Een obesogene omgeving bevordert obesitas

De voedingskwaliteit van het voedsel dat de schappen van de supermarkt bevolkt is twijfelachtig. De schuldigste overtreders bezetten de eerste plaatsen, terwijl de andere naar minderwaardige plaatsen worden verbannen.
Een obesogene omgeving bevordert obesitas
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 03 december, 2022

Onder een obesogene omgeving wordt een omgeving verstaan die obesitas veroorzaakt. Met andere woorden, de soorten die de kans vergroten dat de bevolking aankomt en lijdt aan chronische ziekten.

In feite zijn het omgevingen waarin een sedentaire levensstijl wordt verkozen boven die met lichaamsbeweging. Ook die waar mensen, in plaats van te eten om het honger- en verzadigingsgevoel te reguleren, te veel eten. Bovendien krijgt ongezond eten voorrang boven gezonder voedsel.

Het was Boyd Swinburn die deze specifieke context betekenis gaf. De obesogene omgeving is vooral te vinden in grote kruidenierswinkels waar het grootste deel van de bevolking koopt. Deals en kortingen worden vaak gegeven op off-the-shelf producten, terwijl premium producten steeds meer gewaardeerde handelswaar zijn.

Op een willekeurige dag kunnen we een menu van lage kwaliteit ‘iets benaderend eten’ aangeboden zien voor dezelfde prijs als een enkele groente. We moeten onszelf echter niet voor de gek houden.

Een obesogene omgeving heeft dezelfde invloed op het dieet van dunne mensen of mensen met een normaal gewicht. Sterker nog, sommige mensen met een gezond en evenwichtig dieet hebben een hogere body mass index (BMI) dan anderen die een ongezond dieet volgen.

De gangpaden van deze supermarkten, zoals Julio Basulto stelt in zijn boek, Come Mierda (Eat Shit) genereren voedselwoestijnen, moerassen of hinderlagen die uitmonden in de obesogene en ziekmakende omgeving.

Broodje hamburger

Voedingsdeskundigen en psychologen op hun hoede: de obesogene en ziekmakende omgeving

Tegenwoordig is het aandeel gezond voedsel dat we om ons heen zien buitengewoon klein. Aan de andere kant groeit de grootte van de porties die we aangeboden krijgen parallel met onze tailleomvang.

Bovendien bestaat het voedselaanbod (Spaanse link) tegenwoordig uit een overvloed aan gebak in alle vormen, maten en kleuren, suikerrijke toetjes en frietjes.

Deze voedingsmiddelen worden op een luchtige manier op de markt gebracht, waarbij de neiging bestaat ze te koppelen aan felle kleuren. Dit overschaduwt de volksgezondheid en zorgt ervoor dat jongeren het soort voedsel normaliseren dat alleen als incidentele traktatie zou moeten worden gezien.

Obesogene omgeving en geestelijke gezondheid

Met de hoeveelheid hypercalorisch voedsel die wordt aangeboden, is de betekenis van voeding, plezier en genot vervormd. In feite is het ingewikkeld geworden om goed te eten. Bovendien leidt lichamelijk overeten ook tot emotioneel overeten. Dit uit zich in een reeks eetstoornissen.

Snacken

Snacken komt veel voor in de wereld van vandaag. We eten als we aan het eind van de dag voor de tv zitten, aangemoedigd door de reclames die ons vertellen dat we een van hun nieuwste massaal geproduceerde zakken chips met kunstmatige smaak moeten proberen.

We eten ook als we ons slecht voelen of iets missen en ons realiseren dat ons leven triest is en verstoken van emotie en “zintuiglijk genot”. Inderdaad, we snoepen en genieten onmiddellijk van wat ons verkocht is als ‘goed leven en goed eten’, in de hoop dat we niet zullen lijden onder de negatieve gevolgen.

Als we proberen gezonder te eten, zeggen onze vrienden dat we geobsedeerd zijn. Zo lopen we in de val van het snoepen. Proberen nee te zeggen is als het weigeren van drugs in een omgeving waar iedereen ze gebruikt.

Angst

Hunkeren is een overweldigend hongergevoel. Het is echter alleen gerelateerd aan specifieke voedingsmiddelen die we lekker vinden, en de hunkering houdt op zodra onze honger is afgenomen. We leven niet met voortdurende schuldgevoelens, zoals een boulimiapatiënt zou ervaren.

