Kom, laten we elkaar aankijken om afscheid te nemen

Kom, laten we elkaar aankijken om afscheid te nemen

Laatste update: 14 november, 2016

Kom, laten we elkaar aankijken om afscheid te nemen. Ik moet uitleggen waarom ik wegga. Ik wil duidelijk maken dat liefde soms niet het antwoord is op alle leegten of de remedie voor alle fouten. Ik zeg gedag terwijl ik recht tegenover je zit, want dat is hoe mensen die ooit van elkaar gehouden hebben en die respect verdienen gedag zeggen.

We hebben blindelings lief en we hebben lief met al onze zintuigen en met dat wat sommigen onze ‘ziel‘ noemen.

Blinde liefde kan echter nooit genoeg veiligheid bieden om de relatie te laten bloeien door de jaren heen. Wat we nodig hebben, is de diepe liefde die ons die volledige kalmte biedt; waar de rimpels niet worden gezien als een teken van de vele jaren samen, maar van de dagen waarop we in harmonie en geluk leefden.

Tot nu toe heeft niemand de ‘magische formule’ die een dergelijke liefde garandeert. In de tussentijd blijven we onszelf riskeren, laten we onszelf meeslepen en bewandelen we de complexe weg van emotionele relaties.

Je zult het met me eens zijn dat de scheiding toch wel een van de moeilijkste momenten is. En gedurende je leven heb je misschien ook wel de bittere essentie van ‘verlating’ en ‘verlaten worden’ geproefd…

Het lossnijden van banden, ongeacht wie het doet, veroorzaakt in zekere vorm altijd pijn, zelfs al is de scheiding soms gerechtvaardigd.

Hoe was de laatste keer dat je een relatiebreuk meemaakte? Hoe ‘maakte hij of zij het met je uit’? Of hoe deed jij het? Over de telefoon? In een bericht? Vertrekken zonder iets te zeggen? Deze manieren van een relatie beëindigen zijn niet gepast en zijn vooral ongezond op emotioneel niveau. ‘Vaarwel’ zou altijd recht in het gezicht moeten worden gezegd, starend in elkaars ogen en terwijl we vanuit ons hart met volledige oprechtheid handelen…

‘Het ligt niet aan jou, maar aan mij’

We weten dat het niet makkelijk is om de persoon met wie we onze emoties, dromen, gevoelens en projecten deelden te vertellen dat we niet langer van hem houden. Of dat we nog altijd van hem houden, maar dat we ongelukkig zijn met hem. Je wilt geen tweede poging die alleen nog maar meer leed zal veroorzaken.

Het is niet makkelijk, maar het moet worden gedaan. Het afscheid is als een kist vol meerdere gemengde gevoelens, maar met een duidelijke behoefte: om los te laten en een hoofdstuk af te sluiten. Om verder te gaan.

Verdriet

We moeten er nooit voor vallen om gebruik te maken van het welbekende ‘ik wil het met je uitmaken, maar het ligt niet aan jou, het ligt aan mij.’ Achter deze beroemde woorden bevindt zich de intentie om te vermijden dat we onze partner, van wie we niet langer houden, pijn doen door de waarheid bloot te leggen. Daarom schuilen we achter ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’.

We kiezen ervoor om de schuld op ons te nemen. Door deze valse bevrijding van het stel te projecteren en door ons te concentreren op het probleem in onszelf, maken we onszelf tot slachtoffer en dit maakt het makkelijker om weg te gaan. We vermijden de waarheid en vertrekken op een onvolwassen manier; onze partner zal namelijk nooit weten wat er echt gebeurd is.

Om de connectie te verbreken en een fase op geheel volledige en volwassen wijze te beëindigen, moeten we nooit in clichés of leugentjes om bestwil vervallen. De waarheid doet pijn, maar vroeg of laat moeten we deze confronteren. Twijfels moedigen echter valse hoop aan.

Manieren om afscheid te nemen van een relatie

  1. Ten eerste moeten we ons realiseren dat de scheiding definitief zal zijn. Je weet dat het het beste zal zijn en je bent volledig overtuigd.
  2. Het is goed mogelijk dat hij of zij de breuk in zekere zin al aanvoelde. Sommige mensen dragen echter liever een blinddoek dan dat ze de waarheid accepteren, de sprong wagen en doen wat het beste is voor beide partijen. Elke liefde die gebaseerd is op een leugen valt uiteindelijk in de afgrond van het langzame ongeluk.
  3. Denk eerst na over wat je gaat zeggen en als je wil kun je het hardop oefenen. Wanneer je jouw woorden visualiseert en naar ze luistert, kun je de emotionele last confronteren. Deze op voorhand al ervaren, zal behulpzaam zijn. Je zult er meer controle over hebben wanneer het moment daar is.
  4. Denk vervolgens na over de mogelijke argumenten die hij of zij zal hebben over wat je net op tafel hebt gegooid. Vraag jezelf af hoe je jezelf zult rechtvaardigen of verdedigen.
  5. Visualiseer het afscheid en het afstand nemen. Dit omvat pijn, maar tegelijkertijd is het een vorm van bevrijding, iets dat je volledig en volwassen hebt aangepakt.

Het afscheid confronteren nadat je verlaten bent

Iemand verlaten zorgt voor groot leed, maar de rol hebben van degene die verlaten wordt kan een ander soort pijn veroorzaken, een pijn die ontzettend destructief kan worden: we verliezen onze eigenwaarde en ons zelfvertrouwen…

Je mag dit niet laten gebeuren. Laat jezelf niet meeslepen of een slachtoffer worden. Alles kan worden overwonnen. De beste remedie? Tijd en het terugwinnen van je hoop.

Afscheid in de Sneeuw

 

Verlaten worden voor een ander bijvoorbeeld of van binnen voelen dat onze partner niet langer van ons houdt, zijn situaties die het vereisen dat we ontzettend diep rouwen en dat we vanuit dit rouwproces weer opstaan.

Wat de reden ook is dat de relatie tot een einde komt, we verdienen het allemaal dat onze partner ons recht in de ogen aankijkt en van te voren uitlegt waarom hij of zij weggaat. Het niet weten resulteert in grote bezorgdheid en valse verwachtingen.

Het zorgt ervoor dat we belangrijke tijd verliezen die we zouden moeten gebruiken om onszelf ‘weer op te bouwen’, om het verlies te accepteren en te herrijzen om vooruit te komen op een ander pad.

Relatiebreuken die plaatsvinden door middel van derde partijen, telefoontjes of die simpelweg bestaan uit op een dag thuiskomen om een leeg huis aan te treffen, plaatsen ons in een cyclus die ontzettend moeilijk te doorbreken is.

Elk afscheid vereist dat we recht tegenover die andere persoon zitten en hem recht in de ogen aankijken. De breuk mag niet worden gesluierd door valse ideëen of door er laf tussenuit te knijpen, wat pijn en leed veroorzaakt.

Wees dapper. Toon moed en emotionele volwassenheid naar je partner toe. In het leven zijn er deuren die sluiten en cycli die volgen. Alles moet met integriteit en innerlijke wijsheid worden gedaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.