Er zijn mensen die willen dat het goed met je gaat, maar niet beter dan met henzelf

Er zijn mensen die willen dat het goed met je gaat, maar niet beter dan met henzelf
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Geloof het maar. Er zijn mensen die willen dat het goed met je gaat, maar niet beter dan met henzelf. Dit soort mensen kan genegenheid en waardering voor jou voelen en blij zijn met jouw prestaties. Maar wel zolang deze die van hen niet overtreffen.

Dit veelvoorkomende verschijnsel kan in verschillende omgevingen voorkomen: tussen collega’s, tussen familieleden, in een vriendengroep en zelfs in een relatie. Nu zul je wel denken, hoe is dit mogelijk bij mensen die zogenaamd van elkaar houden?

Dat zit namelijk zo. De wereld zit vol met mensen die er blij van worden als het niet goed met je gaat. Helaas bestaan er veel mensen die het succes van hun naasten niet kunnen verdragen. Ze geven er de voorkeur aan er niet bij te zijn. Ze negeren het succesmoment in plaats van aan de feestelijkheid deel te nemen.

De valkuil van de maatschappelijke druk

De valkuil van de maatschappelijke druk

Het is duidelijk dat we niet immuun kunnen zijn voor maatschappelijke druk in welke vorm dan ook. We zijn mensen die in een maatschappij leven en als zodanig is het normaal dat we op een gegeven moment ‘druk’ voelen door de meningen en verwachtingen van de mensen om ons heen.

Laten we eens een typische situatie bekijken. Je vertelt een ‘vertrouwenspersoon’ over enkele van je doelstellingen of ideeën. Iets dat er goed voor je uitziet, iets waarbij alles erop wijst dat je het zal kunnen verwerkelijken. Het komt vaak voor dat de andere persoon geen bovenmatige interesse toont. Dat hij je niet aanmoedigt om het uit te voeren of dat hij het idee gelijk uit je hoofd wil praten.

Wanneer de angst voor afwijzing of het idee om aan de verwachtingen van anderen te voldoen overheersende gevoelens zijn, zul je alleen maar proberen te behagen. Meteen daarna laat je toe dat er een vicieuze cirkel ontstaat, en dit gaat als volgt:

1. Ik zoek de goedkeuring van mijn verwachtingen door anderen.

2. Als zij het niet goedkeuren, stop ik met doen wat ik echt wil (omdat ik geloof dat datgene wat ik wil ‘absurd’ is).

3. Mijn zelfvertrouwen wordt minder en daarmee ook mijn zelfrespect.

4. Ik keer terug naar punt 1 want, omdat ik weinig zelfvertrouwen heb, offer ik mijn eigen mening op om de criteria van anderen over te nemen.

Giftige vrienden die eigenlijk niet willen dat het goed met je gaat

Giftige vrienden die eigenlijk niet willen dat het goed met je gaat

Leer dit soort situaties te interpreteren, zodat je je vermogen om de val te weerstaan kan versterken. Weet dat de afgunst van een vriend of van iemand uit je naaste kring schadelijker kan zijn dan de afkeer van een vijand.

Een vriend die je probeert te overtroeven is een vriend die je wil beheersen. En een vriend die je wil beheersen is ten prooi gevallen aan jaloezie. Maar waarom deze afgunst? Dit kan om verschillende redenen zijn, zoals je verhouding met andere mensen, je ideeën, je ambities, etc.

Naar mijn mening zou het woord ‘giftig’ een onverenigbaar bijvoeglijk naamwoord van het woord ‘vrienden‘ moeten zijn. Het tegengif van de toxiciteit tussen collega’s en vrienden is het leren begeleiden en vieren van de successen van de mensen om je heen, te beginnen bij je vrienden en familie.

Je goed voelen

Leer om briljant te zijn zonder je slecht te voelen

Laat ik je dit zeggen, ook al ken ik je niet (of wel). Er zijn mensen die als ze een kamer binnenkomen, het laten lijken of er een licht wordt aangedaan. En dat is ook zo. Onder andere omdat het bescheiden mensen zijn die geleerd hebben om anderen te kunnen bewonderen zonder zich daarbij bedreigd te voelen.

Hou op met door het leven te gaan en slechte beslissingen te nemen enkel om de rest te behagen. Leer om de wereld te negeren en meer naar jezelf te luisteren. Laat niemand je originaliteit en ambities kapotmaken. Zelfs niet als ze je willen laten geloven dat ze absurd zijn.

Ga niet akkoord met het uitvoeren van onbeduidende projecten of van dingen die je niet echt wilt. Ga niet akkoord alleen omdat een ‘vertrouwenspersoon’ je heeft laten twijfelen aan je sterke punten. Betaal niet de hoge prijs om een gekunsteld iemand te worden om de plek te bemachtigen die je al verdient zoals je bent. Omring je met mensen die echt willen dat het goed met je gaat.  Wellicht ook interessant voor jou

Het syndroom van Procrustes: doe het goed maar niet beter dan ik
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het syndroom van Procrustes: doe het goed maar niet beter dan ik

Het syndroom van Procrustes heeft betrekking op mensen die neerkijken op anderen zodra ze een bedreiging vormen, slimmer zijn, knapper etc.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Montañés, M. C., & Iñiguez, C. G. (2002). Emociones sociales: enamoramiento, celos, envidia y empatía.
  • Espinosa, L. F. G., & Barragán, J. G. G. A. EFECTOS DE LA CULTURA EN LA NECESIDAD DE APROBACIÓN SOCIAL Y EN LA ANSIEDAD. MEMORIAS, 610.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.