Farmacologie: een bondgenoot bij de behandeling van PTSS?

Er zijn veel medicijnen die de symptomen van posttraumatische stress kunnen verlichten. Hun doel is om slachtoffers te helpen hun evenwicht te hervinden en hen in staat te stellen hun leven te blijven verbeteren.
Farmacologie: een bondgenoot bij de behandeling van PTSS?
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 14 juni, 2023

Mensen nemen vaak hun toevlucht tot verschillende drugs om de gevolgen van een trauma af te zwakken. We doelen hier op drankjes als whisky of wodka, maar ook op anxiolytica en antidepressiva. In feite is de farmacologie van het trauma uitgebreid. Bovendien is het geen bijzonder nieuw verschijnsel.

Inderdaad hebben overlevenden van een trauma sinds mensenheugenis bepaalde stoffen ingenomen om hun pijn te verlichten.

De vooruitgang in de farmacologie heeft echter geleid tot nieuwe interventies voor lijders aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Deskundigen op dit gebied, zoals Bessel van der Kolk (2020), wijzen erop dat medicijnen kunnen helpen, maar ze zijn niet in staat om de verschrikking van een trauma te ‘genezen’.

“Wees geduldig ten opzichte van alles wat onopgelost is in je hart en probeer de vragen zelf lief te hebben…”

Rainer María Rilke

Trieste vrouw
Sommige medicijnen helpen de symptomen van PTSS te verlichten.

PTSS

We gaan PTSS uitleggen aan de hand van enkele klinische gevallen. De American Psychiatric Association beweert dat PTSS inhoudt dat de lijder is blootgesteld aan een situatie waarin zijn leven buitengewoon in gevaar was. Bijvoorbeeld:

 • Op een directe manier. Lucas, 34, een voormalig strijder in Syrië, vertelt “Ik zag hoe een raket de helikopter raakte waarin ik met mijn peloton zat. Iedereen stierf, behalve ik.”
 • Als getuige. Matilda, 19, verklaart “Ik zag hoe mijn moeder op 8 november werd vermoord. Ik herinner me dat moment alsof het vanmorgen gebeurde.”
 • Als gevolg van herhaalde blootstelling. Lucy, 24, beweert “Ik heb mijn vader mijn moeder zo vaak zien slaan dat ik doodsbang ben als een man mij benadert.”

Als gevolg van deze ongelukkige gebeurtenissen beleven de slachtoffers deze gebeurtenissen opnieuw “in een lus.” Gedachten rond de gebeurtenis schieten vaak hun hoofd binnen en overspoelen hun gedachten. Daardoor voelen ze de angst, afschuw en terreur van de gebeurtenis intens, alsof het voor de eerste keer gebeurt.

Als gevolg daarvan worden slachtoffers “informatie-opsporingsdeskundigen.” Als gevolg daarvan kan elke prikkel een signaal zijn dat het alarm doet afgaan dat hun leven op het spel staat. Ze hebben voortdurend het gevoel dat ze in gevaar zijn. Hoewel ze deze gewaarwordingen proberen te vermijden, worden de emoties van terreur gereproduceerd en hebben ze een verlammend effect op hen.

“Het is niet dat er iets anders wordt gezien, maar dat men anders ziet. Het is alsof de ruimtelijke handeling van het zien wordt veranderd door een nieuwe dimensie.”

Carl Jung

Farmacologie bij trauma

De kennis over de neurobiologie van PTSS ondersteunt de psychofarmacologische interventie bij trauma. We weten inderdaad dat de hersenen die een trauma ervaren reageren door grote hoeveelheden glucocorticoïden te produceren.

Deze zijn verantwoordelijk voor het ‘in brand steken’ van de hersenen. Zoals vuur de bomen in een bos verteert, zo doen glucocorticoïden dat met de hippocampale neuronen. Ze verhinderen de opwerking van traumatische herinneringen.

Hoe kan farmacologie helpen bij PTSS?

Bij de behandeling van trauma moet farmacologische therapie worden aangeboden in combinatie met psychologische therapie als de patiënt daar behoefte aan heeft.

Er zijn geen medicijnen die PTSS ‘genezen’, maar sommige kunnen de symptomen ervan helpen verlichten. Volgens trauma-expert Bessel van der Kolk (2022) “kunnen medicijnen alleen uitingen van veranderde fysiologie verminderen.”

Medicijnen zijn ook geschikt wanneer patiënten symptomen vertonen die hen op een extreme manier in hun dagelijks functioneren onbekwaam maken.

