De regel van de ongemakkelijke stilte: een effectief communicatiewapen

Steve Jobs werd eens beledigd terwijl hij een lezing gaf. Hij stopte met spreken en zette aan tot een niet geheel onschuldige stilte, waarmee hij een bepaald effect wilde bereiken. We gaan zijn strategie uitleggen.
De regel van de ongemakkelijke stilte: een effectief communicatiewapen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 25 april, 2023

De regel van ongemakkelijke stilte is een hulpmiddel voor emotionele intelligentie. Het wordt gebruikt door mensen als Jeff Bezos, bedenker van Amazon, en Tim Cook, de CEO van Apple. De figuur die hem echter in detail voorstelde was de consultant Justin Bariso. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven dat zeer goed ontvangen is: Applied EQ, A Guide to Emotional Intelligence in the Real World.

In werkelijkheid worden degenen die de regel van ongemakkelijke stilte toepassen nooit moe om de voordelen ervan te bespreken. Ze suggereren dat het niet alleen een effectief wapen is om controle te krijgen over een publiek of een werkgroep, maar dat het mensen ook in staat stelt om veel assertiever (Spaanse link) te zijn in hun communicatie.

Zoals de naam al zegt, houdt de regel van ongemakkelijke stilte in dat je langer dan normaal stil blijft in bepaalde omstandigheden. De verdedigers ervan beweren dat het de aandacht van anderen trekt en helpt bij het beter verwoorden van ideeën (Spaanse link), zodat we duidelijker en specifieker kunnen zijn.

“En als je de regel van ongemakkelijke stilte lang genoeg toepast, zul je ophouden je ongemakkelijk te voelen.”

-Justin Bariso-

De regel van ongemakkelijke stilte

Zoals we al eerder zeiden, is de regel van ongemakkelijke stilte om langer te zwijgen dan anderen verwachten. Maar, hoe lang is die periode? In de regel zijn er in een gesprek of een proefschrift geen pauzes van meer dan vier of hooguit vijf seconden. In dit geval duren de pauzes tien of 20 seconden, of zelfs meer.

Waarom zijn ongemakkelijke stiltes ongemakkelijk? Dat komt omdat onze hersenen zijn aangepast aan een bijna automatische interactie in het kader van een gesprek. Terwijl de ene gesprekspartner spreekt, bereiden de hersenen van de ander al een antwoord voor. Bovendien is het normaal dat ze afzien van ingrijpen totdat ze begrijpen dat de ander niet gestopt is met praten.

Bij lastige stiltes echter stopt de presentator die ze opwekt in een bepaald stadium met spreken. Dit is een stadium dat gewoonlijk niet als eindpunt wordt gezien. In feite geven ze aan dat ze doorgaan met spreken. Een ongemakkelijke stilte kan ook optreden als een van de gesprekspartners zijn toespraak beëindigt en het woord geeft aan de ander.

De ongemakkelijke stilte veroorzaakt een vertraging in het spreken van de ander. Daardoor voelen ze zich ongemakkelijk en misschien zelfs onzeker.

Ze vragen zich af of ze iets verkeerd hebben gezegd of vragen zich af waarom de ander zo lang moet nadenken voordat hij antwoord geeft. Onmiddellijk ontstaat er een hogere verwachting voor wat de ander gaat zeggen. Daarin ligt het eerste grote voordeel van zo’n regel. Toch is dit niet het belangrijkste.

Iemand spreekt voor een volle zaal
De ongemakkelijke zwijgregel is een middel dat sprekers gebruiken om de aandacht van het publiek te trekken.

Een hulpmiddel voor emotionele intelligentie

Naast de belangstelling die bij de gesprekspartner kan worden gewekt, is de ongemakkelijke zwijgregel waardevol omdat hij de mogelijkheid biedt dat het individu zijn ideeën beter organiseert. Dit in plaats van te reageren op het eerste dat in hem opkomt. In feite zou je kunnen zeggen dat het een tegengif is tegen impulsiviteit in de communicatie.

Samen met het bovenstaande stelt het nemen van een lange pauze hen in staat hun spraak te verbeteren. In plaats van iets te zeggen, verwerken ze de informatie mentaal en bieden ze een duidelijkere en directere vorm van communicatie. Daarom vermijden ze uitweidingen. Onder werkomstandigheden bespaart dit tijd.

Regelmatige gebruikers van de lastige vraagregel beweren dat het acht specifieke voordelen biedt:

  • Bevordert het zelfvertrouwen.
  • Helpt emoties in evenwicht te brengen.
  • Helpt ons te zeggen wat we echt willen zeggen.
  • Stelt ons in staat wat dieper in onze gedachten en woorden te duiken.
  • Helpt ons waardevollere antwoorden te geven.
  • Komt de samenhang van de communicatie met onze waarden en principes ten goede.
  • Oefent onze gedachten, waardoor we niet in automatismen vervallen.
  • Als de spreker aan de beurt is, wordt ook de omgeving gedempt.
Teammeeting
Als communicatiemiddel opent de regel van ongemakkelijke stilte een marge om beter na te denken over wat je wilt uitdrukken.

De regel van ongemakkelijke stilte oefenen

Grote zakenlieden, zoals degenen die we aan het begin noemden, passen deze regel dagelijks toe. Men beweert bijvoorbeeld dat Tim Cook aan het begin van de dag zijn leidinggevenden bij elkaar roept, maar het eerste half uur in complete stilte zijn e-mails doorneemt. Dit is geen arrogant gebaar, maar een uitnodiging tot stilte. Als de vergadering begint, heeft iedereen iets waardevols te zeggen.

Natuurlijk kunnen we niet allemaal zijn zoals Tim Cook of een van die mensen die in principe kunnen doen wat ze willen en het er goed laten uitzien. In meer alledaagse en gebruikelijke omstandigheden kan het nemen van zulke lange pauzes worden gezien als een teken van afwijzing, een uitdaging of een poging om belangrijk te lijken.

Maar degenen die het onderwerp goed kennen, beweren dat, de houding na verloop van tijd wordt begrepen en gewaardeerd. Dit ondanks het feit dat het een zekere schok kan teweegbrengen, Dat gezegd hebbende, in sommige gevallen zijn snelle reacties nodig, vooral als de zaak niet al te belangrijk is. De sleutel ligt in weten hoe en wanneer je de lastige zwijgregel moet gebruiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.