30 films die je aan het denken zetten

Duik in deze lijst met meesterwerken die je hart sterk laten kloppen en je neuronen aan het werk zetten.
30 films die je aan het denken zetten
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 27 februari, 2024

Cinema is een van de beste manieren om de geest te bewegen en veel professionals van de zevende kunst weten dat, daarom richten ze er al hun talent op. Een voorbeeld zijn die films die je aan het denken zetten, vanwege de diepte van hun boodschappen en de emoties die ze opwekken.

Hier vind je een selectie die uitnodigt tot nadenken. Houd er rekening mee dat niet alle films op deze lijst geschikt zijn voor kinderen, dus als het plan is om ze met het gezin te bekijken, is discretie bij het kiezen ervan aan te raden. Laten we aan de slag gaan!

1. Interestellar (2014)

Deze film zal niet alleen je nieuwsgierigheid naar natuurkunde wekken, maar verweeft ook het spel van ruimtetijd en de kracht van liefde en vergeving door de jaren heen. Interestellar is van begin tot eind een intense film, die vragen en emoties die eigen zijn aan de menselijke natuur door elkaar schudt.

2. Don’t look up (2021)

Tragikomisch en toch relateerbaar, het vertelt het verhaal van de strijd van een groep mensen om de planeet te redden van een meteorietinslag. Het verhaal vat perfect de emotionele processen van de massa samen en hoe het informatietijdperk ook een tijdperk van passiviteit is. Don’t look up is een aanrader voor wie de wereld wil veranderen.

3. The Skin I Live In ( 2011)

Dit is een Almodovariaanse thriller over identiteit en onze weg naar ons ware zelf. Hier ervaren we de terreur van verandering, terwijl we de hoofdpersoon vergezellen in haar proces, maar ook de voldoening vinden van vervulde doelen. Het is een van de voorgestelde films om na te denken en te reflecteren op het zelf en vragen te stellen over de essentie van mensen.

4. Okja (2017)

Heb je je ooit afgevraagd wat er voor die biefstuk zat die ze je in de supermarkt verkopen? Okja vertelt ons het verhaal van een meisje dat in de ogen van een dier wist te kijken en alles wist te geven om de ziel die ze erin zag te behouden. Een prachtige manier om het voedselsysteem te analyseren dat ons in stand houdt.

5. Life is Beautiful ( 1997)

Een klassieker uit de zevende kunst die reflecteert op geluk en het overwinnen van tegenslagen, ondanks dat het zich afspeelt in een nazi-concentratiekamp. Je zult de hele film ineenkrimpen bij Guido’s pogingen om zijn zoon te beschermen tegen de horror die hen omringt.

6. Never Leave Me Alone (2014)

Kate, een succesvolle pianiste, ziet haar leven verkort wanneer ze de diagnose ALS (amyotrofe laterale sclerose) krijgt. Never Leave Me Alone gaat in op het belang van sociale banden in de moeilijkste momenten en herinnert ons eraan dat niemand een eiland is.

7. Lamb (2021)

In deze horrorthriller ontdekt een echtpaar een schaap-mens hybride in hun schuur. Door middel van spaarzame blikken uit het dagelijks leven ontdek je dat nadenken over ouderschap en bang zijn niet op gespannen voet met elkaar hoeven te staan.

8. Isle of Dogs (2018)

In een Japanse stad worden alle honden beschuldigd van het verspreiden van een griep die het leven van mensen bedreigt. De president gebruikt zijn invloed om de extreme maatregel uit te voeren om ze op een drijvende vuilnisbelt te dumpen, tegen de wetenschapper die op zoek is naar een geneesmiddel en zijn eigen zoon, die wegloopt om zijn hond te zoeken.

Dit stop motion toneelstuk reflecteert op machtsmisbruik, liefde en de mening van de massa.

