De Regel van Drie voor spreken in het openbaar
De kunst van het overbrengen van een boodschap is een noodzakelijke deugd voor grote redenaars en sprekers. Maar soms moeten we ook in staat zijn om ideeën effectief over te brengen en indruk te maken op degene tegen wie we spreken. Er zijn een aantal nuttige strategieën om dit te doen, zoals de Regel van Drie.
Hoewel de naam doet denken aan een bekende wiskundige formule, verwijst het in dit geval naar een retorische of literaire figuur die bestaat uit het groeperen van elementen in drieën.
Er zijn veel manieren om het toe te passen. Het kan zelfs het geheim worden van een effectieve toespraak, het maken van een verkoop of zelfs het vertellen van de beste grappen en verhalen aan je vrienden.
De Regel van Drie
Dave Linehan is de auteur van het boek Bulletproof: De officiële gids voor spreken in het openbaar. Hij legt De Regel van Drie uit als het presenteren van ideeën in drieën.De reden hiervoor is dat ze interessanter, leuker en memorabeler zijn voor het publiek.
Het is moeilijk om een auteur aan te wijzen voor deze techniek. In feite wordt het al gebruikt sinds de Griekse oudheid. Het is geen toeval dat deze beschaving wordt beschouwd als de bakermat van de retoriek.
Het toepassen van de Regel van Drie levert goede resultaten op. Het bewijs hiervan is de toepassing ervan in politieke toespraken, zoals vermeld in een publicatie (Engelse link) van Atlantis Press.
Deze techniek heeft ook een plaats in traditionele verhalen, artistieke werken en allerlei menselijke creaties. De Bijbel spreekt bijvoorbeeld over de “Vader, Zoon en Heilige Geest,” Peter Paul Rubens schilderde “de drie Gratiën” en drie woorden definiëren de nationale geest van Frankrijk: “vrijheid, gelijkheid, broederschap.”
Bovendien kunnen we nog veel meer voorbeelden vinden in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld de drie kleuren van het stoplicht (rood, geel en groen) en de drie belangrijkste werkwoordstijden (verleden, heden en toekomst). Ook komen sommige van de bekendste films en boeken in trilogievorm.
Het is duidelijk dat het getal drie een soort magie heeft die ons boeit op het gebied van geschreven en gesproken taal. Maar wat maakt dit getal zo speciaal? Er zijn verschillende redenen. We zetten ze hieronder op een rijtje.
De hersenen maken clusters
De hersenen werken hiërarchisch. Dit betekent dat het elementen groepeert om informatie efficiënter te kunnen verwerken. Daarom is het presenteren van een reeks ongeordende gegevens niet hetzelfde als het structureren van een betoog of presentatie op basis van een paar samenhangende ideeën.
Het minimum aantal elementen dat nodig is om een groepering of patroon te maken waar de hersenen tevreden mee zijn, is drie.
Drie is een comfortabel getal voor het geheugen
Niet elke soort groepering van elementen is geldig omdat het menselijk geheugen een beperkte capaciteit heeft. Meer specifiek, ons kortetermijngeheugen. Het stelt ons in staat om informatie vast te houden en voor een korte periode actief te houden.
Het kortetermijngeheugen is beperkt, zowel in tijd als in de hoeveelheid informatie die het vasthoudt. Vroeger werd gedacht dat deze limiet ongeveer zeven elementen was. Recente studies, zoals deze gepubliceerd in Behavioral and Brain Sciences (Engelse link) suggereren echter dat het getal dichter bij vier ligt.
Waarom dan de regel van drie? Omdat dit een getal is dat comfortabeler is, omdat het niet te dicht bij de limiet ligt.
Drie is overtuigender
Als je iemand probeert te overtuigen of te beïnvloeden of als je hem wilt motiveren om iets te doen, geef je hem misschien verschillende redenen. En drie is het sleutelgetal om je argument overtuigend te maken. Als je ze minder redenen geeft, zal je toespraak niet zo effectief zijn. Bovendien moedig je ze dan aan om sceptisch te zijn.
