Vijf dingen die je nooit tegen een introvert iemand moet zeggen

Soms hebben we de neiging om introverte mensen te veroordelen en te proberen ze te veranderen in plaats van ze te respecteren en in hun waarde te waarderen. In dit artikel lees je wat je nooit moet zeggen tegen iemand met deze persoonlijkheidstrek.
Vijf dingen die je nooit tegen een introvert iemand moet zeggen

Laatste update: 14 oktober, 2021

Introvert zijn in een wereld van extraverte mensen is niet gemakkelijk. In feite brengen dit soort mensen hun leven door met het gevoel dat ze er niet bij horen. Bovendien hebben ze de neiging om het gevoel te hebben dat ze bepaalde houdingen en gedragingen zouden moeten vertonen die gewoon niet natuurlijk voor hen zijn.

Om deze reden, als je niet wilt bijdragen aan het veroorzaken van ongemak bij de introverte mensen om je heen, geven we je in dit artikel enkele dingen die je nooit tegen hen moet zeggen.

Sommige onderzoeken beweren dat ongeveer 50 procent van de bevolking introvert is. Binnen de moderne, verbonden, open samenlevingen waarin we leven, is de extraverte persoonlijkheid echter zowel dominant als gewenst.

Sterker nog, degenen die afstand nemen van dat ideaal van gezelligheid, vitaliteit en communicatie en ervoor kiezen om in plaats daarvan interne ruimte te cultiveren, worden vaak gestigmatiseerd. Het zijn echter individuen die, als ze gerespecteerd en begrepen worden, veel te bieden hebben.

Introvert

Introversie is een persoonlijkheidskenmerk, met een belangrijke genetische component (Engelse link). Deze mensen richten hun aandacht meer op hun interne dan op hun externe wereld. Ze concentreren zich op hun gedachten, gevoelens en emoties, geven de voorkeur aan solotaken en genieten ervan om alleen te zijn.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben introverte mensen een hogere staat van hersenopwinding (Engelse link). Dit betekent dat stimulatie van buitenaf voor hen overweldigend kan worden. Aan de andere kant zoeken extraverte mensen naar externe activiteit om hun staat van grotere hersenremming te compenseren.

Het is belangrijk om introversie niet te verwarren met verlegenheid of sociale fobie. Introverte mensen ervaren niet per se moeilijkheden als het gaat om de omgang met anderen.

Bovendien kunnen ze heel goed over goede sociale vaardigheden beschikken en genieten ze ervan hun mening en mening met anderen te delen zonder angst of bezorgdheid. Socialisatie, in plaats van ze op te laden, verbruikt in feite hun energie. Om deze reden mag het niet te lang of overdreven zijn.

Over het algemeen zijn mensen niet puur extraverte of introverte mensen, maar worden ze eerder in een spectrum geplaatst. Daarom moet je altijd proberen de specifieke behoeften en voorkeuren van de persoon tegenover je te begrijpen en deze te respecteren, zonder te proberen hun manier van zijn te veranderen.

Onthoud dat introversie geen ziekte is of iets dat moet worden veranderd. Het is een even geldig persoonlijk kenmerk als zijn tegenhanger.

Jongen van achteren met een deken

Dingen die je nooit tegen een introvert moet zeggen

Nu je wat meer weet over dit soort mensen, zijn hier enkele dingen die je nooit tegen ze moet zeggen als je ze niet wilt dat ze zich veroordeeld en ongemakkelijk voelen.

Waarom zeg je niks?

In sociale interacties hebben introverte mensen de neiging om meer een luisteraar-achtige rol aan te nemen, vooral als ze zich in grote groepen bevinden.

Ze houden er meestal niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan en hebben ook niet de neiging om een gesprek te monopoliseren of te leiden. Sterker nog, ze observeren, luisteren, analyseren en trekken hun eigen conclusies het liefst.

Daarom moet je begrijpen dat als ze niet praten, dat gewoon is omdat ze dat niet willen. Ze zijn niet per se angstig of bang om mee te doen. Sterker nog, ze genieten gewoon van het gezelschap zonder tussenbeide te komen. Als ze het gevoel hebben iets relevants bij te kunnen dragen, zullen ze dat ook doen.

Je lijkt boos. Is er iets aan de hand?

Dit zijn twee van de zinnen die introverte mensen het meest horen. Dit komt omdat hun natuurlijke aanleg vaak wordt verward met uitingen van woede, afwijzing of onverschilligheid.

