De relatiebreuk-blues: 16 tips om je beter te voelen

Wat te doen bij een relatiebreuk-blues, terwijl de tranen over je wangen lopen? Hier helpen wij u ermee om te gaan.
De relatiebreuk-blues: 16 tips om je beter te voelen
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 21 april, 2024

Het is bekend dat de relatiebreuk-blues deel uitmaken van het rouwproces, maar het is niet hetzelfde om het van tevoren te weten als om ondergedompeld te worden in zo’n groot ongemak. In deze situaties is je stemming laag en moet je goed voor jezelf zorgen zodat je niet verstrikt raakt in verdriet.

In deze lezing bieden we je een lijst met zelfzorgmaatregelen om je niet langer rot te voelen over het uitmaken van je partner. Hoewel dit heel vervelende momenten zijn, zijn ze voor jou en je herstel. Laten we aan de slag gaan!

Stadia van verdriet bij een relatiebreuk

Voor de tips is het cruciaal om te weten hoe verdriet (Spaanse link) werkt, om je te helpen om te gaan met de relatiebreuk-blues. Binnen je eigen individualiteit ga je door een ontkenningsfase, waarin het gebruikelijk is om te denken dat de ex-partner terugkomt of dat dingen opgelost kunnen worden.

Woede wordt toegevoegd als tegengesteld proces aan verdriet. Dat betekent dat woede het “vervangt” op een bepaalde manier.

Nu de emotionele pieken al meer gedempt zijn, breekt er een periode aan waarin je nog steeds op zoek bent naar manieren om de relatie te hervatten. Gedachten lijken rationeel en het is moeilijk om te accepteren dat de persoon er niet meer is. Depressie treedt op, interesse in sommige activiteiten gaat verloren en hopeloosheid is constant.

Tegen het einde van de rouwperiode komt acceptatie, waar emotionele genezing en gedachtenverwerking samenkomen. Omdat het dagelijkse leven vorm heeft gekregen zonder die persoon, kom je tot de overtuiging dat het mogelijk is om te leven en gelukkig te zijn in zijn afwezigheid.

Hoe kun je je beter voelen tijdens de relatiebreuk-blues?

De angst, de eenzaamheid, de verwarring, de woede… het wordt allemaal in je borst gepropt en het is gemakkelijk om te denken dat het nooit meer weg zal gaan. Maar het hoort bij het natuurlijke rouwproces en je moet er doorheen, hoewel je er beter mee om kunt gaan met een aantal eenvoudige handelingen. Laten we ze eens bekijken!

1. Leef je emoties zonder jezelf te veroordelen

Valideer je emoties en verzet je er niet tegen. Accepteer het proces zonder jezelf te bekritiseren of te veroordelen voor wat je voelt: pijn, verdriet, boosheid, enz. Benoem de emotie en geef jezelf dan de gelegenheid om het te voelen zoals het zich voordoet. Dit zal je helpen om te gaan met wat je ervaart en je emoties helpen om de juiste cyclus te doorlopen.

Onderdruk je verlangen om te huilen of je boosheid niet. Je hebt tijd nodig om je gevoelens te verwerken en dit verval kan de ruimte zijn die je nodig hebt. Bovendien geeft het je de opluchting die je lichaam nodig heeft.

Het onderdrukken van je emoties zal alleen maar leiden tot een verergering van je depressieve symptomen en tot een intensere crisis wanneer je het niet meer aankunt.

2. Isoleer jezelf niet

Je wilt misschien wat tijd alleen om stoom af te blazen en deze moeilijke tijd te verwerken, maar vergeet niet om op je dierbaren te steunen. Sinds de pandemie is bekend (Spaanse link) dat isolement nauw samenhangt met het ontstaan en verergeren van depressieve en angstsymptomen.

Deze naaste mensen zullen je troost bieden op de moeilijkste momenten. Ze zijn ook een nuttig referentiepunt als het gaat om praten over hoe je je voelt en wat je nodig hebt, omdat ze een blik van buitenaf bieden die wijst op details en problemen die jij niet kunt zien.

3. Denk na over wat je van de relatie hebt geleerd

Als een relatie eindigt, dragen beide partijen daar een zekere verantwoordelijkheid voor. Voor de relatiebreuk is er een periode waarin de relatie verslechtert en giftig gedrag verschijnt.

Om je beter te voelen na een relatiebreuk is het dus belangrijk om vergeving te vragen en recht te zetten, maar ook om geen te zware rugzak op je schouders te dragen. Vergeet niet om te leren van wat er is gebeurd, er geen kruis van te maken en veel minder om alleen jezelf de schuld te geven van wat er is gebeurd.

4. Vermijd contact met je ex

Misschien voel je in de meest intense momenten van depressie een grote verleiding om met je ex te communiceren. Natuurlijk mis je die persoon, maar besluit niet om hem of haar te bellen als je in de greep bent van zulke heftige emoties.

Na een relatiebreuk moet je genezen en je leven weer opbouwen, en dat is een proces dat tijd kost. Als het mogelijk is om de relatie daarna weer op te pakken, is dat iets waar je samen over na moet denken en afspraken over moet maken, zodat je niet dezelfde fouten maakt.

5. Gun jezelf de tijd

Hoe lang duurt het voordat iemand beter is na een relatiebreuk? Verdriet is onvermijdelijk, maar het is niet meer dan normaal dat het na verloop van tijd geneest. Het is gemakkelijk om te geloven dat zo’n diep lijden nooit zal eindigen, maar dat komt wel.

