Vier van de schadelijkste voedingsmiddelen voor je hersenen

Er zijn voedingsmiddelen die de hersenfunctie op middellange en lange termijn kunnen beïnvloeden. In dit artikel bespreken we er vier
Vier van de schadelijkste voedingsmiddelen voor je hersenen
Saúl Sánchez

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez.

Laatste update: 24 oktober, 2023

Er zijn een aantal schadelijke voedingsmiddelen voor je hersenen. Daarom moet je de consumptie ervan zeker verminderen. Anders kun je chronische en complexe aandoeningen ontwikkelen die uiteindelijk je gezondheid in gevaar brengen.

Voeding beïnvloedt de meeste fysiologische reacties van je lichaam. Als je voeding dus niet optimaal is, kunnen je organen niet meer zo effectief werken en beginnen ze geleidelijk achteruit te gaan.

De meest schadelijke voedingsmiddelen voor je hersenen

Vervolgens vertellen we je over vier van de meest schadelijke voedingsmiddelen voor je hersenen. Het is natuurlijk het beste om ze zo veel mogelijk te beperken. Sommige kun je echter met mate eten, maar altijd in de context van een gevarieerd en evenwichtig dieet.

Alcoholische dranken

Alcohol is een giftige stof, ongeacht de dosis. Daarom moet je de inname ervan vermijden. Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Alcohol and Alcoholism kan dit gif bovendien het risico op het ontwikkelen van dementie op volwassen leeftijd verhogen.

Bovendien veroorzaakt alcohol niet alleen kortdurende en voorbijgaande problemen met de hersenfunctie, maar tast het ook je geheugen aan. Het veroorzaakt zelfs een achteruitgang op cognitief niveau die zich in de loop der jaren manifesteert. Het is vooral zorgwekkend dat jongere mensen tegenwoordig meer alcohol lijken te consumeren.

Iemand wijst een alcoholische drank af

Gebak

Bakkerijproducten bevatten grote hoeveelheden transvetzuren. Deze hebben ontstekingsbevorderende eigenschappen, die problemen kunnen veroorzaken in het functioneren van alle organen van het menselijk lichaam. Bovendien hebben ze een negatieve invloed op de darmmicrobiota, waardoor de dichtheid en diversiteit van de bacteriën die in de darmen leven wordt aangetast.

Je moet niet vergeten dat de darmen en de hersenen nauw met elkaar verbonden zijn. Als er dus problemen zijn op het niveau van de microbiota, kunnen meer giftige stoffen de hersenen bereiken. Dit komt door de grotere doorlaatbaarheid van het darmmembraan.

Deze giftige verbindingen zijn schadelijk voor je zenuwstelsel. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease .

Snoepjes

Snoepjes bevatten meestal een grote concentratie eenvoudige suikers. Deze stoffen veroorzaken veranderingen in de ontstekingsmechanismen van je lichaam. Ze kunnen zelfs een zekere afhankelijkheid op emotioneel niveau opwekken.

In feite beïnvloeden ze je stemming en worden ze op de lange termijn als schadelijk beschouwd. Op zijn minst moet je de inname ervan in grote hoeveelheden vermijden.

Het is essentieel om de consumptie van zoetigheden tijdens de eerste levensjaren te verminderen. In feite is dit een goed moment om de basis te leggen voor een goed dieet, waarbij de aanwezigheid van verse voedingsmiddelen de voorkeur krijgt boven industrieel bewerkte voedingsmiddelen.

Een ander punt is dat misbruik van eenvoudige suikers veranderingen in de stofwisseling kan veroorzaken die de samenstelling van je lichaam beïnvloeden.


Misschien is dit artikel ook interessant voor jou: Vier voedingsmiddelen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren


Voedingsmiddelen met kunstmatige zoetstoffen

Wetenschappers ontwikkelden kunstmatige zoetstoffen als alternatief voor eenvoudige suikers. Dit was omdat ze de mogelijkheid hadden om te zoeten, maar niet de calorieën van suiker bevatten. De realiteit is echter dat ze niet zo goed voor je zijn als ze oorspronkelijk leken te zijn.

De meeste van deze stoffen tasten namelijk de darmmicrobiota aan, waardoor de dichtheid en diversiteit ervan afneemt. Op deze manier ontstaat er een toename in de permeabiliteit van het spijsverteringskanaal. Dit kan het functioneren van je hersenen en zenuwstelsel beïnvloeden. Om deze reden moet je de consumptie ervan vermijden.

Zoetstoffen

Wees voorzichtig met voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor je hersenen

Zoals je hebt gezien, zijn er een aantal voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor je hersenen als ze herhaaldelijk in je dieet voorkomen. Je moet zeker vermijden om ze vaak en in grote hoeveelheden te eten. In feite zijn ze niet alleen schadelijk voor je centrale zenuwstelsel, maar kunnen ze ook problemen veroorzaken met je stofwisseling en zelfs je hart- en bloedvatenstelsel.

Houd in gedachten dat je om gezond te zijn een evenwichtige en gevarieerde voeding moet combineren met andere gezonde gewoonten. Je moet bijvoorbeeld regelmatig lichaamsbeweging nemen.

Verder zal zeven of acht uur rusten per nacht ook een verschil maken voor je gezondheid op de middellange tot lange termijn. Zonder dit soort gezonde gewoonten kan je lichaam moeilijk herstellen van de dagelijkse schade die het oploopt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Venkataraman, A., Kalk, N., Sewell, G., Ritchie, C. W., & Lingford-Hughes, A. (2017). Alcohol and Alzheimer’s Disease-Does Alcohol Dependence Contribute to Beta-Amyloid Deposition, Neuroinflammation and Neurodegeneration in Alzheimer’s Disease?. Alcohol and alcoholism (Oxford, Oxfordshire)52(2), 151–158. https://doi.org/10.1093/alcalc/agw092
  • Jiang, C., Li, G., Huang, P., Liu, Z., & Zhao, B. (2017). The Gut Microbiota and Alzheimer’s Disease. Journal of Alzheimer’s disease : JAD58(1), 1–15. https://doi.org/10.3233/JAD-161141

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.