De toespraak van Joaquin Phoenix die miljoenen raakte

Hij pleitte voor gelijkheid, mensenrechten, ecologische rechtvaardigheid en veganisme. Hij herdacht ook zijn broer... De woorden van Joaquin Phoenix na het winnen van de Oscar raakten miljoenen mensen. Vandaag zullen we het hebben over waarom ze zo krachtig waren.
De toespraak van Joaquin Phoenix die miljoenen raakte
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hij hield de Oscar in zijn hand, maar dat leek een bijzaak. Zijn stem was stevig en zeker, in tegenstelling tot zijn uitdrukkingen en gebaren, die schommelden tussen die van een verlegen man en die van iemand die volledig overmand was door emotie. De toespraak van Joaquin Phoenix duurde amper drie minuten.

Die drie minuten waren echter genoeg om mensen over de hele wereld te bereiken, de krantenkoppen te halen en de harten van miljoenen te raken.

We weten niet of het effect van zijn bericht net zo lang zal duren als het meeste virale nieuws. Met andere woorden, een fragment dat door vrijwel iedereen wordt gedeeld en vervolgens snel wordt vergeten. Interessant is dat hij tijdens de Golden Globes al enkele van dezelfde gedachten had aangeroerd.

Met eerlijkheid en openhartigheid deed hij een nadrukkelijke maar persoonlijke uitnodiging om verandering te creëren. Hij roept op tot veranderingen op basis van milieubescherming en veganisme om een duurzamere en rechtvaardigere wereld te creëren.

Hoewel zijn dankbetuigingen bij eerdere prijzen ook betrekking hadden op deze kwesties, waren ze niet de hoofdact. Bij de Oscars van 2020 waren zijn overtuigingen echter duidelijk.

Zijn toespraak was heel anders dan die van de rest van de winnaars. Het was niet politiek. In plaats daarvan waren zijn woorden doordrenkt met de magie van emotie, de kracht van nederigheid en de gevoeligheid van iemand die bewustzijn wil vergroten.

Joaquin Phoenix met zijn Oscar

De Oscar-acceptatiespeech waar iedereen naar zou moeten luisteren

Als filmsterren een doel steunen, is dit altijd goed om te horen en haalt het altijd het nieuws. In de afgelopen jaren is bijvoorbeeld de beweging voor vrouwenrechten en gendergelijkheid aanwezig in bijna elke ceremonie die plaatsvindt. Je kunt zien dat we voortgang boeken en de veranderingen zijn even positief als hoopvol.

Daarnaast, in deze context van sociaal activisme, is het onmogelijk om niet te worden herinnerd aan Marlon Brando en de dag dat hij de Academy beledigde door zijn Oscar te weigeren.

In zijn plaats stuurde hij Sacheen Littlefeather om zich uit te spreken tegen de onrechtvaardige behandeling van indianen. Het was een historisch moment, niet alleen omdat het zo’n gerenommeerd evenement is, maar ook vanwege de journalisten die erachter kwamen wat Marlon Brando afkeurde.

Het is onmogelijk om te weten of de toespraak van Joaquin Phoenix dezelfde impact zal hebben. We weten niet of iemand na het luisteren naar zijn bericht de manier van eten zal veranderen of actie zal ondernemen om het milieu te redden.

Hoe dan ook, het is duidelijk dat zijn boodschap minstens een paar dagen in het hart en de gedachten van veel mensen zal blijven. Laten we eens nader bekijken wat hij zei.

”We hebben het over de strijd tegen het geloof dat één natie, één volk, één ras, één geslacht of één soort het recht heeft om een ander straffeloos te domineren, te beheersen, te gebruiken en te exploiteren. Ik denk dat we erg losgekoppeld zijn geraakt van de natuurlijke wereld en dat velen van ons, waar we ons schuldig aan maken, een egocentrisch wereldbeeld hebben, de overtuiging dat we het centrum van het universum zijn. We trekken de natuurlijke wereld in en plunderen al haar middelen.”

-Joaquim Phoenix-

Dankbaarheid en verantwoordelijkheid in de speech van Joaquin Phoenix

De speech van Joaquin Phoenix begon als een simpele uiting van dankbaarheid. Hij zei dat hij niet het gevoel had dat hij superieur was aan de artiesten die daar bij hem in het theater waren. Uiteindelijk deelt iedereen dezelfde passie en die passie is datgene wat hem op de been houdt.

Zijn rol als Joker is misschien wel het hoogtepunt van een schitterende carrière. Zijn belichaming van Batman’s klassieke vijand heeft hem helemaal tot een ander niveau gebracht. Deze vertolking was geniaal. Nooit eerder leek een stripfiguur zo menselijk. Voor Phoenix is zijn succes, meer dan wat dan ook, een kans om een stem aan de stemlozen te geven.

We hebben een egoïstische wereld gecreëerd die gewend is aan anderen uit te buiten

“Geen enkel land of volk heeft het recht om anderen uit te buiten,” aldus Phoenix. Maar we doen het toch. Enkele voor de hand liggende voorbeelden zijn discriminatie op grond van geslacht, racisme, aanvallen op de LGBTQ-gemeenschap, uitbuiting van dieren en het milieu.

We zijn een egocentrische samenleving die een oogje dichtknijpt voor onrecht. We weigeren niet alleen om het te zien of het te verwaarlozen, maar we bekrachtigen het bijna onbewust dagelijks.

Joaquin Phoenix

Milieuactivisme, veganisme en de mensheid

“Ik denk dat we erg losgekoppeld zijn geraakt van de natuurlijke wereld… We gaan de natuurlijke wereld in en plunderen haar bronnen.” Een van de meest bekende aspecten van Joaquin’s persoonlijkheid is zijn fervente verdediging van het milieu en veganisme.

Zijn overleden broer, River Phoenix, deelde deze overtuiging en levensstijl. Hij stond bekend om zijn dierenrechtenactivisme en om zijn werk met PETA.

De toespraak van Joaquin Phoenix spreekt aan door de liefde van mensen voor dieren. Hij wil dat je je verbindt met hun lijden en je eraan herinnert wat mensen definieert: liefde en creativiteit. Als we nieuwe, duurzamere systemen kunnen creëren die rekening houden met de dieren en het milieu, dan wint iedereen.

De speech van Joaquin Phoenix en de herinnering aan zijn broer

Zoals je waarschijnlijk weet, was River Phoenix de oudere broer van Joaquin. Hij was een briljante acteur die werd erkend en geprezen door de filmwereld. Helaas stierf hij op 23 oktober 1993 op 23-jarige leeftijd aan een overdosis. In zijn Oscar-speech was het praktisch onvermijdelijk dat Joaquin zijn oudere broer zou noemen.

Hoe noemde zijn broer, in slechts één zin. Woorden die samenvielen met zijn boodschap, met zijn krachtige speech. Hij zei: “ren met liefde de redding tegemoet en vrede zal volgen.”

Hij laat ons achter met het idee, de essentie, van die liefde die als een krachtige motor voor mensen fungeert. Het is in staat om verandering te creëren en een duurzamere wereld te bereiken waarin al haar inwoners worden gerespecteerd. Laten we hopen dat de toespraak van Joaquin Phoenix niet snel wordt vergeten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.