9. Quo vadis, Aida (2020)

Deze film gaat over het bloedbad in Srebrenica en verdiept zich in aangeleerde hulpeloosheid en hoe de hoofdpersoon opstaat tegen de gruwel om haar familie te beschermen. De bittere smaak in de mond wordt gecompenseerd door de persoonlijke groei die het stuk teweegbrengt.

10. The Road (2008)

Een harde, op een casus gebaseerde film die de ervaring onderzoekt van een meisje dat op 14-jarige leeftijd sterft aan een kwaadaardige tumor. Dit is zo’n film die je aan het denken zet over religieus fanatisme, liefde en de visie van degenen die nog niet oud genoeg zijn om te kiezen. Niet te missen.

11. Mar adentro ( 2004)

Nog zo’n klassieker uit de Spaanse cinema die je doet nadenken over diepgewortelde overtuigingen als waardigheid en dood. Op Mar adentro vecht de hoofdpersoon om zijn lijden te beëindigen, waarbij hij geconfronteerd wordt met alle morele kwesties die daarbij komen kijken.

12. Chicken run (2000)

Naast het genieten van stop motion animatie van plasticine, zie je transcendente thema’s als vrijheid, teamwork en mannelijkheid. Dit alles zonder het centrale thema te vergeten: dieren die ontsnappen aan degenen die hen tot slaaf maken door eieren te leggen totdat ze een einde aan hun leven maken.

13. Requiem for a Dream (2000)

Hoewel de film je aan het denken zet, moet je je ervan bewust zijn dat de scènes misschien niet geschikt zijn voor gevoelige mensen. De sociale kwesties die in deze film worden gepresenteerd zijn echter de moeite waard om te bekijken, want het gaat over alles van verslaving tot armoede.

14. The Hole (2019)

Een film over verantwoordelijkheid, altruïsme en empathie ? The Hole. We zien een gelaagde gevangenis, waar een beperkte hoeveelheid voedsel wordt gegeven en dan wordt doorgegeven aan de laatste. Wat de gevangenen op de onderste verdiepingen eten hangt dus af van hoeveel de gevangenen op de bovenste verdiepingen achterlaten.

15. Children of Men (2006)

In een dystopische omgeving, waar de mensheid uitsterft omdat ze geen nakomelingen kan produceren, verbergt een organisatie een zwangere vrouw. Het is een andere film om na te denken over rechtvaardigheid en de menselijke natuur in extreme situaties.

16. Innocence Interrupted (1999)

Deze heeft plots van een echte zaak. Op Innocence Interrupted wordt een jonge vrouw opgenomen in een psychiatrisch centrum voor een borderline-persoonlijkheidsstoornis. Hoewel het al bijna 3 decennia oud is, wordt het stigma dat kleeft aan mensen met een psychische aandoening en in het algemeen aan mensen die niet aan de norm voldoen, hier perfect gevisualiseerd.

17. XXY (2007)

Deze film gaat over een intersekse persoon die geboren wordt met het Klinefelter syndroom en tijdens zijn adolescentie te maken krijgt met intolerantie vanuit de maatschappij en zijn omgeving. De film verkent genderkeuze, non-binarisme en de constructie van identiteit.

18. Little Miss Sunshine (2006)

We voegen wat films toe aan de lijst om na te denken over het verhaal van een disfunctionele familie die, door middel van schoonheidswedstrijden, haar emotionele banden verkent. Little Miss Sunshine gaat in op het effect dat schoonheidsnormen hebben op meisjes, maar ook op de mensen om hen heen.

19. Nomadland (2020)

En Nomadland wordt een vrouw een nomade, niet uit vrije wil, maar door alles te verliezen. Het is een van de beste filmische alternatieven om na te denken over onzekerheid, veerkracht en armoede.

20. Parasites ( 2019)

Het contrast tussen twee families, de ene uit de lagere klasse en de andere rijk, wordt tot wonderen uitgebuit in Parasites. Economische ongelijkheid en geweld markeren de relatie tussen hen, als de Kims liegen om dicht bij de (hogere klasse) familie Park te komen en erop te parasiteren.

