De meestvoorkomende angsten over emigratie en hoe ze aan te pakken

Emigreren betekent een sprong in het ongewisse nemen. Twijfels vermenigvuldigen zich en de middelen waarop we kunnen rekenen, als we ons verwijderen van onze oorspronkelijke locatie, hebben de neiging om geminimaliseerd te worden.
De meestvoorkomende angsten over emigratie en hoe ze aan te pakken
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 19 oktober, 2022

We leven in een geglobaliseerde wereld waar migratie een dagelijks verschijnsel is. Soms is het een verlengde vakantie. De werkelijkheid is echter heel anders voor degenen die naar een ander land reizen om de kost te verdienen. Aan de andere kant, voor degenen die in het gastland wonen, is het kennen van de meestvoorkomende angsten over emigratie een goede manier om je in te leven in de nieuwkomers in hun land.

Het gaat niet altijd om verhuizen of een reis maken. In feite wordt migratie vaak gemotiveerd door een dringende behoefte (zoals armoede of oorlog) en niet door een eenvoudig verlangen om van plaats te veranderen. Op andere momenten komen mensen alleen aan, hebben ze een carrièrekans gegrepen, maar moeten ze zich in hun eentje aanpassen aan een nieuwe cultuur.

Om het begrip tussen migranten en ingezetenen te bevorderen, gaan we het hebben over enkele van de meestvoorkomende angsten waarmee mensen te maken krijgen als ze voor emigratie kiezen. Ze zijn de moeite waard om te lezen. Je weet immers nooit of je ooit zelf dit advies nodig zult hebben.

bezorgde vrouw op een vliegveld

De meest voorkomende angsten bij emigratie

De beslissing nemen, een enkeltje krijgen, omgaan met tonnen papierwerk, en een huis en een baan vinden in een nieuw land. Deze wervelwind van voorbereidingen kan veel spanning opleveren. Onzekerheid wordt uitvergroot, en zekerheden lijken vervormd. Wat als alles misgaat? We gaan deze zorgen onderverdelen in secties.

1. Angst voor ongewenste eenzaamheid

Misschien is dit wel de meest universele angst van emigranten. Dierbaren achterlaten en de aanpassingsfase alleen tegemoet gaan is, begrijpelijk, eng. En voor introverte mensen is de eenzaamheid, waar ze vroeger van genoten, nu opgedrongen.

2. Angst om niet de juiste beslissing te hebben genomen

Wat als het na alle geïnvesteerde moeite, tijd en geld mislukt? Dit is een veelvoorkomende angst die volkomen logisch is. Het kan inderdaad een ernstig probleem zijn om in een vreemd land achter te blijven.

Bovendien zou terugkeren naar de plaats van herkomst voor sommigen hetzelfde zijn als een nederlaag toegeven, een bewijs dat ze niet in staat zijn om het soort uitdagingen te overwinnen dat het leven ons voor de voeten werpt.

3. Angst voor cultuurschok

Het is normaal dat mensen die emigreren naar een plaats die cultureel ver afstaat van wat ze kennen, het gevoel hebben dat hun integratie in de nieuwe plaats ingewikkeld zal zijn. Ook al hebben ze de culturele regels van de nieuwe plaats bestudeerd, toch zullen er altijd bepaalde verschillen zijn. In feite leren ze misschien alleen door fouten te maken.

4. Angst voor geweld

Voor veel mensen die gedwongen worden te migreren is geweld dat verband houdt met racisme een realiteit. Van denigrerende opmerkingen tot fysieke mishandelingen en gebrek aan kansen, migranten worden vaak geconfronteerd met een vijandige omgeving totdat ze zich aanpassen.

Soms is het zelfs zo dat, zelfs als ze adequaat functioneren in hun nieuwe omgeving, ze toch moeten leven in een samenleving die hen afwijst.

Voor degenen die in extreme situaties emigreren, is het risico groot dat hun stress overgaat in het Ulysses-syndroom. Dit omvat symptomen van depressie, angst en somatisatie van stress.

Hoe deze angsten voor emigratie te overwinnen

Er zijn veel mensen die geluk en voorspoed vinden door emigratie, en de angsten verdwijnen vaak vanzelf als ze zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Het kan echter nooit kwaad om wat extra voorzorgsmaatregelen toe te voegen. Hier is wat advies als je in zo’n situatie zit:

  • Zoek andere migranten die je kunnen helpen met het integratieproces.
  • Ga naar instellingen voor immigratiehulp om je aan te melden voor integratieprogramma’s (taalcursussen, hulp bij documentatie, enz.).
  • Als je de kans hebt, maak dan een afspraak met een professionele psycholoog. Je zou er zelfs een uit je eigen land kunnen kiezen en online sessies kunnen houden.
  • Toon altijd respect en vriendelijkheid, behalve tegenover degenen die je aanvallen natuurlijk. Er zullen altijd goede mensen zijn, waar je ook komt, het soort dat je met plezier verwelkomt (Spaanse link).

Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor het overwinnen van de meest voorkomende angsten over emigratie niet alleen bij de immigranten zelf. Inwoners hebben ook een morele verplichting om ervoor te zorgen dat deze mensen zich op hun gemak voelen en zo goed mogelijk integreren. Als je in deze positie verkeert:

  • Herzie en deconstrueer je denken. We zijn allemaal opgevoed in waarden die onze geest sluiten. Ontdoe je van racisme en eventuele vooroordelen.
  • Als je een migrant kent, onderzoek dan hun cultuur, zodat je kunt anticiperen op eventuele botsingen tussen die van hen en die van jou.
  • Bied aan hen te begeleiden bij zaken die voor hen problematisch kunnen blijken, zoals bepaald papierwerk.
  • Creëer een veilige omgeving(Spaanse link) voor iedereen om je heen. Tolereer of werk niet mee aan discriminatie of geweld.
Vrouw kijkt uit het raam

Emigreren is zowel verrijkend als angstaanjagend

De familie missen, een andere taal spreken, nieuwe en soms moeilijke mensen onder ogen zien, en zelfs leren bewegen op een nieuwe locatie zijn allemaal moeilijke beproevingen, vooral omdat ze allemaal tegelijk overwonnen moeten worden.

Als je in deze situatie verkeert, verlies dan echter de hoop niet. De reis zal je veranderen, je geest openen en je wijsheid vergroten. Het is iets waarvan niet iedereen kan zeggen dat hij het gedaan heeft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ruiz-Fincias, M. I. (2022). Influencia del apoyo social percibido en el duelo migratorio de migrantes no acompañados extutelados. Influencia del apoyo social percibido en el duelo migratorio de migrantes no acompañados extutelados, 95-108.
  • Jiménez Ruiz, J. (2022). La incidencia de los movimientos migratorios en la salud mental de los jóvenes migrantes.
  • García, S. G., & Barbero, T. G. Análisis de la inmigración en el sistema educativo español. Una propuesta intercultural para facilitar el duelo migratorio y la inclusión.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.