Drie geeft een gevoel van volheid en rondheid
Een drieklank geeft het gevoel dat de tekst, zin, presentatie of argument compleet is. Het gebruik van drie elementen maakt het idee voller, ronder en bevredigender. Je kunt dit zelf controleren in de teksten die je leest of lezingen waar je naar luistert.
Hoe je de regel van drie kunt gebruiken om in het openbaar te spreken
Deze eenvoudige techniek kan in verschillende contexten worden toegepast. Bijvoorbeeld om succesvollere presentaties te houden, verkoop te genereren in een bedrijf of je spreekvaardigheid te verbeteren. Het uitgangspunt is eenvoudig. Door de elementen in drieën te groeperen, verhoog je de waarde van je communicatie. Om het beter te begrijpen, kun je de volgende ideeën bekijken:
- Als je een product wilt promoten, benadruk dan de kenmerken ervan met drie bijvoeglijke naamwoorden. Bijvoorbeeld: “Goed, betrouwbaar en goedkoop.”
- Gebruik drie zinnen als je een compleet idee communiceert. Bijvoorbeeld: “Gisteren ging ik hem zoeken. Ik dacht dat hij thuis aan het uitrusten zou zijn. Ik heb me vergist.”
- Als je wilt uitleggen waar je bedrijf, website of inhoud op sociale media over gaat, comprimeer de informatie dan in drie beknopte zinnen en plaats ze op een zichtbare plek.
- Als je een slogan of tagline maakt, kies dan drie hoofdwoorden. Dit kunnen zelfstandige naamwoorden zijn (zoals in het motto van de Franse Republiek) of werkwoorden (eten, drinken, genieten).
- Organiseer je toespraak in drie stappen. Doe hetzelfde als je een tekst schrijft. Dit is duidelijk te zien in literaire werken die een inleiding, een midden en een einde hebben.
- Houd als referentie de drie centrale ideeën van je betoog. Als je bijvoorbeeld je partner wilt overtuigen waarom jullie op vakantie moeten gaan naar een bepaalde plek, concentreer je dan op drie hoofdredenen.
Verhoog de waarde van je communicatie met de Regel van Drie
Het bovenstaande zijn slechts een paar ideeën, maar je kunt deze techniek gebruiken zoals je wilt. Op het eerste gezicht denk je misschien dat het veel te simpel is, maar het heeft echt positieve effecten.
Het gebruik van de Regel van Drie helpt je om indruk te maken, je publiek te overtuigen en je boodschap te onthouden. Uiteindelijk zal het je helpen om effectiever te communiceren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Atkinson, J. Maxwell. Our Masters’ Voices: The Language and Body Language of Politics. London: Methuen, 1984.
- Clark, R. P. (2008). Writing tools: 55 essential strategies for every writer. Little, Brown Spark.
- Cowan N. (2001). The magical number 4 in short-term memory: a reconsideration of mental storage capacity. The Behavioral and brain sciences, 24(1), 87–185. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11515286/
- Hanim, Z. A., & Dewi, H. P. S. (2018). Rhetorical Devices as the Strategy of Conceptualizing the Leadership Identity in American Political Speech. Atlantis Press. https://www.atlantis-press.com/proceedings/klua-18/25900120
- Ikram, F. D., Arsyad, S., & Hati, G. M. (2018). Rhetorical Analysis of Stand-Up Comedy Performances by Three Famous American Comics. Journal of English Education and Teaching, 2(4), 103-119. https://ejournal.unib.ac.id/index.php/JEET/article/view/7675
- Linehan, D. (2018). Regla de tres en la redacción de discursos. David Linehan sitio oficial. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://davelinehan.com/rule-of-three-speechwriting/#:~:text=The%20outline%20of%20an%20effective,more%20memorable%2C%20and%20more%20entertaining.