Wat betekent het om iemand echt te begrijpen?

Waarschijnlijk begrijpen maar heel weinig mensen je echt. Wat maakt die mensen anders? Is het empathie of de emotionele band die ze met jou hebben? Er zijn eigenlijk nogal wat factoren die een rol spelen en vandaag zullen we eens kijken naar wat deze zijn.
Wat betekent het om iemand echt te begrijpen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het echt begrijpen van andere mensen is de basis van empathie. Authentiek respect is alleen mogelijk als je je best doet om contact te maken met een andere persoon en zijn of haar leven, behoeften en emoties te begrijpen.

In feite stelt authentiek respect je in staat om met andere mensen om te gaan. Als je iemand anders begrijpt en empathie voor deze persoon hebt, ben je ook van mening dat die persoon aandacht en waardering verdient.

Denk er maar eens even over na.  Stel je een wereld voor waarin mensen handelden alsof ze in een mierenhoop leefden. Elke persoon heeft een doel en elk lid van de gemeenschap doet zijn werk zonder ambities of andere motivaties.

Niemand maakt zich zorgen om iemand anders. Wederzijds begrip bestaat niet. Als gevolg hiervan is er ook geen empathie, net als alle emoties die aandacht, zorg, vriendschap en altruïsme aanmoedigen.

Zonder deze processen bestaat de mensheid zoals we die kennen niet. Ja, conflict en tegenspoed zijn ook menselijke voorwaarden. Geen enkel mentaal en emotioneel proces is echter zo belangrijk om met elkaar om te gaan als weten hoe iemand echt te begrijpen. Ironisch genoeg is dit ook een van de moeilijkste dingen voor ons om te doen.

Als je een ander echt begrijpt, doe je dat op een heel concrete manier, gewillig en zonder oordeel. Vandaag gaan we dieper in op wat het betekent om een begripvol persoon te zijn.

Wat betekent het om iemand echt te begrijpen

Weten hoe iemand echt te begrijpen

Je verkeerd begrepen voelen is erg frustrerend. Waarschijnlijk begon je dit verontrustende gevoel tijdens je jeugd te ervaren, toen je ouders, broers en zussen, vrienden of leraren niet begrepen wat je doormaakte. Als je je verkeerd begrepen voelt, voel je een mix van woede en verdriet. Die gevoelens veranderen in feite niet als je volwassen bent.

Het gevoel dat je verkeerd begrepen wordt is dus een van de diepste en meest pijnlijke emoties. Als je het hebt meegemaakt, ben je misschien veel meer gemotiveerd om begripvol en empathisch te zijn. Je wilt die vaardigheid ontwikkelen, ook al hebben sommige mensen je gaandeweg teleurgesteld. Je moet het echter wel goed doen.

Zoals Johann Wolfgang von Goethe ooit zei: “Een persoon hoort alleen wat hij begrijpt.” Mensen komen vaak alleen in contact met degenen die het gemakkelijkst te begrijpen zijn en het eens zijn met hun waarden, ideeën en gedachten.

Aan de andere kant kost het moeite om iemand anders te begrijpen. Er kan zelfs moed bij komen kijken. Begrijpen betekent immers dat je iemand moet ontdekken, accepteren en verbinden met iemand die anders denkt dan jij.

Echt begrip

Als je andere mensen echt wilt begrijpen, is het belangrijk om een belangrijk detail te verduidelijken. Verstaan is niet hetzelfde als begrijpen. Mensen blijven vaak steken bij verstaan. Met andere woorden, ze concentreren zich op het ontcijferen van wat de ander zegt. Ze zijn zich bewust van de boodschap en de betekenis ervan, maar meer niet.

Begrip omvat een veel dieper proces. Het gaat niet alleen om het begrijpen van de woorden die iemand zegt. In plaats daarvan gaat het om empathie te gebruiken om contact te maken met de unieke realiteit van de persoon die voor je staat. Je moet dus in gedachten houden dat dit proces ongelooflijk actief en complex is.

Als je wilt dat dit proces effectief is, moet je toepassen wat psychologen ‘theory of mind’ noemen. Theory of mind is het vermogen om de mentale toestanden van andere mensen af te leiden uit onder andere gedachten, angsten, verlangens en bedoelingen.

Door dat te doen, kun je begrijpen waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen en zelfs toekomstig gedrag voorspellen. Zodra je al die informatie hebt verwerkt, interpreteer je die informatie zodat je er naar kunt handelen.

Al deze mechanismen komen samen in de mentale daad van begrip. Het is echter belangrijk dat je het emotionele aspect van begrip niet verwaarloost.

Twee mensen verbonden via de hersenen

Begrijpen alvorens te oordelen

In zijn boeken vertelt Daniel Goleman veel over de noodzaak om andere mensen te begrijpen. Hij wijst er echter op dat dat niet alleen betekent dat je kunt gissen wat iemand denkt of voelt. Het is niet genoeg om je er simpelweg bewust van te zijn dat iemand bang of verdrietig is.

Echt begrip is niet mogelijk zonder een bereidwillig en geïnteresseerd hart. De theory of mind is dus nutteloos voor emotionele intelligentie als je gedachten ergens anders zijn terwijl de ander met je praat. Naast die wil en het actieve gevoel om je open te stellen voor de ander en te begrijpen wat iemand zegt, zijn er nog andere belangrijke factoren:

  • Actief luisteren: je moet ontvankelijk zijn voor andere mensen zonde bijbedoelingen te hebben. Actief luisteren betekent echt luisteren, niet alleen wachten tot de ander stopt met praten, zodat jij jouw ding kunt zeggen.
  • Luisteren zonder te oordelen: weten hoe je een andere persoon moet begrijpen, betekent verbinding maken met zijn of haar realiteit zonder oordeel, vooroordeel of labels.

Kortom, het proces van echt begrip is erg complex. Toch kunnen we het allemaal in de praktijk brengen. Waar een wil is is een weg. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je een adolescent kunt begrijpen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe je een adolescent kunt begrijpen

Hoewel het inderdaad zo is dat een adolescent zich vaak onbegrepen voelt, hoeft deze fase in iemands ontwikkeling helemaal niet zo tragisch te zijn...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.