De legende van de rode draad van liefde

De legende beweert dat er een onzichtbare rode draad is die al diegenen verbindt die voorbestemd zijn om elkaar te ontmoeten.
De legende van de rode draad van liefde
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 18 december, 2021

Een oosterse legende beweert dat mensen die voorbestemd zijn om elkaar te ontmoeten, verbonden zijn door een onzichtbare rode draad. Deze draad verdwijnt nooit en blijft constant om je vinger gebonden, ondanks tijd en afstand.

Het maakt niet uit hoe lang het duurt om die persoon te ontmoeten of hoe lang je doorbrengt zonder hem te zien. Het maakt niet eens uit of je aan de andere kant van de wereld woont. In feite zal de draad zich tot in het oneindige uitrekken, maar hij zal nooit breken. Het is eigendom van het lot. Laten we deze magische legende eens nader bekijken.

“Je zult nooit uit je hart kunnen ontsnappen. Dus het is beter om te luisteren naar wat het te zeggen heeft.”

Paulo Coelho

De rode draad

Deze onzichtbare draad is sinds je geboorte om je vinger gebonden en blijft je hele leven bij je, soms strakker en soms losser, soms verward en soms ontward.

In feite zegt de legende dat de oude verbindende god van de maan elke nacht eropuit gaat om de pasgeborenen te ontmoeten en een rood touwtje om hun vingers te binden. Een draad die hun toekomst zal bepalen en wie ze ontmoeten, een draad die deze zielen zal leiden zodat ze nooit verdwalen.

De legende van de rode draad

Hart gemaakt van rood garen

Toen de heks arriveerde, beval de keizer haar om het andere uiteinde van de draad te vinden en hem te leiden naar wie zijn vrouw zou worden. De heks stemde toe en de zoektocht leidde hen naar een markt, waar een arme boerin met een baby in haar armen haar waren aan het verkopen was.

Toen de heks de boerin bereikte, stopte ze voor haar en nodigde haar uit om op te staan. Ze wenkte de jonge keizer en zei: “Je draad eindigt hier.” Toen de keizer dit hoorde, was hij echter woedend, omdat hij dacht dat de heks hem belachelijk maakte.

Hij duwde de vrouw weg, die haar baby nog steeds in haar armen droeg. De baby viel en dit veroorzaakte een grote wond op haar voorhoofd die een eigenaardig litteken achterliet. Toen beval hij zijn bewakers om de heks te arresteren en haar hoofd af te hakken.

Vele jaren later kwam de tijd dat deze keizer moest trouwen. Zijn rechtbank adviseerde hem te trouwen met de dochter van een zeer machtige generaal. Hij accepteerde en de dag van de bruiloft brak aan.

Zijn toekomstige vrouw ging de tempel binnen in een prachtige jurk en een sluier die haar gezicht volledig bedekte. Toen hij de sluier oplichtte, zag hij dat zijn mooie bruid een heel eigenaardig litteken op haar voorhoofd had…

Een rode draad recht naar het hart

Deze legende zit ingebakken in oosterse culturen en miljoenen mensen geloven dat ze een rode draad hebben. Het is niet bekend of de oorsprong van de legende Chinees of Japans is. Ze zeggen echter dat het begon toen ze hoorden dat de ulnaire slagader de pink verbindt met het hart, de bron van leven en het huis van liefde. Andere bronnen spreken van de ringvinger, die in onze cultuur meer traditioneel is.

Paar omringd door harten en verenigd door de legende van de rode draad

Het is een onbreekbare rode draad die nooit zal rafelen, wat je ook doet. Een rode draad recht naar je hart, die je verbindt met je eeuwige liefde. De liefde die voor altijd zal zijn.

Het kan betrekking hebben op de liefde van een moeder, een vader, een broer, een kind, een vriend, een man of een vrouw… Het is een rode draad die liefde en gemeenschappelijk belang symboliseert… De magie van het hart.

Voorbij romantische liefde

Voor de westerse cultuur wordt de legende van de rode draad meestal geïnterpreteerd binnen het schema van romantische liefde. Op andere plaatsen omvat het echter ook de oprechte liefde die twee mensen voor elkaar kunnen voelen zonder verliefd te worden.

Zo gebruiken de Japanners die een kind willen adopteren deze legende als metafoor in hun adoptieproces. Sterker nog, er wordt vanuit gegaan dat het adoptiekind en de toekomstige ouders op voorhand al een bepaalde band delen, dankzij deze rode draad. Dit bevordert hun kracht in het lange wachten dat ze in de meeste gevallen voor de boeg hebben.

Daarom gebruiken ze in gemeenschappen van adoptieouders uitdrukkingen als ” We trekken hard aan het rode touwtje ” of “We bouwen bruggen met rode touwtjes.

Een diepe verbinding

Het lijkt er zeker op dat er sommige mensen zijn voor wie de verbinding magisch blijkt te zijn, en er ontstaat een heel speciale band die anders is dan de rest.

Het is een liefde die moeilijk uit te leggen is. Wie het echter meemaakt, weet het. Bovendien weten ze dat het die persoon is en niet een ander die ze zullen ontmoeten. Degene met wie ze een rode draad delen.

Afbeelding met dank aan Melica


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.