De gevolgen van emotionele invalidatie

Invalidatie bestaat uit een stil soort schade die we elkaar toebrengen. Het is stil omdat we het vaak onbewust doen. Of, we merken het niet als anderen het ons aandoen.
De gevolgen van emotionele invalidatie
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 01 december, 2022

Wat vind je ervan om de huidige emoties die je het sterkst ervaart met je omgeving te delen? Denk je dat je begrepen of onbegrepen zou worden? Als je het gevoel hebt dat het laatste waarschijnlijker is, ben je misschien een slachtoffer van emotionele invalidatie. Het is een valkuil waar we allemaal wel eens in gevallen zijn. Het heeft echter uiterst schadelijke gevolgen.

Het valideren van een emotie, in de eerste of derde persoon, bestaat uit het ruimte geven en toestaan dat ze er is. Het betekent erkennen dat haar aanwezigheid zinvol is in de huidige omstandigheden en dat ze een waardevolle functie vervult.

Vanuit dit perspectief kun je je verhouden tot alles wat je voelt. Je zou ook hetzelfde respect en acceptatie moeten krijgen van degenen met wie je je gevoelens deelt. Vaak gebeurt dit echter niet en sporen anderen je aan om je emoties te onderdrukken, te verbergen of te veranderen.

Emotionele invalidatie

Emotionele invalidatie treedt op wanneer iemand zijn eigen emoties of die van een ander minimaliseert of afwijst. Voor de invalidator worden deze emoties gezien als onbegrijpelijk, ongegrond, of weinig aandacht waard.

Dit komt meestal omdat ze gezien worden als het gevolg van een probleem met minimale gevolgen, of een probleem dat onwaarschijnlijk of gemakkelijk op te lossen is. Het is het soort houding dat empathie onmogelijk maakt en betekent dat het voor die persoon echt moeilijk is om enige vorm van effectieve emotionele hulp te bieden.

Het gebeurt vaak als je negatieve emoties uit. Je kunt moeite hebben om met het ongemak van anderen om te gaan. Misschien maken hun gevoelens je ongemakkelijk of overweldigen ze je en weet je niet wat je ermee aan moet, dus kies je ervoor om ze ongeldig te maken.

Het kan echter ook voorkomen bij positieve emoties. Het komt voor bij volwassenen die kinderen berispen omdat ze openlijk enthousiast zijn.

Voorbeelden van emotionele invalidatie

Hier zijn enkele zinnen die emotionele invalidatie illustreren:

  • “Waar maak je je druk om? Het is niet erg.”
  • “Je moet sterk zijn.”
  • “Wat is het probleem? Er is niets gebeurd.”
  • “Ik heb veel erger meegemaakt.”
  • “Stop met rond de pot draaien, wees meer proactief.”
  • “Je bent gewoon overdreven en dramatisch” of “Je zoekt gewoon aandacht.”
  • “Wees niet zo ellendig, laten we uitgaan en plezier maken.”

Bijna allemaal hebben we dit soort zinnen wel eens gezegd zonder de bedoeling de ander te kwetsen, gewoon omdat we niet weten wat we anders moeten zeggen. Als een kind bijvoorbeeld omvalt, zeg je misschien “Het is goed, alles is in orde,” terwijl je probeert te voorkomen dat het gaat huilen.

In werkelijkheid is echter niet alles in orde. Ze zijn gevallen en hebben zich mogelijk bezeerd of ze zijn misschien bang. Hoewel je bedoeling dus goed is, ga je door de situatie op deze manier te behandelen niet de juiste weg.

Trieste vrouw
Voortdurende emotionele invalidatie leidt tot zelftwijfel.

De gevolgen van emotionele invalidatie

De grootste impact treedt op wanneer we in de kindertijd emotionele invalidatie van onze ouders en primaire verzorgers (Engelse link) ondergaan. Bovendien kunnen ook latere relaties (vriendschappen, partners, romances) ons diep beschadigen als ze ons ongeldig maken. Als je slachtoffer bent van emotionele invalidatie, zijn dit de gevolgen.

Je hebt niet geleerd je emoties te reguleren

We worden niet geboren met de kennis hoe we onze eigen stemmingen kunnen beheersen. Het is een vaardigheid die we verwerven als we volwassen worden, dankzij het voorbeeld en de begeleiding van de volwassenen om ons heen.

Als je echter bent opgegroeid met ouders die je gevoelens voortdurend ontkrachtten, heb je niet geleerd hoe je deze emotionele toestanden kunt accepteren, voelen, uiten en reguleren.

Bijgevolg kun je je gemakkelijker overweldigd voelen en ongepaste reacties vertonen. Onderzoek (Engelse link) heeft zelfs aangetoond dat waargenomen emotionele invalidatie in de kindertijd verband houdt met borderline persoonlijkheidsstoornis.

