7 nuttige tips als je onterecht beschuldigd wordt van liegen

Ben je ooit beschuldigd van liegen, bedekken of doen alsof? Als je dit soort beschuldigingen wilt aanvechten, is de eerste stap om kalm te blijven, je energie die voortkomt uit je woede om te buigen en op jezelf te vertrouwen. In feite is het tijd om assertieve communicatie in te zetten.
7 nuttige tips als je onterecht beschuldigd wordt van liegen

Laatste update: 20 november, 2021

Hoe moet je handelen als je 7 nuttige tips als je onterecht beschuldigd wordt van liegen? De eerste sleutel is om je kalmte niet te verliezen en te reageren met boosheid of woede. Omdat ze zeggen dat een boze reactie betekent dat je schuldig bent. Daarom moet je kalm blijven en begrijpen dat deze situaties, hoewel ze buitengewoon pijnlijk zijn, je af en toe zullen overkomen terwijl je door het leven gaat.

Inderdaad, velen van ons ervaren dit soort situaties. Plotseling, en zonder duidelijke reden, krijg je de schuld dat je iets hebt gedaan dat je niet hebt gedaan. Het kan zelfs zo zijn dat andere mensen je woorden in de mond leggen die je niet hebt gezegd. Of misschien beschuldigt je partner je ervan dat je hem of haar hebt bedrogen.

In deze contexten, net zoals er geen plaats is voor een agressieve reactie, moet je ook niet proberen er voor weg te rennen, het te negeren of het voorbij te laten gaan. Sterker nog, als je onterecht wordt beschuldigd van liegen, is er maar één passende reactie. Assertief, vastberaden en zelfverzekerd communiceren. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Je moet jezelf en je eigen waarheid vertrouwen om jezelf te verdedigen tegen degenen die je beschuldigen van liegen.

7 nuttige tips als je onterecht beschuldigd wordt van liegen

Hoe je te gedragen?

Als je onterecht beschuldigd wordt van liegen kan dat net zoveel pijn doen als een fysieke klap. Het is een aanval op je integriteit, zelfbeeld en zelfrespect. Studies naar deze ervaringen hebben de neiging zich te verdiepen in de gevallen van personen die onterecht zijn beschuldigd van een misdrijf. De psychologische impact in deze gevallen is verwoestend.

In dit verband heeft de afdeling Psychologische Geneeskunde van King’s College London (VK) onderzoek (Engelse link) gedaan. Het benadrukte het belang van het ontwikkelen van mechanismen voor geestelijke gezondheid in dit soort gevallen.

Want degenen die dit soort onjuiste beschuldigingen ervaren, lijden aan identiteitsverlies, psychische en fysieke problemen, werk- en aanpassingsmoeilijkheden, om nog maar te zwijgen van gezinsproblemen.

Buiten het criminele domein is echter het alledaagse scenario, het scenario waarin anderen je soms valselijk beschuldigen van liegen. Wat moet je in dit geval doen? Welke strategieën kun je gebruiken om je onschuld aan te tonen en jezelf te ontwarren uit deze wandaden? Hier zijn een paar tips.

7 nuttige tips als je onterecht beschuldigd wordt van liegen

1. Probeer je emoties te beheersen: val je aanklagers niet aan en negeer ze niet

Zoals we eerder vermeldden, is je eerste reactie als je voor leugenaar wordt uitgemaakt in de regel boos worden en dienovereenkomstig reageren. Dit is echter niet het juiste om te doen.

Daarom moet je het ten koste van alles vermijden. Bovendien bleek uit een onderzoek (Engelse link) van de Harvard Business School en de Universiteit van Toronto dat degenen die boos beschuldigingen ontkennen en degenen die zwijgen, door anderen als schuldig worden beschouwd.

De eerste stap is om kalm te blijven en op jezelf te vertrouwen.

2. Vraag jezelf af waarom je beschuldigd bent

Het kan een simpele fout zijn. Als dat het geval is, kan het probleem snel worden opgelost. Aan de andere kant kunnen er bepaalde omstandigheden zijn die niet zo eenvoudig op te lossen zijn. In de context van een paar kunnen dergelijke beschuldigingen bijvoorbeeld verschijnen vanwege een gebrek aan vertrouwen.

