliceert en de laatste een gevoel van jezelf overgeven. De waarheid is dat we hoe dan ook uitdrukken wat er binnenin ons gebeurt.

'Ik Houd Van Je'

Schaam je niet om ieder van deze prachtige, unieke, mooie uitdrukkingen uit te spreken. Je zal je gelukkig voelen, en je zal de ander ook gelukkig maken. Denk er ook aan dat woorden ‘zwak zijn tegen de wind’. Als je wil dat ze deel uitmaken van de fundering van een relatie, moet je ze ondersteunen met acties.

‘Ik mis je.’ ‘Zorg goed voor jezelf.’ ‘Slaap lekker.’ ‘Ik dacht aan je.’ ‘Er staat eten voor je klaar in de oven.’ ‘Laat het me weten wanneer je thuis bent.’ ‘Neem een paraplu mee.’ ‘Wil je een kopje koffie?’

Op welke manieren zeg jij vandaag ik houd van jou?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.