Wat gebeurt er als je gaat winkelen om je verdriet te verdringen?

Wat gebeurt er als je gaat winkelen om je verdriet te verdringen?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 04 oktober, 2023

Voor veel mensen is winkelen veranderd in een manier om zichzelf af te leiden of te vermaken. Zo is het echter niet altijd geweest. Winkelen werd vroeger alleen maar gedaan om alle benodigdheden in huis te halen. Het was iets noodzakelijks en routinematigs. Tegenwoordig is naar het winkelcentrum gaan voor veel mensen een manier om zich te ontspannen en hun geest zuiveren. Het kan zelfs een herstellende behandeling of een vorm van ‘therapie’ zijn.

Dit komt doordat we leven in een consumptiemaatschappij. Het waren niet de voorkeuren en smaken van mensen die deze wens om te gaan winkelen creëerden.

Het was eigenlijk andersom – de nieuwe vormen van markt en economie zorgden ervoor dat mensen nieuwe voorkeuren ontwikkelden om hun vrije tijd te besteden. Natuurlijk speelt ook reclame een grote rol bij deze gewoonte, omdat het onnodige dingen noodzakelijk doet lijken.

“Koop wat je niet nodig hebt en je zult al snel je benodigheden verkopen.”

-Benjamin Franklin-

Supermarkten werden vroeger ontworpen om klanten te helpen vinden waar ze naar op zoek waren en dat was dat. Nu zijn het architecturale reuzen geworden, met een enorm scala aan comfort en manieren om plezier te beleven. Ze werken in principe als entertainmentcentra en zijn een sociaal referentiepunt geworden.

Is winkelen goed of slecht voor je?

Het is een feit dat we deel uitmaken van een consumptiemaatschappij en dat we op de een of andere manier allemaal een rol spelen in het in stand houden van deze dynamiek.

Het is ook een feit dat winkelen, hoe gierig je ook bent, je tevreden zal stellen. Naast het vervullen van een behoefte door iets te kopen, biedt het kopen van dingen je ook een gevoel van macht en overvloed dat je maar moeilijk kunt bereiken met andere activiteiten.

Mensen die veel hebben lopen winkelen

Er zijn onderzoeken die bewijzen dat de hersenen baat hebben bij winkelen. Dit werd waargenomen tijdens een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Brunel University in Londen.

Als je iets ziet dat je leuk vindt, het wilt hebben en het vervolgens koopt, activeer je bepaalde delen van je hersenen die dopamine afgeven. Hierdoor zal je humeur verbeteren en zul je je een stuk gelukkiger voelen. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Maar de hersenen reageren ook op deze manier op andere soorten stimuli. Je kunt ook je humeur verbeteren door aan lichaamsbeweging te doen of door een andere bevredigende activiteit zoals dansen of naaien uit te voeren.

Hetzelfde gebeurt wanneer iemand met je flirt en je een compliment geeft waarvan je denkt dat het oprecht is, of wanneer je helemaal opgaat in de pagina’s van een boek. Maar de markt is onze tevredenheid gaan stereotyperen en leidt deze altijd naar een winkelcentrum. Dit is namelijk precies wat de markt wil.

Winkelen om je gevoel van ongemak te verdringen

Er is eigenlijk niets mis met winkelen. Het kan uitermate positief zijn als je het bewust en verantwoordelijk doet. De problemen komen wanneer je constant naar winkelcentra gaat om het gevoel van ongemak te voorkomen dat je niet in staat bent op een andere manier te verwerken.

Dit is wanneer winkelen je niet meer helpt je humeur te verbeteren. In plaats daarvan helpt het alleen maar om je problemen te verhullen of zelfs om nieuwe problemen te creëren.

Je denkt dat het ongemak dat je ervaart misschien weg zal gaan als je naar de kleding in etalages kijkt, kleedkamers in en uit gaat, of jezelf voor je ziet in je nieuwe kleding terwijl je betaalt. Maar…voel je je echt beter nadat die korte, belangrijke momenten voorbij zijn, of juist slechter?

Je hoort vaak genoeg mensen zeggen dat ze gaan winkelen omdat ze depressief zijn en hun humeur willen verbeteren. Of ze zeggen dat winkelen hun therapie is om hun problemen te ‘vergeten’.

Winkelcentra zijn veranderd in een plek om pijn te bestrijden en een verpletterd hart te kalmeren. Door dingen te kopen, vergeten we dat we grenzen en problemen hebben en dat we niet voor altijd op deze aarde zullen zijn.

Vrouw die last heeft van een koopverslaving waardoor ze niet kan stoppen met winkelen

In deze omstandigheden is het niet vreemd dat mensen hun vrije tijd richten op het bezoeken van winkelcentra of andere plaatsen waar ze geld kunnen uitgeven. Het komt ook vaak voor dat ze een diepe frustratie voelen als het ze niet lukt om daar te komen, of als ze zeer hard moeten werken om het inkomen te verdienen dat ze nodig hebben om ‘in stijl’ te kunnen leven.

Creditcards

De perfecte metgezellen voor deze manier van leven zijn creditcards. Een tijdje geleden waren ze alleen voor zakenlui of mensen met een hoog inkomen. Tegenwoordig is het echter heel eenvoudig om aan een ​​creditcard te komen.

Ze nemen alle obstakels weg als het gaat om winkelen, omdat je het geld dat je uitgeeft niet ziet terwijl je winkelt. Je loopt weg met schulden en je bent maar wat blij om verder te gaan met je leven.

Maar…je leven zal op veel verschillende manieren achteruitgaan zonder dat je het je realiseert. Veel van je inkomsten zullen uiteindelijk moeten worden gebruikt om die schuld op je creditcard af te betalen. En dan zal je wereld eendimensionaal worden.

Je zult niet langer in staat zijn te genieten van gratis activiteiten waar geen transacties voor nodig zijn. Je hebt het niet expres gedaan, maar je hebt alle controle over je leven volledig overgedragen aan de marketingexperts.

Uiteindelijk ben jij echter degene die ervoor moet betalen – voor de dingen die je hebt gekocht, voor alles wat je niet meer kon ervaren, en voor de gevolgen van het conflict dat je niet kon oplossen en probeerde onder het tapijt te schuiven, zodat je het niet kon zien. En je deed het alleen om geld uit te geven aan dingen die je eigenlijk niet nodig had. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.