De kleur blauw en het effect ervan op je geest

Het blauw van de zee kan angst en depressie verminderen. Sterker nog, je hersenen raken beter in balans als je deze kleur ziet.
De kleur blauw en het effect ervan op je geest
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het effect van de kleur blauw op je hersenen is waarschijnlijk groter dan je denkt. In feite wordt deze kleur van onze zomerse luchten en zeeën veel gebruikt op het gebied van reclame en marketing. Bovendien is bewezen dat blauw een ontspannend effect heeft op de geest. Het verbetert ook je fysieke en psychische gezondheid.

Pablo Picasso zei altijd dat kleuren de weerspiegeling zijn van onze emoties die op de natuur zijn gedrukt. Hij had geen ongelijk. In feite komt de psychologie van kleur om de paar jaar met interessante gegevens over de impact van kleur op ons leven.

De studies van Andrew Elliot en Markus Maier zijn een maatstaf op dit gebied. Ze lieten zien dat kleur niet alleen een waardevol communicatiemiddel is. Ze beweerden zelfs dat sommige kleuren, zoals rood en blauw, je humeur kunnen veranderen, je bloeddruk kunnen verhogen of verlagen, je stofwisseling kunnen veranderen of zelfs visuele vermoeidheid kunnen veroorzaken.

“Er is geen blauw zonder geel en zonder oranje.”

 Vincent van Gogh

Een schilderij van de zee en de lucht

Blauw verandert de hersenen

Er zijn ongeveer 11 tinten blauw. Daaronder vind je Chagall blauw en Vermeer blauw. Yves Klein, een kunstenaar van de Neo-Dada-beweging, vond in feite een blauwe tint uit, die hij patenteerde als International Klein Blue. Het duurste blauw aller tijden was ultramarijnblauw. Dit kwam omdat ze het oorspronkelijk van lapis lazuli maakten, een vrij zeldzaam gesteente.

De kleur blauw heeft de kunstgemeenschap altijd gefascineerd om één specifieke reden: de impact die het op ons heeft. Wassily Kandinsky zei bijvoorbeeld altijd dat hoe dieper het blauw op een doek, des te meer het de kijker aan het oneindige deed denken.

Het lijkt er inderdaad op dat de kleur blauw bij ons een vreemd soort gevoel van zuiverheid en gevoeligheid oproept. Maar wat heeft de wetenschap hierover te zeggen? Verandert blauw echt de stemming?

De psychologie van de kleur blauw

Eva Heller heeft een van de meest interessante boeken geschreven over de impact van kleur. Het heet Psychology of Color: hoe kleuren werken op gevoelens en rede. Dankzij haar uitgebreide studies trok ze de volgende conclusies over de kleur blauw:

  • Het is de lievelingskleur van de hele bevolking.
  • Mensen beschouwen het als een rustige, ontspannende en niet-bedreigende kleur.
  • De reclamewereld maakt er veelvuldig gebruik van. Dit komt omdat het de koper een kalm, zelfverzekerd en veilig gevoel geeft.
  • Het kan mensen soms verdrietig maken.
  • Het wordt gebruikt om werkruimten te versieren. Volgens verschillende onderzoeken verbetert het de creativiteit en productiviteit.
De kleur blauw

De voordelen van de kleur blauw komen uit de natuur

De afgelopen jaren zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de psychologie van kleur. Sterker nog, onderzoekers hebben ontdekt dat de kleur blauw de impact van depressie kan verminderen.

Psychologen Dr. Joanne K. Garrett en Dr. Matthew P. White van de University of Exeter Medical School hebben samen met verschillende universiteiten in Hong Kong onderzoek gedaan. Ze concludeerden dat:

  • Mensen die vaak natuurlijke ruimtes bezochten waar het blauwe licht intenser is (zeeën, meren en rivieren waar de lucht wordt weerspiegeld in het water, enz.), hadden een betere geestelijke gezondheid.
  • Bovendien zijn de depressiepercentages lager bij mensen die dit soort plaatsen vaak bezoeken.

Andere studies uitgevoerd door Trinity College in Dublin, Ierland, leverden dezelfde conclusies op. Bovendien toonden hun studies aan dat uitzicht op zee geassocieerd was met minder depressies bij ouderen.

Een ander interessant feit is dat stress en angst worden verminderd wanneer we tijd doorbrengen met mensen van wie we houden in deze open ruimtes waar de kleur blauw aanwezig is. Om deze reden is zoiets eenvoudigs als een wandeling langs het strand met je partner, kinderen of vrienden een even louterende als heilzame oefening.

Een zeegezicht

Gevolgtrekking

Rafael Alberti wijdde een gedicht aan de kleur blauw. In dit gedicht prees hij de schaduw van de Middellandse Zee. Hij beschreef het als dezelfde kleur die de Grieken aanbaden en die de kunstenaars van de Middeleeuwen vereerden. In feite de goddelijke kleur die ze aan de mantels van hun hemelse maagden gaven.

De effecten van de kleur blauw zijn diep en suggestief. Zelfs onze planeet Aarde, met zijn enorme hoeveelheid water, speelt een rol. Omdat het, van een afstand gezien en in het oneindige opgehangen, lijkt op de gekoesterde “lichtblauwe stip” waarover Carl Sagan schreef.

De kleur blauw is louterend, ontspannend en gezond. Omarm het, laat het licht je strelen als je bij de zee, meren en rivieren bent.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Birren, Faber (1961) Color Psychology and Color Therapy: A Factual Study of the Influence of Color on Human Life. University Books.
  • Britton, E., Kindermann, G., Domegan, C. y Carlin, C. (2018). Blue care: una revisión sistemática de las intervenciones en el espacio azul para la salud y el bienestar. Promoción de la salud internacional . doi: 10.1093 / heapro / day103
  • Dempsey, S., Devine, MT, Gillespie, T., Lyons, S. y Nolan, A. (2018). Espacio azul costero y depresión en adultos mayores. Health & Place , 54 , 110-117. doi: 10.1016 / j.healthplace.2018.09.002
  • Elliot, A. J., & Maier, M. A. (2007). Color and psychological functioning. Current Directions in Psychological Science16(5), 250–254. https://doi.org/10.1111/j.1467-8721.2007.00514.x
  • Elliot, A. J., & Maier, M. A. (2014). Color Psychology: Effects of Perceiving Color on Psychological Functioning in Humans. Annual Review of Psychology65(1), 95–120. https://doi.org/10.1146/annurev-psych-010213-115035
  • Heller, Eva (2004) Psicología del Color. Cómo actúan los colores sobre los sentimientos y la razón. Gustavo Gili SA Barcelona.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.