Explosieve woede duidt op iets ergers

Als je regelmatig driftig bent en woedeaanvallen hebt, dan spreken we niet meer van alleen een slecht humeur. Wanneer explosieve woede zich vaak voordoet, dan moet dit worden behandeld.
Explosieve woede duidt op iets ergers

Laatste update: 13 april, 2019

We hebben allemaal weleens ons geduld verloren. Iedereen kent het gevoel. De woede neemt je volledig over en controleert wat je denkt, zegt en doet. Je zelfbeheersing ben je kwijt. Wist je dat er een fysiologische reden is waarom je je zo voelt? Tijdens momenten van explosieve woede ervaar je eigenlijk een tijdelijk verlies van bewustzijn.

Je geest raakt gefixeerd op het lanceren van een aanval. Je voelt een overweldigend verlangen om even flink wat schade aan te richten. Wanneer je je geduld verliest, schakelen je hersenen zich in principe uit en wordt het beest in je wakker. Het is een wilde kant die mensen nooit volledig hebben losgelaten.

Veel mensen slagen erin om deze instincten te beheersen en ze er alleen in de meest extreme omstandigheden uit te laten. Andere mensen gaan al volledig door het lint wanneer iemand het niet met hen eens is.

Doe niets in woedende hartstocht; het is als uitvaren in een storm.

-Thomas Fuller-

Als je vaak je geduld verliest, hoort dat dan gewoon bij je persoonlijkheid? Hebben sommige mensen gewoon meer moeite om hun woede te beheersen? We weten allemaal dat sommige mensen emotioneler zijn dan anderen. Maar tot welk punt is dit soort gedrag normaal? Op welk punt wordt het het symptoom van een aandoening?

Explosieve woede

Woede komt voort uit twee basisbronnen. Een hiervan is angst, in welke vorm dan ook (gewone angst, extreme bezorgdheid, levensangst en paniek, onder andere). De andere is frustratie. Misschien zit je niet goed in je vel, bereik je je doelen niet of lopen de dingen niet zoals je voor ogen had.

Vrouw schreeuwt van woede

Als je vaak boos bent, houd je misschien vast aan valse overtuigingen die maken dat je de realiteit op een enge en frustrerende manier interpreteert. Hier zijn enkele van die overtuigingen:

  • Anderen hebben er geen moeite mee mij te kwetsen: dit zorgt ervoor dat je boos reageert op elk teken van afkeuring of afwijzing, al is dit teken nog zo klein.
  • Anderen moeten doen wat het beste is voor mijn welzijn en behoeften: wanneer anderen dingen doen die indruisen tegen wat je denkt, voelt of wilt, word je intolerant.
  • Niets mag mij in de weg zitten: als je dan wel een of andere wegversperring tegenkomt, word je opvliegerig.
  • Andere mensen moeten mijn gedachten lezen en zich bewust zijn van mijn gevoelens: als anderen je niet meteen begrijpen of rekening houden met je emoties, voelt het als een aanval.
  • Ik kan niet toegeven dat ik gefrustreerd ben en dat hoef ik ook niet te doen: alleen zwakke mensen doen dat. Ik moet altijd sterk zijn, ook al maakt het me buitengewoon angstig.

De cyclus van woede

Explosieve woede is het resultaat van opgebouwde angst. Als je niet dealt met de kleine ergernissen die steeds vaker voorkomen, dan beginnen ze te etteren. Het begint allemaal met wat ongemak.

Het kan naar jezelf toe zijn, naar iemand anders toe, of naar de wereld in het algemeen. Je neemt geen tijd om je woede te verwerken, je laat het gewoon voorbijgaan.

Cyclus

Na verloop van tijd identificeer je het ongemak, maar je uit of beheerst het niet. Misschien denk je dat er slechts wat tijd nodig is om het te verzachten of dat je het gewoon moet laten gaan. De dingen veranderen echter niet, dus begin je boos te worden. Misschien maak je botte en sarcastische opmerkingen of wijs je dingen af.

Ondanks dit alles besteed je misschien nog steeds maar weinig aandacht aan de ongemakkelijke situatie. Je probeert het te negeren of jezelf te distantiëren. Het werkt echter niet. Op het moment dat iets je triggert, verlies je je geduld. Je verliest de controle over je boosheid en dat leidt tot nieuwe cycli van conflicten en woede.

De periodieke explosieve stoornis

De periodieke explosieve stoornis is een mentale aandoening die wordt gekenmerkt door buitensporige uitingen van explosieve woede. Iemand met deze aandoening heeft intense reacties die niet in verhouding staan tot de situaties die ertoe hebben geleid.

Vanuit psychiatrisch oogpunt is het geclassificeerd als een stoornis in de impulsbeheersing. Deze groep omvat onder andere kleptomanie, gokverslaving en pyromanie.

Mensen die aan deze aandoening lijden, hebben korte uitbarstingen van woede. Tijdens die uitbarstingen voelen ze zich bevrijd en/of gelukkig. Enkele minuten laten voelen ze echter berouw.

Iemand met een periodieke explosieve stoornis zal meestal objecten vernietigen of fysiek agressief worden ten opzichte van andere mensen. De triggerfactor zelf is niet zo belangrijk. Deze mensen ervaren meestal een hoge mate van nervositeit.

Vrouw houdt vuur in haar handen

Om terug te komen op de oorspronkelijke vraag, als iemand vaak zijn geduld verliest ten opzichte van triviale dingen en gewelddadig wordt, dan heeft diegene uiteraard professionele hulp nodig. Dit is geen kwestie van persoonlijkheid. Het is een ernstiger probleem dat moet worden aangepakt, zodat het niet tot ernstige gevolgen leidt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sloterdijk, P. (2014). Ira y tiempo: ensayo psicopolítico (Vol. 70). Siruela.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.