Qi: de levenskracht van de oosterse wereld

Qi wordt gedefinieerd als een vitale kracht die constant door ons lichaam stroomt en als het wordt geblokkeerd, leidt het tot ziekte. Voor de Aziaten kan de geest alleen evolueren als het lichaam gezond wordt gehouden.
Qi: de levenskracht van de oosterse wereld

Laatste update: 06 augustus, 2020

In dit artikel gaan we het hebben over qi. Velen van ons, zo niet iedereen, hebben wel eens het spektakel gezien van een vechtsportspecialist die met zijn blote handen op een harde steen sloeg en deze in tweeën brak.

Zijn handen zijn onbeschadigd, maar de steen is gebroken! Het lijkt volkomen onmogelijk en bijna niet te bevatten. Het antwoord ligt volgens de mensen in de oosterse wereld in qi, een taoïstisch concept van de afgelopen eeuwen.

Maar niet alleen vechtsportspecialisten werken met qi; traditionele Chinese artsen doen dit ook. Het wordt gedefinieerd als een levenskracht die je kunt concentreren, vrijgeven en laten stromen, zoals gewenst. Het komt ongeveer overeen met wat we in het Westen ‘energie’ noemen.

Qi, deze levensgevende kracht, regeert alles volgens de oosterlingen. Het doel van verschillende oosterse praktijken zoals onder andere tai chi, acupunctuur en reiki, is om de vrije stroom van qi te vergemakkelijken of te herconcentreren met een specifiek doel.

Mensen doen tai chi om hun qi te laten stromen

De principes van qi

Er wordt aangenomen dat mensen in het Oosten zo’n 4.000 jaar geleden begonnen te praten over qi. Sindsdien is men van mening dat deze levenskracht als rivieren door het lichaam stroomt. De Chinese geneeskunde noemt deze ‘rivieren’ meridianen.

Mensen uit het Oosten geloven dat de manier om qi te laten stromen door middel is van ademhaling en meditatie. Ze geloven namelijk dat mensen, door goed te ademen, zichzelf synchroniseren met het ritme van de kosmos.

Ze zeggen dat door te mediteren het makkelijker is voor de levenskracht om de onbeweeglijkheid en stagnatie te doorbreken en door lichaam en geest beginnen te stromen.

Na verloop van tijd besloten de oosterlingen dat niet alleen ademhaling en meditatie de stroom van levensenergie hielpen. Ze begonnen ook bewegingen op te nemen als een middel om qi in evenwicht te brengen en te harmoniseren.

Dit waren echter niet zomaar bewegingen, maar eerder specifieke bewegingen die ze groepeerden in wat we nu kennen als tai chi of chi-kung.

Soorten energie

Voor de mensen in het Oosten wordt deze vitale energie verdeeld over de verschillende delen van het lichaam, inclusief de meest afgelegen delen. Het is echter vooral geconcentreerd in de nieren zeggen ze. Van daaruit maakt het gezondheid en leven mogelijk. Daarnaast geloven ze ook dat het buiten het lichaam aanwezig is.

Er zijn verschillende soorten van deze vitale energie, onder andere:

  • Zhong qi: dit is het type energie dat afkomstig is van ademhaling en wordt beschouwd als de brandstof die het hele lichaam nodig heeft om te functioneren. Zuurstof is de motor en die beïnvloedt de werking van spieren, organen, gehoor en stem.
  • Qi van smaak: deze energie zou afkomstig zijn van de aarde en alle processen die plaatsvinden om voedingsstoffen op te nemen. Deze qi is onafscheidelijk van het bloed. De smaak van elke voedsel bepaalt welk orgaan het ten goede komt: pittig/longen; zuur/lever: zoet/milt; bitter/hart; zout/nier.
  • Wei qi: dit zou afkomstig zijn van de qi van voedsel en om te beschermen tegen infectie, de huid en het haar te oliën, hoewel er natuurlijk geen bewijs is om dit te ondersteunen.
Vrouw in balans

De functie van qi

Voor mensen in het Oosten is de gezondheid van de geest onafscheidelijk van de gezondheid van het lichaam. Een onevenwichtigheid in één van de twee aspecten heeft direct invloed op de andere.

Qi stroomt om een persoon in leven te houden, evenals om het evenwicht te herstellen en te voorkomen dat lichaam en geest verzwakken en verslechteren.

Het eerste teken dat qi niet goed circuleert, is de overmatige productie van vloeistoffen: urine of zweet. Vanuit hun perspectief wordt aangenomen dat ziekte een teken is dat deze levenskracht niet naar behoren stroomt.

Ze zeggen dat de manier om het evenwicht te herstellen is door meditatie, ademhaling, het uitoefenen van druk op bepaalde delen van het lichaam (door middel van acupunctuur of massages) en het beoefenen van tai chi.

Deze stroom van levensenergie hangt ook af van de spirituele dimensie. Vanuit emotioneel oogpunt is het eerste wat men zoekt een toestand van kalmte te betreden. De rust van de geest is een manier om de energiebalans herstellen. Ze streven naar een gezond lichaam, zodat het geen belemmering voor hun geest vormt om vrij te zijn en te evolueren.

Er zijn praktijken waarbij mensen de qi-energie in een specifiek deel van het lichaam kunnen concentreren. In de vechtsport doen ze dit voornamelijk in de handen, armen en benen. Zo verklaren ze dat een ogenschijnlijk zwakke persoon in staat is om een steen te breken of sprongen te maken die bijna tegen de wetten van de zwaartekracht ingaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Maratea, A., Franco, A., & Jáuregui, S. (2013). El Chi o energía vital.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.