Het verkeerslichtsysteem voor woedebeheersing

Het verkeerslichtsysteem voor woedebeheersing is een hulpmiddel dat de kleuren van een traditioneel stoplicht gebruikt om kinderen te leren hoe ze hun emoties kunnen beheersen.
Het verkeerslichtsysteem voor woedebeheersing
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 27 december, 2022

Het verkeerslichtsysteem is een hulpmiddel voor kinderen van 4-10 jaar om hen te helpen omgaan met hun emoties. Kinderen op die leeftijd kunnen basisemoties identificeren, maar hebben er moeite mee deze goed te beheren. Het verkeerslichtsysteem gebruikt een herkenbaar symbool, namelijk het klassieke stoplicht, om kinderen te leren omgaan met hun emoties.

De meeste kinderen begrijpen perfect hoe een verkeerslicht werkt omdat ze het elke dag tegenkomen, waardoor het een ideaal symbool is voor emotionele controle. Rood betekent stoppen, geel-oranje betekent wachten of langzamer gaan en groen betekent gaan.

Als je de kleuren van het verkeerslicht toepast op de woede van kinderen, dan leren ze hun emoties te beheren alsof het een spel is. Dat gezegd hebbende, kun je je echter afvragen hoe je een kind ertoe kunt brengen zijn emoties te relateren aan een verkeerslicht.

Nou, als je het verkeerslichtsysteem wilt gebruiken, moet je kinderen eerst leren de kleuren van het stoplicht te associëren met emoties en gedrag. In dit artikel leggen we de functie en reactie van elke kleur uit.

”Emotioneel zelfbewustzijn is de bouwsteen van de volgende emotionele intelligentie: een slecht humeur kunnen afschudden.”

-Daniel Goleman-

Emotionele zelfregulatie

Emotionele zelfregulatie

Waarom is het zo belangrijk voor kinderen om hun emoties te beheersen? Laura Chica, een psychologe en levenscoach, vindt het belangrijk om kinderen emotionele controle te leren en zelfbewustzijn aan te moedigen. Ze is van mening dat ze moeten leren hun eigen emoties te identificeren en hoe daarop te reageren.

Ook moeten ze leren dat hun reacties zullen verschillen, afhankelijk van hun humeur, en dat ze de macht hebben om de juiste reactie op elke situatie te kiezen.

Een studie uit 2009 van Pamela M. Cole (link in het Engels) benadrukt het belang van emotionele zelfregulatie voor kleintjes om later in het leven meer ernstige aandoeningen te voorkomen.

Daarom willen we even de tijd nemen om het verkeerslichtsysteem te benadrukken. Het is namelijk een geweldig voorbeeld van een techniek die kinderen kan helpen hun emoties te beheersen.

Een team van de afdeling Psychologie en Neurowetenschap op de Duke Universiteit benadrukt ook het belang van emotionele zelfregulatie voor een goede ontwikkeling. Volgens de studie lopen mensen die deze vaardigheden niet leren als kind, later in hun leven het risico op gezondheidsproblemen.

Het verkeerslichtsysteem: wat betekenen de drie kleuren?

Rood

STOP, bedaar je. Wanneer je een emotie, met name woede, niet kunt beheersen, moet je stoppen net zoals je stopt bij een rood verkeerslicht op een kruispunt. Als je je overweldigd voelt door woede, moet je even pauzeren en nadenken over wat er met je gebeurt.

Geel-oranje

DENK en sta stil bij het probleem en hoe je je voelt. “Hoe voel ik me nu?,” “Ben ik boos?” of “Voel ik mij verdrietig?” Vraag het kind na te denken over de mogelijke alternatieve reacties en gevolgen van de situatie. Wat is de meest geschikte reactie? Wat is de oplossing die de meeste voordelen biedt?

Het verkeerslichtsysteem

Groen

ONDERNEEM ACTIE, los het probleem op. Zodra het kind nadenkt over de mogelijke manieren om te reageren, kiest het vervolgens de beste optie. Daarna voeren ze het uit om het probleem dat ze hebben op te lossen. Het versterken van hun positieve reacties is belangrijk voor hun leerproces.

Volgens de leertheorie van Skinner helpt positieve bekrachtiging het kind het gevoel te geven dat hun inspanning geldig is en opgemerkt wordt. Dat moedigt hen aan om in de toekomst dezelfde gedragspatronen te gebruiken.

Concluderend, emotionele zelfregulatie is een fundamentele vaardigheid om aan kinderen over te dragen. Volwassenen moeten ervoor zorgen dat kinderen de hulpmiddelen krijgen om met emoties zoals woede, angst en frustratie om te kunnen gaan.

Gezien het belang van deze vaardigheid is het geweldig dat er hulpmiddelen zijn zoals het verkeerslichtsysteem om kinderen te helpen op een leuke en toegankelijke manier te leren. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Planells, O. (2012) ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la
    adolescencia. Barcelona: Cuadernos Faros
  • Chóliz, M. (2005). Psicología de la emoción: el proceso emocional. Universidad de Valencia

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.