Je twijfelt voortdurend aan jezelf

Emoties zijn een natuurlijk kompas. Ze vertellen je in welke richting je moet bewegen op basis van wat je voelt. Ze stellen je bijvoorbeeld in staat om vast te stellen wat je leuk vindt, wat je bang maakt, pijn doet of motiveert. Als ze je echter ongeldig maken, leiden ze ertoe dat je je losmaakt van je emoties en hun boodschappen.

Ze laten je geloven dat wat je voelt altijd verkeerd of ontoereikend is. Daarom kun je ze niet als leidraad nemen. Het gevolg is dat je uiteindelijk niet weet wie je bent of wat je wilt, omdat je voortdurend aan jezelf twijfelt.

Je ervaart schaamte als je je met anderen verbindt

Als mens heb je behoefte aan aandacht en een emotionele verbinding met andere mensen. Maar als ze je ontkennen, maken ze je belachelijk omdat je de behoefte hebt om te delen. Je hebt het gevoel dat het hebben van emoties en het uiten ervan, en het willen dat de ander je gevoelens begrijpt, iets is om je voor te schamen.

Zo is het waarschijnlijk dat je je terugtrekt en je interne toestanden verbergt. Dit maakt het echt moeilijk voor je om gezonde en diepe relaties aan te gaan.

Je hebt moeite met het ontwikkelen van empathie

Als je dit soort behandeling uit je jeugd hebt ontvangen, kun je moeite hebben met het ontwikkelen van empathie, omdat je die niet hebt ontvangen. Je zult uiteindelijk hetzelfde doen bij anderen, omdat dat de reactie is die je geleerd hebt.

Je bent verstoken geweest van belangrijk leerproces

Al je emoties vervullen een functie en je leert ervan. Woede spoort je bijvoorbeeld aan om jezelf te verdedigen, verdriet om voor jezelf te zorgen en angst om voorzichtig te zijn. Deze signalen zijn fundamenteel om je in je dagelijks leven te ontwikkelen.

Als je jezelf echter hebt losgekoppeld van je gevoelens, zul je niet weten hoe je in verschillende contexten adequaat moet reageren en zul je eerder geneigd zijn fouten te maken bij jezelf en bij anderen.

Om dezelfde reden kan het voor jou heel moeilijk zijn om beslissingen te nemen en zul je geneigd zijn te veel na te denken. Dat komt omdat je jezelf niet toestaat om aandacht te besteden aan wat je emoties je vertellen.

Je relaties worden moeilijk

Ten slotte hebben de gevolgen van emotionele invalidatie gevolgen voor beide betrokken partijen. Natuurlijk voelt niemand zich graag alleen, onbegrepen of belachelijk gemaakt door anderen. Zo zullen anderen zich uiteindelijk van je verwijderen of een sterke wrok jegens jou opwekken als je niet in staat bent je in te leven, verbinding te maken en hun emoties te accepteren als ze die uiten.

Boos stel
Onbegrip en wrok in relaties tussen paren komen vaak voort uit ervaringen van emotionele invalidatie.

Hoe je weg kunt komen van emotionele invalidatie

Opgroeien in een gezonde gezinsomgeving, met een respectvolle opvoeding betekent dat het gemakkelijk is om te ontdekken wanneer we ongeldig worden gemaakt en dat we grenzen kunnen stellen. Als je echter bent opgegroeid met emotionele invalidatie als norm, kan het moeilijk voor je zijn om te ontdekken hoe het je beïnvloedt.

Als je in zo’n situatie zit, moet je nadenken over je banden. Je moet proberen vast te stellen of je empathie, respect en validatie ontvangt (en aanbiedt). Zo niet, dan is het tijd om in dit opzicht wat veranderingen door te voeren. Door dit te doen zullen niet alleen je stemming en vertrouwen verbeteren, maar ook je relaties zullen meer voedend en bevredigend worden. Wellicht ook interessant voor jou

Poreuze grenzen of emotionele doorlaatbaarheid
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Poreuze grenzen of emotionele doorlaatbaarheid

Poreuze grenzen definiëren mensen die niet weten hoe ze beschermende muren om zich heen moeten bouwen. Ontdek meer over dit verschijnsel!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Krause, E. D., Mendelson, T., & Lynch, T. R. (2003). Childhood emotional invalidation and adult psychological distress: The mediating role of emotional inhibition. Child abuse & neglect27(2), 199-213.
  • Selby, E. A., Braithwaite, S. R., Joiner, T. E., Jr., & Fincham, F. D. (2008). Features of borderline personality disorder, perceived childhood emotional invalidation, and dysfunction within current romantic relationships. Journal of Family Psychology, 22(6), 885–893. https://doi.org/10.1037/a0013673
  • Westphal, M., Leahy, R. L., Pala, A. N., & Wupperman, P. (2016). Self-compassion and emotional invalidation mediate the effects of parental indifference on psychopathology. Psychiatry Research100(242), 186-191. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-6bc341a5-a117-3d69-b6ce-02f7d1326eb7

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.