Succes opbouwen is iets anders dan het najagen of erop wachten

Succes opbouwen is iets anders dan het najagen of erop wachten

Laatste update: 18 april, 2018

Er bestaat geen toverstaf die succes in je leven zal oproepen. Dat komt omdat succes meestal niet de deuren langsgaat met een uitnodiging. Als je het wilt, moet je succes opbouwen en het met je eigen handen vormgeven.

Maar eerst moet je definiëren wat je echt wilt bereiken. Met andere woorden, je moet beslissen welke richting je wilt opgaan. Als je dit eenmaal hebt bepaald, zal een goede basis en voldoende hoop uiteindelijk succes opleveren. Dat is wat je de kracht geeft die je nodig hebt om de eerste hindernissen te overwinnen.

Maar niet alles zal over een leien dakje gaan. De kans om te mislukken zal achter elke hoek op de loer liggen. Het zal je bang proberen te maken en je doen twijfelen of je nog wel verder moet gaan of je beter kunt omkeren.

Dit zal echter een belangrijke stap zijn op weg naar succes. Het zal gewoon weer een stap zijn in het leerproces. Zie het niet als een wake-up call om hetgeen waar je met zoveel hoop aan begon op te geven. Je inspanningen zullen altijd worden beloond als je ze met geduld en intelligentie levert.

“Ik heb steeds opnieuw gefaald in mijn leven en dat is de reden waarom ik slaag.”

-Michael Jordan-

De eerste stap is het moeilijkst, maar ook het belangrijkst

De eerste stap zetten is altijd een moeilijke beslissing. Het betekent dat je vanuit een statische positie langzaam in beweging komt. Het is net als een schrijver die zich voor een angstaanjagend leeg vel papier bevindt. Maar als je eenmaal voorbij deze eerste barrière bent gekomen, zal het makkelijker zijn om vooruit te blijven gaan. Vooral als je vast blijft houden aan je grootste bondgenoot: vastberadenheid.

Vaak ben je bang om de eerste stap te zetten omdat je geest anticipeert op lijden of falen. Je anticipeert op een mislukking die misschien niet eens komt. En dit kan zijn omdat je onmiddellijke resultaten wilt. We willen allemaal dat onze weg naar succes zo kort mogelijk is. Deze manier van denken creëert echter alleen maar frustratie, omdat alles op zijn tijd komt.

Succes opbouwen door te studeren

Hoe verder je doel van je af staat, hoe meer moeite het zal kosten om het te bereiken. En hoe moeilijker het voor je zal zijn om de beslissing te nemen om de eerste stap te zetten. Twijfels en zorgen zullen naar boven komen. Wat als ik onderweg vastloop? Kan ik alle obstakels overwinnen die ik mogelijk kan tegenkomen?

Mislukkingen maken deel uit van het leerproces.

‘Ik kan het niet’ is geen optie

Waarschijnlijk zit je leven vol met de ene ‘ik kan het niet’ na de andere. Vier korte woordjes die je veel meer gebruikt dan je zou moeten. Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, magie bestaat niet. Succes zal niet vanzelf naar je toe komen tenzij je erop uit gaat en ernaar zoekt. Dit zal echter niet mogelijk zijn als je jezelf beperkt.

Je woorden hebben grote kracht. Als je zegt ‘ik kan het’, dan is dat precies zoals het zal zijn. Als je echter zegt ‘ik kan het niet’ dan zul je het waarschijnlijk ook niet kunnen. Soms komen de negatieve dingen die je zegt uit je omgeving. Ze komen van mensen om je heen die niet in je geloven, die je doelen voortdurend belachelijk maken. Dit zorgt er alleen maar voor dat je gaat twijfelen of je wel echt kunt bereiken wat je wilt. Of je het waar kunt maken.

Er is hier maar één oplossing. Wees doof voor de woorden van mensen die niets anders doen dan je belemmeren op je weg naar succes. Sluit dit ‘lawaai’ uit en glimlach. Jij weet als geen ander wat je wel en niet kunt. Niemand heeft het recht om je te laten twijfelen aan je capaciteiten.

Man met wolken voor zijn hoofd waar de zon doorheen komt

Succes opbouwen vereist dat je doelen stelt die je daadwerkelijk kunt bereiken

De beste manier om om te gaan met de mislukking waar je zo bang voor bent, is om doelen te stellen waarvan je weet dat je ze zult kunnen bereiken. Ze hoeven niet heel groot te zijn. Het belangrijkste is dat ze korte-termijnresultaten omvatten die haalbaar zijn. Op deze manier blijf je met beide voeten op de grond staan, wat een essentieel onderdeel is van succes.

Betekent dit dat er grenzen zijn aan je dromen? Nee, het betekent dat je realistisch moet zijn. Omdat je verwachtingen en dromen soms je geest voor de gek kunnen houden. Je verwachtingen worden alsmaar hoger en zo verlies je je perspectief.

Door in babystappen vooruit te gaan, zonder je geduld op te laten raken of op de zaken vooruit te lopen, bereid je jezelf voor om elk probleem dat zich voordoet op te lossen. Wanneer je het het minst verwacht, zul je zien dat de dingen die je voor ogen had ineens werkelijkheid worden. Het zal zelden precies hetzelfde zijn zoals je het je had voorgesteld, omdat de reis het zal veranderen, maar dit is meestal ten goede.

“Misschien heb ik mijn doel nog niet bereikt, maar ik ben dichterbij dan ik gisteren was.”

-Anoniem-

Ballerina met vogels

Ga niet zitten wachten tot het succes vanzelf naar je toe komt. Het is nog erger als je het als een gek gaat lopen najagen. Om je doelen te bereiken, moet je succes opbouwen. Met vertrouwen in wat je doet en zonder je perspectief te verliezen.

Vooral als het het waard is, moet je het alles van jezelf geven. Het is een uitdaging om jezelf op gang te krijgen, maar het is een nog grotere uitdaging om op de goede weg te blijven ondanks de problemen en moeilijkheden die je onderweg kunt tegenkomen. Vergeet niet dat dit allemaal deel uitmaakt van het proces. Dus waar wacht je op? Begin je eigen succes op te bouwen!  Wellicht ook interessant voor jou

5 gewoontes die succesvolle mensen achterwege laten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
5 gewoontes die succesvolle mensen achterwege laten

Door de gewoontes van succesvolle mensen te begrijpen kunnen we onszelf helpen om zelf succes te vinden en slechte gewoontes te herkennen en af te ...