In de tussentijd is het belangrijk om over de relatiebreuk heen te komen dat je jezelf niet afkraakt omdat je je slecht voelt, want iedereen heeft zijn eigen tijd en behoeften in deze tijd.

6. Zorg goed voor jezelf

Het lijkt in het begin misschien onmogelijk om iets anders te doen of aan iets anders te denken dan je ex-partner. Maar het is de moeite waard om van deze nieuwe fase te profiteren om voor jezelf te zorgen; zowel je fysieke als emotionele gezondheid zal je er dankbaar voor zijn.

Hoe kun je dit doen? Eet gezond, neem voldoende rust, maak contact met je vriendenkring, zoek hobby’s waar je plezier aan beleeft, etc.

Lichaamsbeweging zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam endorfine (het gelukshormoon) vrijmaakt, dat gevoelens van welzijn en vreugde opwekt. Dit alles zal je in staat stellen om die dip te overwinnen terwijl je positieve emoties toenemen.

7. Richt je op je projecten

Een andere nuttige strategie om niet meer verdrietig te zijn over een relatiebreuk is om je te richten op jezelf, je dromen en doelen. Pak die plannen op die je vergeten was en streef ernaar om ze te realiseren. Je welzijn cultiveren en leven met een dagelijks doel zal je de kracht geven om door te gaan te midden van emotionele pijn.

8. Gooi triggers weg

Cadeaus, foto’s, kleding of spullen van je ex die je nog hebt, zijn geen goede steun na een relatiebreuk. In feite kunnen ze de pijn versterken en ups en downs veroorzaken. Voor een tijdje, terwijl je herstelt en op krachten komt, kun je deze spullen het beste uit je buurt houden. Je kunt ze ook teruggeven of weggooien.

9. Schrijf over je gevoelens

Schrijven kan ons helpen om trauma’s te overwinnen en een stem te geven aan dat deprimerende gevoel van de relatiebreuk-blues. Op deze manier is het mogelijk om de boodschap van die emotie te horen en er ook een ander of duidelijker perspectief op te hebben.

Als emoties woorden krijgen, kunnen ze beter begrepen worden en kunnen er nieuwe, minder pijnlijke alternatieve verhalen worden opgebouwd.

10. Ga reizen

Bezoek een stad of dorp in de buurt voor nieuwe ervaringen om de relatiebreuk-blues te bestrijden. Het doel van reizen is niet om te vermijden wat je voelt, maar om tijd te nemen en te ontspannen. Als het mogelijk is, trakteer jezelf dan op een tropische vakantie, omdat het de potentie heeft om je psychologisch welzijn te verbeteren (Engelse link).

11. Oefen ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken integreren in je dagelijks leven

Ontspanningstechnieken (Engelse link) zullen je helpen om emotionele spanning, stress en angst los te laten die gepaard gaan met de relatiebreuk-blues. Ze zullen ook effectief zijn in het kalmeren van je geest en je fysiologische respons.

Als gevolg daarvan zal je stemming na de relatiebreuk verbeteren. Om te ontspannen kun je mediteren, aan yoga doen, met je middenrif ademen of progressieve spierontspanningen beoefenen.

12. Zeg dank je wel

Hoewel het moeilijk is om dank je wel te zeggen, helpt het je om je beter te voelen als je te maken hebt met een inzinking na de break-up. Dankbaarheid is een waarde die welzijn en positieve gevoelens bevordert (Engelse link). Daarom is dankbaar zijn een uitstekende remedie tegen emotionele terugval.

13. Vergeef

Vergeven is een moeilijk maar noodzakelijk proces om wrok, haat of schuldgevoelens los te laten. Soms lopen relaties niet goed af en blijven er nare emoties achter die je verhinderen om verder te gaan.

Als je je schuldig voelt omdat je de ander gekwetst hebt, vraag dan om vergeving en vergeef ook jezelf. Als je het slachtoffer was van emotionele pijn, probeer dan te vergeven en het emotionele gewicht dat je meedraagt los te laten. Dit is een vrijwillige keuze, geen verplichting. Als je je er nog niet klaar voor voelt, neem dan je tijd.

14. Ga naar een psycholoog

Sommige relaties laten trauma’s en emotionele wonden achter als ze eindigen. In deze gevallen kunnen de relatiebreuk-blues te intens zijn om te dragen, of ze kunnen je naar plaatsen brengen waar je niet wilt zijn, zoals depressie of een angststoornis.

Het is in zulke gevallen heel belangrijk om professionele hulp te zoeken. In therapie krijg je een veilige plek om stoom af te blazen, jezelf te uiten en te leren over hulpmiddelen om met emoties om te gaan. Aarzel niet om een helpende hand te vragen als je die nodig hebt.

Het is mogelijk om single en gelukkig te zijn

Soms komen de relatiebreuk-blues met een neonlicht dat in je hoofd knippert: “Je zult nooit meer zo van iemand houden.” Of misschien denk je dat niemand ooit nog van je zal houden.

Negeer dat bord. Een relatiebreuk is geen mislukking, maar gewoon een nieuwe fase in het leven. Je bent een geldig en voldoende persoon. En het is slechts een kwestie van tijd voordat je iemand anders vindt om een relatie mee te beginnen.

Geniet in de tussentijd van andere soorten liefde, die net zo prachtig zijn als romantische liefde: vriendschappen, familie, collectieven… Je kunt leren om alleen te zijn na een relatiebreuk en je genegenheid delen met iedereen die je steunt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.