Symptomen van ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose)

Problemen met het schrijven van berichten op je mobiel, struikelen tijdens het lopen... De symptomen die gepaard gaan met amyotrofische laterale sclerose (ALS) kunnen zeer uiteenlopend zijn. We bekijken ze hier.
Symptomen van ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose)

Laatste update: 02 november, 2021

De eerste symptomen van ALS verschijnen vaak vóór de leeftijd van 40 jaar. De incidentie van deze aandoening is hoger bij mannen, hoewel veel vrouwen ook aan deze degeneratieve ziekte lijden.

Het meest opvallende aan deze neurologische aandoening is dat deze in de meeste gevallen willekeurig en zonder vooraf bepaalde risicofactoren ontstaat. Het blijkt inderdaad een Russische roulette te zijn die twee op de 100.000 mensen treft.

Als we het hebben over amyotrofische laterale sclerose, dan denken we vaak aan Stephen Hawking. In feite overtrof hij alle gebruikelijke verwachtingen met betrekking tot de levensverwachting van een patiënt met deze aandoening. Omdat een patiënt met ALS gemiddeld tussen de drie en tien jaar leeft nadat de ziekte is vastgesteld.

Hawking werd echter op 21-jarige leeftijd gediagnosticeerd en leefde tot hij 76 was. In 2002 stelde Kings College, Londen een artikel samen (Engelse link) over enkele van de factoren die bijdroegen aan dit schijnbare wonder.

In feite beweerden ze dat hoe jonger een patiënt is, hoe langzamer de ziekte vordert. Bovendien is het gemiddeld genomen helemaal niet gebruikelijk dat ALS zo vroeg verschijnt.

Daarnaast verbeteren factoren als een zorgvuldige voeding en intensieve fysiotherapie ook jarenlang de kwaliteit van leven van patiënten. Om deze reden willen patiënten en familieleden van patiënten graag dat er meer middelen beschikbaar worden gesteld voor het omgaan met deze ziekte, evenals meer persoonlijke zorg.

We mogen niet vergeten dat een ALS-patiënt nooit zijn mentale vermogens verliest. Ze komen eenvoudigweg vast te zitten in een steeds zwakker, pijnlijker en afhankelijker lichaam. Dit betekent dat de enige hoop op vooruitgang in de behandeling van deze ziekte de wetenschap is.

Stephen Hawking onderwijst en demonstreert de symptomen van ALS

De symptomen van ALS

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) definieert een type neurologische ziekte (zeldzaam) die verband houdt met de hogere motorneuronen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van beweging. De getroffen gebieden zijn zo basaal als kunnen lopen, spreken, kauwen en elke vorm van vrijwillige beweging uitvoeren, enz.

ALS is een degeneratieve, progressieve en levensbedreigende aandoening waarvoor geen behandeling bestaat. Er zijn strategieën om de voortgang ervan te vertragen, maar tot op de dag van vandaag weten wetenschappers niet hoe ze kunnen voorkomen dat die zenuwcellen degenereren en afsterven.

Daarom stoppen de hersenen permanent met communiceren met de spieren, wat leidt tot extreme zwakte en absolute afhankelijkheid.

Zoals we eerder vermeldden, is het nog niet bekend welke factoren het verschijnen van ALS bevorderen. Wel is er experimenteel onderzoek gedaan. Een van die onderzoeken is uitgevoerd door Wim Robberecht en Thomas Philips. Het beweerde dat er een mogelijke mutatie is van sommige eiwitten of frontotemporale dementie.

We weten wel dat tussen de vijf en tien procent van de gevallen een genetische oorsprong heeft. Daarom kan het hebben van een naast familielid met deze ziekte het risico om eraan te lijden vergroten.

Toch is dit niet doorslaggevend. De overige 90 procent lijdt aan wat bekend staat als sporadische ALS. Met andere woorden, het gebeurt willekeurig en zonder duidelijke reden. Laten we eens kijken naar de symptomen van ALS.

Zwakte van de hand of arm

Problemen met het dragen van gewicht met de armen, het niet kunnen openen van een deur, problemen met het schrijven van een bericht op de mobiele telefoon, het aankleden… Een van de eerste kenmerken van deze ziekte is het gevoel dat de handen zwakker en onhandiger zijn. Ze zijn niet zo functioneel als gewoonlijk en falen vaak.

Onhandiger zijn, struikelen, hun evenwicht verliezen…

Patiënten met ALS associëren hun plotselinge onhandigheid zelden met deze specifieke ziekte. Ze denken misschien gewoon dat ze vitamines missen of dat ze beter voor zichzelf moeten zorgen.

Maar beetje bij beetje worden ze zich ervan bewust dat er iets mis is. Omdat het gewoon niet normaal is om ineens zo vaak te struikelen. Bovendien merken ze vaak dat het lopen ongemakkelijk wordt omdat ze minder flexibel zijn. In feite is het alsof hun poten van hout zijn gemaakt.

Het bulbaire begin: slikproblemen

Het bulbaire begin definieert een van de eerste symptomen van ALS. Dit zijn problemen met spreken (dysartrie) en slikken (dysfagie). Opgemerkt moet worden dat dit kenmerk meestal vaker voorkomt bij vrouwen. Natuurlijk veroorzaakt het veel angst, zowel voor de persoon zelf als voor de mensen om hen heen, omdat ze externe hulp nodig hebben bij het eten.

Bovendien wordt hun stem gespannen, hees en ervaren ze ernstige moeilijkheden bij het articuleren van duidelijke boodschappen. Een feit dat een serieuze impact veronderstelt.

Verlichte hersenen die ALS-symptomen genereren

Fasciculaties: verlies van spiercontrole

Fasciculaties definiëren die situaties waarin de persoon onwillekeurige spiersamentrekkingen ervaart. Ze zijn zelfs onder de huid te zien en ze zijn als plotselinge zenuwontladingen in een specifiek spiergebied. Ze kunnen de armen, benen en zelfs de tong aantasten.

De angst van krampen en slechte nachtrust

Een ander symptoom van ALS zijn intense krampen die plotseling, pijnlijk en verontrustend zijn. Zozeer zelfs dat de nachtrust van de patiënt zijn kwaliteit verliest. Gelukkig kan deze functie met de juiste medicatie worden verbeterd.

ALS-symptomen: speekselvloed

Een van de meest opvallende en vervelende kenmerken voor de patiënt is de moeilijkheid om de speekselvloed onder controle te houden. Dit wordt overdreven en vervelend. Er moet echter worden opgemerkt dat er ook medicijnen zijn om deze situatie onder controle te houden.

Concluderend, de symptomen van amyotrofische laterale sclerose verschijnen meestal altijd met deze factoren. Het meest slopende is dat, ondanks het feit dat sommige situaties met farmacologische en fysiotherapeutische behandelingen kunnen worden verlicht, de voortgang van deze ziekte niet te stoppen is.

Gelukkig is er een voortdurende kruistocht om een strategie te vinden om deze ziekte terug te draaien of uit te roeien. Wetenschap stopt nooit. Ongetwijfeld zullen zijn voortdurende inspanningen op een gegeven moment hoop geven. Met een beetje geluk zal het eerder vroeger dan later zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.