Het meest voorkomende verlangen is naar zoete dingen. Het treft vooral jonge vrouwen. Het gaat vaak gepaard met een algemeen gevoel van malaise, duizeligheid en vermoeidheid. Het komt vaak ook overeen met een daling van de bloedglucose, wat veroorzaakt kan worden door een te restrictief dieet. Er zijn echter ook gevallen waarin deze daling niet optreedt.

Reageren op hunkering door in volle vaart gebak of worst naar binnen te schrokken is als het nemen van een shot suiker of serotonine, de neurotransmitter in de hersenen die toeneemt nadat we grote hoeveelheden suikerhoudende stoffen hebben ingenomen. Op zeer korte termijn geeft het ons een goed gevoel.

Chocoholics

Velen van ons zijn dol op chocolade. Het probleem ligt bij het soort chocolade dat ons verkocht wordt, niet bij de cacao. Toch is 90 procent van de chocoladeliefhebbers gelukkiger met het soort chocolade dat meer melk, suiker of biscuit bevat. Ook associeert men chocolade vaak met gelukkige jeugdherinneringen.

Het vet en de suiker in chocolade verhogen de afgifte van serotonine. Daarnaast verhoogt chocolade de niveaus van endorfine, de morfine die onze hersenen van nature aanmaken als we bepaalde activiteiten uitvoeren, zoals sporten. Chocolade bevat ook anandamide. Dit is een soort endocannabinoïde die ontspannende effecten heeft op ons zenuwstelsel.

Nachtvreetsyndroom

Midden in de nacht opstaan om een grote hoeveelheid voedsel te eten is het belangrijkste teken van het nachtvreetsyndroom (NES). Dit ongecontroleerde eten wordt meestal ingegeven door angst.

De aandoening kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Wie eraan lijdt stelt de eerste maaltijd van de dag meestal enkele uren uit en eet overdag minder calorieën.

's Nachts taart eten

Hyperfagie

Kenmerkend voor dit eetgedrag is een regelmatige overdaad. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid voedsel op het bord als in de manier waarop iemand het in de mond stopt. Bijvoorbeeld grote lepels, snelle happen, of kort kauwen. Het kan een familietrekje zijn.

Soms wordt hyperfagie pathologisch, wat resulteert in boulimische hyperfagie, een recent geclassificeerde ziekte. Bij deze stoornis kan de lijder niet stoppen met eten. Ze vertoont echter niet dezelfde afstomping of programmering die typisch is voor de boulimische crisis.

De slechtste manier om de obesogene omgeving te bestrijden

Hoe meer stigma en verantwoordelijkheid de maatschappij op het gedrag van zwaarlijvige mensen legt, hoe minder er terechtkomt bij de bedrijven die producten van extreem lage voedingskwaliteit maken om de beloningscircuits in onze hersenen te veranderen.

We moeten inzien dat veel van de bekende mensen die reclame maken voor deze producten nooit echt consumeren wat ze aanprijzen. Voor hen is het gewoon een baan.

Wat kunnen we doen om dit alles te stoppen? Om te beginnen kunnen we gaan luisteren naar wetenschappers zonder commerciële belangen in de voedingsindustrie. We kunnen ook ophouden te luisteren naar de multinationals die over hun producten moeten liegen om ze te kunnen verkopen.

Afhankelijk van welke weg we kiezen, zullen onze bevolkingen op steeds vroegere leeftijd ofwel een verbeterde ofwel een beschadigde gezondheid hebben. Het is aan ons om te beslissen. Wellicht ook interessant voor jou

Obesitas en schuldgevoel – ben je echt schuldig?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Obesitas en schuldgevoel – ben je echt schuldig?

Obesitas en schuldgevoel gaan hand in hand. Het ongemak wordt zo groot dat het verder gaat dan fysieke pijn. Lees hier meer over!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ellenberg, C., Verdi, B., Ferri, C., Marcano, Y., & Vivas de Vega, J. (2006). Síndrome de comedor nocturno: un nuevo trastorno de la conducta alimentaria. In Anales Venezolanos de Nutrición (Vol. 19, No. 1, pp. 32-37). Fundación Bengoa.
  • García, A. M. (2020). Ambiente obesogénico: barreras para mantener un peso saludable (Doctoral dissertation, Universitat d’Alacant-Universidad de Alicante).
  • Villagrán, M., Petermann-Rocha, F., Martínez-Sanguinetti, M. A., & Celis-Morales, C. (2019). La interacción de nuestros genes con el ambiente obesogénico. Revista médica de Chile147(11), 1493-1494.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.