Bijvoorbeeld ongebreidelde hyperactivatie (angst, tachycardie, paniekaanvallen) of psychotische symptomen. Kindertrauma’s vergroten ook de kans op psychose op volwassen leeftijd (Belloch, 2021). De volgende medicijnen worden vaak gebruikt om PTSS te behandelen.

Antidepressiva

SSRI’s hebben de potentie om veel PTSS-symptomen te verbeteren. Ze zijn ook effectief voor de behandeling van andere klinische stoornissen die naast PTSS kunnen voorkomen (zoals depressie). Bovendien geven ze “nuttige” verbeteringen van symptomen als woede en impulsiviteit.

Daarentegen hebben tricyclische middelen slechts een geringe invloed (Spaanse link) op traumasymptomen. Dat gezegd hebbende, voorkomen ze dat lijders de symptomen opnieuw ervaren, evenals vermijdingsgedrag. MAO-remmers zijn beter (voor dezelfde symptomen) dan tricyclische middelen, maar hun bijwerkingen zijn groter.

“SSRI’s kunnen gevoelens minder intens en beter hanteerbaar maken.”

-Bessel van der Kolk-

Bètablokkers

Bètablokkers bevorderen het nieuwe leren tijdens therapiesessies. Bovendien werken ze in op lichamelijke angst, waardoor de hartslag van de lijders afneemt. Deze medicijnen staan bekend als sumial en propanolol.

Ze werken door het verminderen van adrenaline. Dit hormoon wordt beschouwd als ‘activeringsbrandstof’. Omdat het middel de productie ervan blokkeert, is de activering minder en neemt de angst van de patiënt af.

Benzodiazepinen

Het werkingsmechanisme van een benzodiazepine (zoals alprazolam ) is vergelijkbaar met dat van alcohol. Beide blokkeren de GABA-A-receptor. Ze zijn echter veiliger dan het gebruik van alcohol.

Benzodiazepinen worden gebruikt op kritieke momenten van stress. Maar, ze hebben geen echte invloed op de symptomen van PTSS. Om deze reden, en omdat ze verslaving veroorzaken, worden ze slechts af en toe gebruikt.

Pillen
Benzodiazepinen worden slechts af en toe gebruikt, vanwege hun verslavend potentieel.

Stemmingsstabilisatoren

We noemden al eerder stemmingsstabilisatoren. In de context van PTSS verminderen ze symptomen van impulsiviteit en prikkelbaarheid. Inderdaad kunnen medicijnen, zoals lithium of valproïnezuur, nuttig zijn om de gevoelens van paniek bij lijders te verminderen (van der Kolk, 2020).

“86 procent van de studies waarin naast psychologische behandelingen ook farmacologische interventies zijn opgenomen, verbeteren de symptomen bij mensen met PTSS niet sterk.”

-Eduardo Fonseca Pedrero-

Zoals je ziet, hebben medicijnen de potentie om traumalijders te helpen. Dat gezegd hebbende, om eventuele veranderingen op de lange termijn vol te houden, psychotherapie essentieel.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Stahl, S. M. (2021). Stahl’s Essential Psychopharmacology: Neuroscientific Basis and Practical Applications. Cambridge University Press.
 • Van der Kolk, B. A., & Van der Kolk, B. A. (2020). El Cuerpo Lleva la Cuenta: Cerebro, Mente Y Cuerpo en la Superación Del Trauma. Alianza Editorial.
 • American Psychiatric Association. (2014). DSM-5. Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5: DSM-5®. Spanish Edition of the Desk Reference to the Diagnostic Criteria From DSM-5® (1.a ed.). Editorial Médica Panamericana.
 • CIE-11. (s. f.). https://icd.who.int/es
 • Belloch, A. (2023). Manual de psicopatología, vol II.
 • Bernik, M., Laranjeiras, M., & Corregiari, F. (2003). Tratamento farmacológico do transtorno de estresse pós-traumático. Brazilian Journal of Psychiatry, 25, 46-50.
 • Pedrero, E. F. (2021). Manual de tratamientos psicológicos: adultos. Ediciones Pirámide.
 • Gómez, I. V., Gonzales, I. R., Oviedo, L. M., & Ramírez Giraldo, A. (2015). La terapia EMDR como tratamiento para el trastorno de estrés postrauma: una revisión literaria. Búsqueda, 2(1), 1-13.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.