21. Everything Everywhere at Once (2022)

Zo gek en buitenissig als de scènes soms zijn, zul je geen andere film als deze vinden om de druk op een verantwoordelijke moeder te verkennen. Intens en gevoelig, Everything Everywhere at Once zal je helpen begrijpen hoeveel vrouwen elke dag de wereld redden.

22. Forget about me! (2004)

Het verhaal gaat over de kwetsbaarheid van het geheugen en hoe het relaties, beslissingen en emoties beïnvloedt. Een meisje wist kunstmatig alle herinneringen aan haar vriendje. In reactie daarop besluit hij hetzelfde met haar te doen, maar krijgt daar halverwege spijt van.

23. Into the Wild (2007)

Als je er ooit over hebt nagedacht om jezelf te ontdoen van materiële zaken en in de bergen te gaan wonen, dan is dit een film over iemand die dat deed. Een aanrader voor reflectie te midden van een existentiële crisis.

24. Persona (1966)

We voegen aan onze lijst een van de meest gehate, geliefde en geanalyseerde films in gelijke delen uit de filmgeschiedenis toe. Als je van intellectuele uitdagingen houdt, heb je in Persona alle abstractie en symboliek van het postmodernisme. Meer zullen we je niet vertellen, dus je kunt je eigen conclusies trekken.

25. The Truman Show (1998)

Om over na te denken, stellen we een van de beroemdste films van de zevende kunst voor. In The Truman Show wordt de hoofdpersoon geboren en leeft hij in een simulatie van een leven dat in werkelijkheid een realityshow is.Dit scenario leidt tot zeer emotionele situaties die je aan het denken zetten als nooit tevoren.

26. The Father (2020)

Dit drama vertelt het verhaal van een man met Alzheimer en een moeilijk karakter, en de uitdagingen die zijn dochter moet overwinnen naarmate de ziekte verslechtert. Het meesterschap van het script is om alles vanuit het perspectief van de vader te presenteren, waardoor je in zijn hoofd wordt getrokken en je de aandoening ervaart alsof het je eigen aandoening is.

27. Shutter island (2010)

Wat begint als een onderzoek naar een psychiatrische inrichting op een eiland ontwikkelt zich met een progressieve wending tot thema’s als geestelijke gezondheid, bedrog en vooroordelen. Shutter island is zowel ontroerend als tot nadenken stemmend.

28. Now or never (2015)

Alles doen wat je moet doen voordat je sterft? Dat is wat de twee hoofdpersonen van deze film besluiten te doen, ondanks dat ze heel verschillend zijn. Mis het niet, want je kunt veel leren van hun interacties.

29. Everything is Illuminated (2005)

Onder de films die ons tot nadenken oproepen, springt Everything is Illuminated eruit. Hier worden het verleden en het heden van het Joodse collectief met elkaar verbonden. Essentieel om te visualiseren dat niets nieuw is en dat we moeten leren van de fouten die we als samenleving hebben gemaakt.

30. Amélie (2001)

Het verhaal van Amélie zal je niet onverschillig laten. Haar oprechte gedrag in de zorg voor anderen is een andere manier om altruïsme, onschuld en intermenselijke verschillen te waarderen.

Kies de jouwe!

Zoals je zult zien, is het mogelijk om menselijke problemen vanuit elk genre aan te pakken. Hoewel dit een goede selectie films is om je neuronen op gang te brengen, komen sommige misschien niet overeen met je voorkeuren of stijl.

In welke thema’s wil je je verdiepen? Wil je leren door emotie of lang nadenken over wat je hebt gezien? Kies verstandig en profiteer van alle voordelen die de zevende kunst biedt voor persoonlijke groei, terwijl je jezelf of je geliefden vermaakt. Het deken-peli plan is nog nooit zo winstgevend geweest!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.