Veel mensen gaan ervan uit dat wanneer iemand zwijgt in een sociale omgeving, dit komt omdat ze boosheid, walging of irritatie voelen omdat ze het moeilijk hebben of beledigd zijn. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn.

Introverte mensen zijn in feite meestal minder expressief, maar dit betekent niet dat ze geen plezier hebben of dat ze zich ongemakkelijk voelen.

Je bent zo saai

Dit is iets dat je nooit tegen een introverte persoon moet zeggen, omdat het wijst op een aanzienlijk gebrek aan respect voor hen. Bovendien laat je ze niet zijn wie ze zijn.

Als het gaat om socialiseren, wordt extraversie vaak als het ideaal gezien. Daarom ontvangen degenen die kalmer, reflectiever en stiller zijn vaak dit soort kritiek. Iedereen die echter de tijd heeft genomen om een introvert iemand echt te leren kennen, weet dat het diepgaande en interessante mensen zijn, met hun eigen criteria en een rijke innerlijke wereld.

Niet flitsend of uitgebreid zijn, betekent niet dat ze saai zijn. Integendeel, het geeft gewoon aan dat ze andere soorten dynamiek en omgevingen nodig hebben, waarschijnlijk meer intieme soorten. Op deze manier kunnen introverte mensen zich comfortabel uiten.

Wees niet verlegen, je kunt me vertrouwen

Als je een introverte persoon ontmoet, heb je misschien de fout gemaakt om dit soort uitspraken te doen. Je hebt goede bedoelingen, je wilt ze geruststellen, laten zien dat je vriendelijk bent en ze laten begrijpen dat je geïnteresseerd bent om naar ze te luisteren en ze te leren kennen. Het enige wat je doet is ze echter onder druk zetten.

Je moet de ritmes van elk individu respecteren en ze niet dwingen om meer open te staan dan ze willen.

Als je echt contact wilt maken met een introverte persoon, voer dan een rustig een-op-eengesprek over iets dat hem of haar interesseert. Het zijn over het algemeen mensen die niet van luid, oppervlakkig geklets houden, maar je zult merken dat ze veel kunnen bijdragen als je wat dieper graaft.

Man praat met zijn vriend

Je bent zo asociaal, je zult nooit vrienden maken

Asociaal zijn heeft niets te maken met introvert zijn. Mensen die asociaal zijn, zijn manipulatieve, egoïstische en niet bijzonder empathische mensen. Introverte mensen zijn echter precies het tegenovergestelde.

Een introvert iemand is meestal nobel, begripvol en meelevend. Ze zijn ook loyaal en vrijgevig en zijn geweldige vrienden. Om deze reden is het een grote vergissing om ooit aan te nemen dat niemand de tijd zal nemen om ze te kennen en deze kwaliteiten te waarderen.

Introverte mensen hebben doorgaans minder vrienden, maar hun relaties zijn dieper en gaan langer mee. Daarom moet je dit soort kritiek zeker vermijden. Onthoud dat we niet allemaal dezelfde soort banden nodig hebben en dat elke persoon zijn eigen beslissing neemt over hoe hij sociaal met zichzelf omgaat.

Introverte mensen ontmoeten betekent een hele nieuwe wereld ontdekken

Hoewel ze niet over enkele van de meest gewaardeerde kenmerken in de wereld van werk of persoonlijke relaties beschikken, zijn introverte mensen oprecht en creatief. Ze zijn ook buitengewoon goede analisten en geweldige luisteraars. Bovendien zijn ze onafhankelijk en standvastig in hun principes en waarden.

Dus waarom zou je jezelf niet de kans geven om ze beter te leren kennen? Inderdaad, voordat je ze veroordeelt, labelt of hun gedrag bekritiseert, sta jezelf toe om dichterbij te komen en hun prachtige innerlijke werelden te ontdekken. Het lijdt geen twijfel dat je veel van hen kunt leren. Wellicht ook interessant voor jou

Dingen die je beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Dingen die je beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek. In dit artikel noemen we er negen.  • Scarr, S. (1969). Social introversion-extraversion as a heritable response. Child Development, 823-832.
  • Stenberg, G., Risberg, J., Warkentin, S., & Rosén, I. (1990). Regional patterns of cortical blood flow distinguish extraverts from introverts. Personality and Individual Differences11(7), 663-673.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.