In werkscenario’s kunnen valse beschuldigingen vaak voorkomen in zeer competitieve contexten. Een collega kan bijvoorbeeld worden lastiggevallen om de andere persoon een bepaald voordeel te laten behalen.

3. Stel open vragen en vraag ze om de beschuldigingen te rechtvaardigen

Als anderen je vertellen dat je hebt gelogen en het is niet waar, moet je precies begrijpen waar ze je van beschuldigen. Voorkom dat je in verwijten, aanvallen en uitingen vol woede vervalt. Bovendien is het veel beter voor de ander om uit te leggen waarom hij jou als leugenaar beschouwt. Luister geduldig naar ze en laat ze praten.

Om dit soort situaties te bevorderen, moet je beginnen met het stellen van open vragen, zoals: “Waarom denk je dat ik heb gelogen?”

4. Detecteer inconsistenties en confronteer ze met assertiviteit

Wanneer de ander zichzelf begint te rechtvaardigen, duurt het niet lang voordat je de inconsistenties in hun verhaal ontdekt. Dat is je uitgangspunt. Inderdaad, hun tegenstrijdige en foutieve ideeën zullen voor jou een springplank zijn om assertief te zijn en hun argumenten te weerleggen.

Het is absoluut noodzakelijk dat je je kalmte niet verliest en dat je je emoties goed reguleert. Op deze manier kun je standpunt duidelijk, zelfverzekerd en krachtig uitleggen. Onthoud dat elk gebaar dat er zelfs maar een beetje misplaatst uitziet, ervoor zorgt dat je schuldig lijkt, ook al ben je dat niet. In die zin zal evenwichtig en kalm blijven je er met succes doorheen helpen.

5. Gebruik indirecte vragen

In situaties van onrecht en valse beschuldigingen is het een goed idee om zowel open en directe vragen als indirecte vragen te gebruiken. Met het laatste wil je dat degene die je beschuldigt zijn eigen gedrag onderzoekt en erover nadenkt. Hier is een voorbeeld van enkele dingen die je zou kunnen zeggen:

“Ik zou graag willen weten wat je hoopt te bereiken door me van liegen te beschuldigen,” “De waarheid is dat ik echt niet weet waarom je me niet eerst hebt gevraagd voordat je tot de conclusie kwam dat ik loog,” “Ik begrijp nog steeds niet waarom je op dat idee kwam” of: “Ik vraag me echt af wat ik je heb aangedaan dat je zo’n vertekend beeld van mij hebt?”

Indirecte vragen helpen je omdat ze betekenen dat degene die je beschuldigt moet nadenken over zijn eigen gedrag.

Stel voert een discussie

6. Zoek ondersteuning

Ondersteuning hebben is essentieel als je wordt beschuldigd van iets dat je niet hebt gedaan. Want, zoals je heel goed weet, zijn er bepaalde situaties waarin je woord alleen niet voldoende is.

7. Accepteer dat je voor sommige mensen altijd een leugenaar zult zijn.

Als ze je vertellen dat je hebt gelogen en het is niet waar, ervaar je een specifiek soort pijn. Bovendien is je vertrouwen in die persoon geschonden omdat ze je identiteit en je gevoel van eigenwaarde hebben aangevallen. Dit soort wonden houdt lang aan, ondanks het feit dat je er op een gegeven moment vaak in slaagt jezelf te verlossen.

Er is echter één punt dat duidelijk blijft. Het is het feit dat je voor sommige mensen altijd een leugenaar zult zijn. Inderdaad, om welke reden dan ook, er zullen altijd mensen zijn die deze misvatting koesteren als je onterecht beschuldigd bent van liegen. Geconfronteerd met deze situatie, kun je het alleen maar accepteren en je zelfconcept koste wat kost ongedeerd houden.

Uiteindelijk weet je dat jouw verhaal waar is en dat je eerlijk bent. Gelukkig zijn er altijd veel meer mensen die je kennen en die je nooit zullen ondervragen maar je zullen ondersteunen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brooks SK, Greenberg N. Psychological impact of being wrongfully accused of criminal offences: A systematic literature review. Medicine, Science and the Law. 2021;61(1):44-54. doi:10.1177/0025802420949069
  • Leo, RA. Rethinking the study of miscarriages of justice: developing a criminology of wrongful conviction. J Contemp Crim Justice 2005; 21: 201223.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.