Niets voelt beter dan de dingen doen waarvan mensen zeiden dat je ze niet zou kunnen

Niets voelt beter dan de dingen doen waarvan mensen zeiden dat je ze niet zou kunnen
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 08 november, 2022

In het leven zullen er momenten zijn waarop we iets riskants willen doen. Er zullen altijd mensen zijn die ons vertellen dat we dingen niet kunnen doen. Het komt misschien doordat mensen soms hun frustraties en onbekwaamheden overdragen op anderen. Maar niets voelt beter dan de dingen doen waarvan mensen zeiden dat je ze niet zou kunnen.

Het is belangrijk om naar anderen te luisteren, maar ons succes zal grotendeels van onszelf afhangen. We zullen op voorhand nooit weten of iets ons goed of slecht zal afgaan. Weten dat het onze beslissing is om iets te doen, is de eerste stap om te krijgen wat we willen.

In de tijd waarin we leven zijn veranderingen niet alleen onvermijdelijk, maar ze gaan veel sneller. Het is normaal om je bijna duizelig te voelen in een wereld waar een idee vandaag de dag avantgardistisch kan zijn en morgen alweer verdwenen kan zijn.

Man die op een steen midden in de oceaan door een verrekijker kijkt, want we moeten dingen doen die onmogelijk lijken

Waarom denken anderen dat we niet in staat zijn om onze dromen waar te maken?

In het algemeen prefereren de meeste mensen die niet bereid zijn om hun dromen na te jagen, de veilige route. Ze brengen de beste jaren van hun leven door in een baan die ze niet leuk vinden, doen wat anderen willen om in hun comfortzone te blijven en veilig te zijn voor angst.

Deze mensen stellen hun plannen uit omdat ze denken dat ze nog steeds niet genoeg ervaring, zekerheid of steun hebben om te doen wat ze echt willen. Hun frustratie ontstaat dus wanneer zij zien dat anderen de zekerheid of vastberadenheid hebben die zij missen. Ze kortwieken onbewust onze vleugels en verhullen hun afgunst als verstandig advies.

Het realiseren van onze dromen is een onzekere, moeilijke weg, maar de beloning dat we kunnen leven hoe we willen leven overstijgt alle teleurstellingen en ongemakken. Het is tijd om te stoppen met het verzinnen van smoesjes en met het uitstellen van dingen die je vandaag kunt doen.

Nu is de perfecte tijd om te beginnen met het leven van je dromen en geloven dat je in staat bent om het te doen.

Wanneer je verbinding maakt met iets, geeft het je een reden om te leven.

We moeten dingen doen om zelfvertrouwen te krijgen

Zelfvertrouwen is een cruciaal element van succes. Maar we kunnen niet verwachten dat onze omstandigheden verbeteren als we onszelf en onze capaciteiten niet vertrouwen. We hebben het vermogen om de wereld in ons voordeel te laten veranderen als we daadwerkelijk die richting opgaan.

Zelfvertrouwen is een gezonde manier om met de wereld te communiceren.

Het is het vermogen om jezelf eerlijk en respectvol te verdedigen. We worden dagelijks geconfronteerd met situaties waarin vertrouwen en veiligheid van groot belang kunnen zijn. Dit geldt voor problemen op het werk, in relaties, en nog veel meer.

Deze manier van communiceren kan ons helpen om te doen wat we willen, maar het is veel meer dan dat. Wanneer we ons zeker voelen over onszelf, respecteren we onszelf en respecteren we anderen. Zelfverzekerde mensen zijn meestal goed in het oplossen van conflicten en meningsverschillen. En uiteindelijk worden mensen die respect hebben voor anderen vaak zelf ook gerespecteerd.

Man op de fiets

Zelfvertrouwen, plus een dosis inspanning en opoffering, zal je een van de beste gevoelens in het leven geven. Dingen doen die je volgens anderen niet zou kunnen doen. Je hebt niet alleen gewonnen in de minst bemoedigende omstandigheden, maar je kunt nu ook genieten van het plezier om ze te laten zien dat ze het mis hadden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.