De drie emotionele fouten die je geluk beperken

De drie emotionele fouten die je geluk beperken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 10 oktober, 2023

Welzijn, zoals innerlijke vrede, is niet iets dat op zichzelf verandert als de tijd verstrijkt. Emoties kunnen onze kwaliteit van leven veranderen en ze beïnvloeden ook de kwaliteit van onze keuzes. Daarom is het belangrijk om ons vertrouwd te maken met drie emotionele fouten die ons geluk beperken.

Daniel Goleman stelde in zijn boek ‘What makes a leader’ vast dat tenminste 80% van de successen die we in ons leven behalen afhankelijk zijn van ons vermogen om emoties te beheersen. Het woord ‘succes‘ verwijst echter niet alleen naar het maken van promotie op het werk. Noch verwijst het naar ons vermogen om een genie of goeroe te worden in bepaalde onderwerpen.

In wezen hebben we het over één van de eenvoudigste dingen: gelukkig zijn. Geluk is niet iets dat op een dag voor de deur staat of in de brievenbus zit. Geluk is een innerlijke staat die dagelijks als een delicate tuin moet worden onderhouden. Je moet het onkruid trekken, bepaalde zaden planten, enkele takken snoeien en anderen juist niet, en je moet weten hoe je voldoende voedingsstoffen aan de grond kunt toevoegen.

Competent zijn in emotionele intelligentie kan voor ons veel wegen verlichten. Soms gedragen we ons alsof we geen emotionele intelligentie hebben en handelen we op puur instinct.

Blad met hart

Drie emotionele fouten die je geluk beperken: ontkenning

Ik zie dat er iets mis is, hoe voel je je, weet je zeker dat alles in orde is? / Weet je zeker dat je niet boos bent? / Weet je zeker dat er niets met je gebeurd is? / Kun je me beloven dat wat er ook met je is gebeurd niet belangrijk is? / Was het juist dat deze gebeurtenis plaatsvond?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de brede reeks aan vragen waarmee we dagelijks te maken kunnen krijgen. Meestal reageren we op dezelfde manier op deze vragen: er is niets gebeurd en alles is in orde. Het verbergen of ontkennen van onze gevoelens is een bijna automatische reactie voor velen van ons. Dit is echter één van de ergste emotionele fouten die ons vermogen om gelukkig te zijn beperken.

Het is echter duidelijk dat we niet altijd volledig transparant kunnen zijn naar anderen. Denk aan het oefenen van emotionele assertiviteit alsof het overeen komt met onze principes van persoonlijke hygiëne. Het onderdrukken of verbergen van wat ons pijn bezorgt, maakt ons niet sterker of slimmer. Integendeel, het zal ons beetje bij beetje breken. Vergeet niet dat we mensen zijn. We zijn niet zoals de zee en de golven die elke dag zonder klachten breken. Als mensen hebben we het recht en de verantwoordelijkheid om te laten zien wat ons pijn doet, te klagen en eerlijk te zijn.

Emotionele fouten

Ontsnap aan ongemakkelijke gevoelens

Er zijn emoties die we niet leuk vinden. We hebben de neiging gevoelens achter te laten die ons ongemakkelijk maken. Dit doen we omdat we ze niet willen tolereren in ons leven. De woede, frustratie, teleurstelling, angst… Hoe onaangenaam kunnen ze worden? Natuurlijk. Om die reden hebben we ervoor gekozen om ze te verbergen omdat we niet weten wat we er anders mee moeten doen.

We vergeten iets dat Antonio Damasio, de beroemde neuroloog, heel vaak opmerkt. We zijn emotionele wezens. Op een dag leerden we denken. We zijn niet zoals machines die zich realiseerden dat we konden voelen. Daarom is de handeling om onze emoties ruimte te geven en ze door ons leven te laten stromen een manier om onszelf te accepteren. Om onze gevoelens te bevestigen, moeten we investeren in onze geestelijke gezondheid.

Ik moet gelukkig zijn!

De derde emotionele fout is een gevolg van de manier waarop we vandaag denken: de obsessie om gelukkig te zijn. We streven naar geluk als iemand die op reis gaat zonder bestemming. Hoe kun je gaan winkelen zonder te weten wat je wilt kopen? Hoe kan iemand een immense leegte voelen zonder te weten wat ze missen? Die angst, dat gevoel dat er iets ontbreekt, leidt ons er vaak toe om onszelf te voeden met een vervanger voor geluk dat ons niet bevalt. Integendeel, het brengt alleen maar meer frustratie en groter ongeluk met zich mee.

Laten we even stoppen. Neem even de tijd om te ademen en te reflecteren. We zijn te vaak tevreden met eenvoudige beloningen zonder te investeren in een echt project. In dit geval is dat echte project onszelf. Weinig emotionele fouten zijn net zo ernstig als naar buiten kijken voor geluk als het vanbinnen te vinden is. Het kennen en begrijpen van dat principe zal ons in staat stellen groot leed te vermijden.

Man met een vogelhuis als hoofd

Laten we dagelijks werken aan dat delicate bouwwerk in onszelf waar vitale projecten zoals zelfrespect, zelfliefde, assertiviteit en passie zijn vastgelegd. Wanneer ons leven zin heeft, komen we dichter bij het bereiken van geluk. Alle emotionele fouten die we in het verleden hebben gemaakt, kunnen vandaag worden aangepast en gecorrigeerd als we erover nadenken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.