Ervaringen blokkeren omdat je bang bent voor lijden

Het blokkeren van ervaringen uit angst voor lijden is vermijdingsgedrag. Het is ook een manier om de angst te voeden waar je zo bang voor bent. In dit artikel zullen we het hebben over goede en slechte copingstrategieën voor het omgaan met dit soort ervaringen.
Ervaringen blokkeren omdat je bang bent voor lijden
Rocío García Garzón

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Rocío García Garzón.

Laatste update: 17 september, 2023

Het opwerpen van barrières en het blokkeren van ervaringen is een veelgebruikte strategie die je zou kunnen gebruiken om het ongemak dat ze je zouden kunnen bezorgen te vermijden. In feite is je moderne menselijke geest geëvolueerd om je te helpen bij het overleven van gevaren.

Honderdduizend jaar geleden waren onze essentiële behoeften voedsel, onderdak en de mogelijkheid om ons voort te planten. Natuurlijk zou niets van dit alles veel zin hebben gehad als we dood waren. Daarom was de prioriteit van onze hersenen om uit te kijken naar wat ons zou kunnen schaden en dat te vermijden.

In de psychologie heet dit negatieve versterking. Het is een fenomeen dat verklaart waarom het vermijden van onaangename of gevaarlijke gevolgen een gedrag is dat vandaag de dag nog steeds in ons repertoire zit.

Trieste vrouw

Ervaringen uit de weg gaan omdat je bang bent om te lijden

Als je geen risico’s neemt, lijd je noch verlies. Aan de andere kant vind je het extreem moeilijk om te winnen. Je komt vast te zitten, je conformeert je en je leert je aan te passen in een poging de onvermijdelijke angst te vermijden.

Je zult bijvoorbeeld geneigd zijn om ervaringen te blokkeren omdat je bang bent om te lijden. Toch negeer je met dit gedrag het feit dat de angst die je probeert te verbergen alternatieve manieren zal zoeken om zich te manifesteren.

Dit betekent niet dat je het bestaan van angst moet ontkennen. In feite is het een basisemotie die je helpt bedreigingen te herkennen en erop te reageren. Sterker nog, je moet onthouden dat als je een volwaardig leven wilt leiden, je de aanwezigheid van angst in je palet van emoties moet accepteren.

Een veel voorkomende angst is de angst voor pijn. Angst voor pijn leidt ertoe dat je situaties vermijdt die pijn veroorzaken. Je verstand is echter niet altijd even goed in het scheiden van wat je verbeelding creëert en wat er werkelijk gebeurt. Aan de andere kant is het goede nieuws dat je met cognitieve training in dit opzicht kunt verbeteren.

“Bang zijn hoort bij het leven. Accepteer het. Loop er doorheen”.

-Robin Sharma-

Het blokkeren van ervaringen en de illusie van controle

Russ Harris legt in zijn boek The Happiness Trap op basis van acceptatie- en commitmenttherapie uit hoe je je emoties en de illusie van controle waar je vaak in vervalt, probeert te beheersen. Desondanks hebben gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen veel minder macht dan je ze geeft.

Je hebt misschien de neiging om ervaringen die je ongemak bezorgen te blokkeren, omdat ze pijnlijke herinneringen oproepen en je angstig maken. Helaas is deze oplossing meer een pleister dan een effectieve manier om ermee om te gaan.

Het kan je op een bepaald moment redden, net als ontkenning. Als systematische en stabiele strategie op de lange termijn is het echter geen verzekering tegen lijden, het precieze gevoel dat je probeert te vermijden.

“Zij die naar buiten kijken dromen, zij die naar binnen kijken ontwaken.”

Carl Gustav Jung

Veelvoorkomende controlestrategieën

Aan de ene kant zijn er ontsnappingsstrategieën, die je ertoe brengen om te ontsnappen of jezelf te beschermen tegen bepaalde gebeurtenissen.

  • Je probeert te schuilen of te ontsnappen aan situaties of activiteiten die je onaangename gedachten of gevoelens kunnen bezorgen. Je verlaat bijvoorbeeld een sociale bijeenkomst om gevoelens van angst te vermijden.
  • Je leidt jezelf af van je gedachten en gevoelens en richt je aandacht ergens anders op. Als je je bijvoorbeeld verveelt of angstig bent, eet je misschien een ijsje of ga je winkelen. Of, als je je zorgen maakt over een examen, ga je de hele middag tv kijken.
  • Je koppelt jezelf los of verdooft jezelf. In feite probeer je je gevoelens en gedachten te vergeten. Meestal gaat dit gepaard met medicatie, drugs of alcohol.

Aan de andere kant zijn er vechtstrategieën waarbij je vecht tegen gebeurtenissen en ze probeert te domineren.

  • Je je ongewenste gevoelens en gedachten. Dit gebeurt wanneer je de ongelegen gedachten die in je opkomen met geweld uitdrijft of diep in je duwt.
  • Je maakt ruzie met je eigen gedachten en probeert ze te rationaliseren.
  • Je probeert de leiding te nemen over je gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld als je tegen jezelf zegt dat je moet opbeuren.
  • Je probeert jezelf te dwingen om je anders te voelen. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf de schuld geeft of bekritiseert.

Als je psychotherapie volgt, word je je meer bewust en kun je op zoek gaan naar andere, geschiktere manieren om je emoties, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen te beheersen.

“Er zijn pijnen die doden, maar er zijn er wreder, die ons het leven laten zonder dat we er ooit van kunnen genieten.”

Antonie L. Apollinarie Fée

Vrouw kijkt uit over de stad

Het verschil tussen grenzen stellen en ervaringen blokkeren

In meer of mindere mate gebruiken we allemaal controlemethoden om ongemak te beheersen. Het probleem zit hem niet in het gebruik ervan, maar in het misbruik of verkeerd gebruik. Bijvoorbeeld wanneer je ze gebruikt op momenten dat ze niet werken of wanneer je ze per ongeluk gebruikt en ze je prioriteiten manipuleren.

Gebeurt dit echter altijd? In feite hangt de mate van controle af van het soort ervaring dat je te wachten staat en hoe belangrijk die voor je is. Als je gedachten minder intens zijn, heb je meer controle dan wanneer ze storend zijn. Net zoals je ook meer controle hebt als je ervaringen blokkeert die niet al te belangrijk voor je zijn.

Het stellen van gezonde grenzen aan je innerlijke wereld om het beheer ervan te verbeteren, is zeer aan te bevelen. In die zin is het belangrijk om aan je zelfkennis te werken.

Nog een psychologisch aspect dat je kan helpen een zinvol leven op te bouwen, is leren ervaren wat het leven je biedt zonder voortdurend te evalueren en te oordelen. In feite moet je een houding van acceptatie aannemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.