Sawubona: De groet van de Zoeloe-bevolking

Sawubona: De groet van de Zoeloe-bevolking
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De meestvoorkomende groet onder de Zoeloe-bevolking is Sawubona. Het betekent letterlijk: “Ik zie jou, jij bent belangrijk voor mij en ik waardeer jou.”

Het is een manier om de andere persoon zichtbaar te maken en ze te accepteren zoals ze zijn met al hun deugden, nuances en gebreken. In reactie op deze begroeting zeggen mensen meestal  “Shiboka,” wat “ik besta voor je” betekent.

Natal was een van de vier oorspronkelijke provincies van Zuid-Afrika. Het bevatte de Bantustan van KwaZulu, ook wel Zululand. De meeste mensen kennen dit vanwege de beroemde oorlog met Groot-Brittannië aan het einde van de 19e eeuw.

Soms camoufleren of verbergen geschiedenisboeken echter dingen. Ze kunnen geneigd zijn onze culturele, menselijke en filosofische erfenissen te degraderen of te negeren. Dit is zonde, aangezien de Afrikaanse cultuur zo fascinerend is.

Sawubona: Al mijn aandacht is bij jou. Ik zie jou en ik sta mezelf toe om je behoeften te ontdekken, om je angsten te zien, om je fouten te identificeren en ze te accepteren. Ik accepteer je voor wat je bent en je bent een deel van mij.

De wortels van Sawubona bij de Zoeloe-bevolking

Hoe merkwaardig het ook mag lijken, verwierf de term Sawubona in de jaren ’90 meer betekenis vanwege een technisch boek. In The Fifth Discipline: The Art and Practice of the Learning Organization , sprak Peter Senge, een professor aan de Stanford University, over de Zoeloe-bevolking en de prachtige manier waarop ze met elkaar omgaan.

Hij schreef over hoe ze problemen met elkaar behandelden. Hij schreef ook dat ze waarschijnlijk een van de machtigste beschavingen in Afrika zouden worden.  Sawubona symboliseert hierin het belang van het richten van onze aandacht op een andere persoon. Het herinnert ons eraan anderen zonder vooroordelen te benaderen en geen wrok achter te laten.

De term herinnert ons eraan bewust te zijn van de behoeften van andere mensen en om belang te hechten aan individuen binnen een groep. Het helpt ons ook na te denken over het integreren van onszelf in onze gemeenschappen en het waarderen van anderen.

Ik zie jou suwabona

Sawubona: Ik zie je zoals je bent

In de westerse cultuur is de meest gebruikelijke begroeting die mensen gebruiken ongetwijfeld “Hallo, hoe gaat het?” De meesten van ons zeggen deze woorden snel en wachten niet op een reactie. Dit is een snelkoppeling naar een gesprek. Het is een snelle en gemakkelijke begroeting waardoor het lijkt zien alsof we om het welzijn van de ander geven.

We kijken zelden in elkaars ogen. Omdat het leven zo druk is en ons vooruit duwt, hebben we het gevoel dat we weinig tijd hebben om te zitten, te communiceren en echt de mensen te leren kennen waarmee we omgaan De Zoeloe-bevolking bevorderde de noodzaak om elkaar te zien zoals je bent en tijd te nemen voor elkaar.

Ze zoeken naar momenten waar ze oogcontact kunnen houden met de persoon met wie ze praten. Ze hebben geleerd om te voelen en naar andere mensen te luisteren.

Iedereen in de gemeenschap accepteren

De Zoeloe-bevolking heeft geleerd de ziel van een ander te omhelzen en de donkere hoeken en wonden van andere mensen te vinden en te helen. Het is belangrijk voor hen om gezonde, bijdragende burgers in hun gemeenschap te hebben.

Sawubona is een woord dat ons eraan herinnert elkaar te vertrouwen. Het herinnert ons eraan om de andere persoon te zien zoals ze is en er aandacht aan te schenken. We moeten ze één voor één begrijpen en hun behoeften, verlangens, angsten, zorgen en deugden kennen.

Wie wil er nu niet op deze manier gezien worden? Het is echt verrijkend om een ​​ander het gevoel te geven dat hij wordt gezien en hem de te geven ruimte om te worden gehoord.

De Zoeloe-bevolking en elkaar zien

Sommige mensen hebben overeenkomsten gevonden tussen het woord Sawubona en Hindi’s Namaste. Beide zijn meer dan alleen groeten. Het zijn manieren om de ander te verlichten door te communiceren hoe belangrijk de andere persoon voor jou is.

Er zit een immense schoonheid in deze gebaren.  Er is iets genezends en bekrachtigends in deze begroetingen wat als inspiratie kan dienen in ons dagelijks leven.

Shikoba: Ik ben opgelucht dat ik weet dat ik voor je ben

Wanneer iemand van de Zoeloe-bevolking een ongepaste of aanstootgevende daad begaat, moeten ze naar het centrum van het dorp komen. Hun buren, vrienden en familie maken een cirkel om hen heen. 

Twee dagen lang gaan ze naar de persoon toe en begroeten hem door “Sapubon” te zeggen. Ze beginnen hem te herinneren aan zijn goede daden, deugden, successen en grote kwaliteiten.

Volgens de Zoeloe-bevolking wordt, net als volgens Rousseau, geen mens als slecht geboren. Soms doen crises en het ontbreken van balans ons afdwalen van onze natuurlijke goedheid. Het doel van deze bijeenkomsten in het centrum van het dorp is om de persoon eraan te herinneren dat hij in feite een goed persoon met een goed hart is.

Daarbij laten ze ook zien hoe belangrijk ze zijn voor de rest van de gemeenschap. Het doel is om ze te prijzen en ze zichtbaar te maken, zodat ze kunnen terugkeren naar een pad van harmonie en vreugde.

Een tweede kans krijgen

Daarom reageert de andere persoontelkens als een lid van de gemeenschap een ander aanspreekt met het woord Sawubona, door Shikoba te zeggen. 

Deze uitdrukking creëert verlichting en geluk omdat de persoon die dacht dat ze in de problemen waren vanwege hun slechte daden, een tweede kans krijgt. De gemeenschap geeft hem de mogelijkheid om opnieuw te beginnen.

Een nieuw begin

De Zoeloe-bevolking gelooft dat menselijke wezens alleen bestaan ​​als anderen ze zien en accepteren. De gemeenschap maakt de persoon. Daarom is niets bevredigender dan vergeven worden na een fout. Het gevoel geliefd en geaccepteerd te zijn, is iets waar we allemaal naar hunkeren.

Laten we van deze Afrikaanse stam leren. We moeten leren anderen te zien zoals ze zijn en aandacht schenken aan degenen om ons heen. Zoals de Sawubona-groet luidt: ik zie je, ik accepteer je zoals je bent.

Door op deze manier te denken, kunnen we elkaars behoeften zien, fouten vergeven en cohesie in onze gemeenschappen bevorderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.