Een machtsstrijd in persoonlijke relaties

In relaties moeten beide partners macht hebben. Je moet beslissingen nemen en vaak zullen mensen niet dezelfde behoeften, voorkeuren of wensen hebben. In dit soort gevallen manifesteert zich een machtsstrijd.
Een machtsstrijd in persoonlijke relaties

Laatste update: 05 februari, 2021

Macht is een gevoelig onderwerp in een relatie. Beide partners willen graag in een positie van dominantie boven de ander staan, of ze dat nu beseffen of niet. Aan de andere kant kan een machtsstrijd op veel manieren invloed hebben op koppels, zoals in gedeelde verantwoordelijkheden, intimiteit of seksuele relaties.

In een relatie kan een machtsstrijd een spanning veroorzaken die niet noodzakelijkerwijs slecht is. Het probleem ontstaat wanneer de strategieën die je zou kunnen gebruiken om deze macht te krijgen schadelijk zijn of wanneer de persoon die de ander domineert deze dominantie en macht in hun voordeel gebruikt, niet in het belang van de relatie.

Een machtsstrijd in relaties

Een machtsstrijd in relaties

Koppels in relaties zijn dynamische entiteiten en bevinden zich in een constant proces van onderlinge uitwisseling. In een sociale context in het algemeen, en een liefdevolle context in het bijzonder, kan overreding of dominantie een signaal zijn voor een machtsstrijd.

Een machtsstrijd bij koppels kan complex zijn. Het is gevoelig voor veranderingen, verwachtingen, verlangens en behoeften. Aan de andere kant krijg je na een tijdje de stabiliteit die elke partner op een plek zet waar hij of zij zich op zijn gemak voelt. Soms, zal jij het voor het zeggen hebben. Andere keren zal je partner dat doen.

Bijvoorbeeld, in een relatie zal één van jullie kiezen waar jullie op vakantie gaan, terwijl de ander zal kiezen waar jullie gaan verblijven. Bij meer gevestigde paren kun je dit soort uitwisselingen vaker zien, waarbij voorkeuren en kennis worden gecombineerd.

Dit alles kan het ingewikkeld maken om te bepalen wie wie domineert. Het is de moeite waard om op te merken dat het feit dat de ene persoon de andere domineert en de andere zich laat domineren geen slechte zaak is. Het probleem ontstaat wanneer de een de ander pijn doet om aan de macht te blijven.

Een stel zit op de bank met hun handen achter hun hoofd

Problemen in verband met machtsstrijd in relaties

Gewoonlijk heeft een machtsspel in relaties de neiging om er een evenwicht in te bewaren. Zo heeft het koppel de neiging om zichzelf spontaan te reguleren. Mensen die graag met bepaalde situaties omgaan, passen daar goed in. Er zullen echter conflicten ontstaan als beiden dezelfde voorkeur hebben.

Soms gebeurt dit evenwicht niet spontaan. Vervolgens zie je situaties waarin de strijd om de macht in een relatie tot problemen kan leiden.

Liefde is plezier vinden in het geluk van anderen.”

Gottfried Leibniz

Situatie 1: twee dominante partners

Soms zijn beide partners gewend om te leiden. Wanneer dit gebeurt, zullen er zeker meer argumenten zijn. Wanneer beide gewend zijn om gelijk te hebben, zal het ingewikkeld zijn voor beiden om een deel van je macht op te geven.

Als je gelooft dat je relatie een vergelijkbare dynamiek heeft, is een manier om dit aan te pakken het actief werken om elkaar te begrijpen. Daarvoor zul je vaardigheden moeten ontwikkelen zoals empathie, die zeer nuttig zullen blijken te zijn.

Situatie 2: twee onderdanige partners

Wanneer beide partners de relatie niet willen leiden, kunnen ze zich ongemakkelijk of hulpeloos voelen omdat geen van beide de leiding kan nemen. Hierdoor zullen ze zich onzeker voelen en kunnen ze de relatie op de lange termijn verslijten (Engelse link).

In veel gevallen kun je dit oplossen als beide partners delen wat je denkt en proberen om tot een overeenkomst te komen, zoals af en toe de leiding te nemen.

Nooit boven je, nooit onder je, altijd naast je.”

-Walter Winchell-

Een stel in een innige omhelzing

Een paar woorden over machtsspelletjes in relaties

Machtsspelletjes komen meestal onbewust en op natuurlijke wijze voor. Ze zijn afhankelijk van de beslissingen die je neemt die voor jou interessanter zijn of waar je meer inzicht in kunt krijgen.

Een machtsstrijd kan na de wittebroodsweken veel meer spanning veroorzaken. Dit is wanneer je op die plaats bent wanneer je begint te begrijpen wat je in de relatie brengt en probeert meer voorkeuren vast te stellen dan je eerder had.

Als machtspelletjes constant ruzies veroorzaken, moet je met je partner om de tafel gaan zitten en afspreken en nadenken over wat ieder van jullie in zal brengen en welke argumenten of strategieën al dan niet geldig zijn. Bijvoorbeeld kun je beslissen dat emotionele chantage niet eerlijk is om de ander het huis te laten schoonmaken of te gebruiken om seks te hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dema, S. (2003). La desigualdad y las relaciones de poder en el ámbito privado. Análisis de las parejas con dos ingresos desde una perspectiva de género. Universidad de Oviedo. España.
  • Díaz, C. (2008). Una pareja, dos salarios: el dinero y las relaciones de poder en las parejas de doble ingreso. Revista argentina de sociología6(10), 203-206.
  • Foucault, M. (1988). El sujeto y el poder. Revista mexicana de sociología50(3), 3-20.
  • Valdés, T., Gysling, J., & María Cristina Benavente R. (1999). El poder en la pareja, la sexualidad y la reproducción: mujeres de Santiago. Santiago: Flacso.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.