De beste manieren om je zelfliefde te vergroten

De beste manieren om je zelfliefde te vergroten

Laatste update: 01 oktober, 2017

Aan de meeste gevoelens van ongemak die we ervaren ligt een gebrek aan zelfliefde ten grondslag. Dit gebrek is ook de bron van oneindig veel conflicten en de slechte keuzes die we in ons leven maken. Het is een leegte die ervoor zorgt dat we een overvloed aan onberekenbare handelingen uitvoeren, zoals onszelf voortdurend proberen te bewijzen, ijverig op zoek zijn naar goedkeuring, of genegenheid veranderen in een slagveld. Daarom moeten we onze zelfliefde vergroten om dit gebrek op te lossen. 

Liefde steunt voornamelijk op drie pilaren: respect, zorg en kennis. Respect impliceert dat je jezelf en anderen accepteert en waardeert. Wanneer je iets werkelijk respecteert, houdt dit in dat je niet voortdurend de behoefte hebt om het in twijfel te trekken, te bekritiseren of veranderen. Je accepteert simpelweg dat het is wat het is en dat je er tevreden mee bent dat het zo is. Met andere woorden, je bevestigt het.

Zorg houdt in dat je je tot deze persoon of dit object waar je van houdt, verhoudt op een manier die groei en bescherming in stand houdt. Zowel respect als zorg zijn nauw verbonden aan kennis: je kunt iets niet respecteren als je er geen kennis van hebt, en je kunt er ook niet voor zorgen en het helpen groeien als je niet weet in welke richting het wil evolueren.

“Van jezelf houden is het begin van een levenslange romance.”

-Oscar Wilde-

Wanneer er sprake is van zelfliefde, houdt dit dus in dat iemand zichzelf respecteert, voor zichzelf zorgt, en kennis van zichzelf heeft. Wanneer er geen sprake is van zelfliefde, moeten we onszelf navigeren door de onzekerheid van het niet weten wie we zijn of waar we naar toe gaan. We twijfelen aan onze gedachten, gevoelens en handelingen: je trekt de fouten die je maakt voortdurend in twijfel en hebt het gevoel alsof je compleet iemand anders zou moeten zijn om op de juiste manier te kunnen leven. Het is alsof je een innerlijke storm uitleeft waar nooit een einde aan komt. Wanneer dit het geval is, is het tijd om je zelfliefde te gaan onderhouden. Daarom bespreken we in dit artikel de beste manieren om je zelfliefde te vergroten.

Drie Lichtgevende Potjes Met Geuren Ein

Je zelfliefde vergroten

1. Leer op een vriendelijke manier naar jezelf te kijken

De kans is groot dat je jezelf er op een bepaald moment in je leven van hebt overtuigd dat ‘er iets mis met je is’. Misschien ben je op zo een manier opgevoed dat je je altijd heel goed bewust was van de fouten die je maakte of dat er veel te veel nadruk op werd gelegd. Daarom kan het zijn dat je eraan gewend bent geraakt om jezelf vanuit dit perspectief te bekijken: waarbij je alleen maar let op je fouten en al je inspanning en prestaties voortdurend onderschat.

In dit geval is het belangrijk om je een geheimpje te verklappen: niet alleen de behoefte om jezelf voortdurend te bekritiseren is een onmiskenbaar teken van een gebrek aan zelfliefde, maar ook de behoefte om altijd anderen in twijfel te trekken en omlaag te halen. Iedereen die jou dus op jouw fouten heeft gewezen of dit nog steeds doet, gaat zelf juist door een minder goede periode met zichzelf.

Leer om deze conditionering te overwinnen. Doorbreek het denkpatroon dat ervoor zorgt dat je jezelf alsmaar weer omlaag haalt. Dit is de opgave: elke keer dat je op een fout of mislukking stuit, moet je ook twee deugden bij jezelf ontdekken. Probeer eens wat vriendelijker naar jezelf te kijken en je zult vanzelf van jezelf leren te gaan houden.

2. Doe moeite om een beter mens te worden

We zijn het allemaal waard om gerespecteerd en gewaardeerd te worden, simpelweg door tot het menselijke ras te behoren. Vergeet dit nooit. Vergeet daarnaast ook niet dat jezelf bewust ergens voor inspannen de gezondste manier is om waarde te geven aan de dingen die je doet.

Inspanning is krachtig voedsel voor zelfliefde. Zonder het door te hebben, geeft de inspanning die je levert je een gevoel van waardigheid dat zich vertaalt in respect voor de persoon die je bent en wat je doet. Door voor de makkelijke weg te kiezen, heb je helemaal niet door dat er zich eigenlijk het tegenovergestelde afspeelt: je devalueert de dingen die je bereikt, en dus ook de persoon die je bent.

Bevroren Engel

Moeite doen houdt niet in dat je tegen je eigen verlangens in moet gaan of dat je jezelf alsmaar voor de kop moet slaan wanneer je niet in staat bent om je doelen te bereiken. Het houdt eerder in dat je moeite doet voor de dingen die je wilt doen, zodat alles goed gedaan wordt en volledig wordt afgerond. Dit kan ervoor zorgen dat je soms ook je eigen wil moet inschikken, maar tegelijkertijd zal het je ook belonen met een groeiend gevoel van zelfliefde.

3. Begrijp de mensen die jou onderwaarderen

Je zal nooit gelukkig worden of tevreden met jezelf zijn als je afhankelijk blijft van de meningen van andere mensen. De meesten van hen zijn er niet bewust op uit om je te kwetsen wanneer ze hun mening geven (hoewel dit wel vaak het gevolg is).

Denk je echter dat anderen eerst uren achter elkaar nadenken over wie jij bent voordat ze vrolijk hun mening over jou met je delen? Ik zal je zeggen dat dit lang niet het geval is! De meesten van hen handelen gewoon mechanisch en zeggen dingen zonder erbij stil te staan. Om echt waarde te hechten aan een puntje van kritiek, zou het erg gedetailleerd en diepzinnig moeten zijn.

Misschien stel je de behoeften of mening van die andere persoon niet tevreden, en is dit de reden waarom hij aan jou twijfelt. Uiteindelijk ligt het probleem echter meer bij die andere persoon dan bij jou. Het is jouw taak niet in het leven om je aan te passen aan de verlangens van anderen, maar om je eigen weg te volgen. Die weg en dat proces is uniek, en het zal vaak zo zijn dat anderen het er niet mee eens zijn. Het is verstandig om je ervan bewust te worden dat dit volkomen normaal is en dat dit iets is dat ons allemaal overkomt.

Meisje Dat In Een Grot Zit Met Een Lantaarn In Haar Hand

Het is juist een van de consequenties van zelfliefde om acceptatie en waardering bij anderen teweeg te brengen. Als iemand van zichzelf houdt, dwingt hij van nature respect af bij de mensen die hem omringen. Van jezelf houden is een taak die je moet ondernemen en die je meer voldoening zal bieden dan elke andere taak die je in het leven op je kunt nemen.

Afbeeldingen met dank aan Margarita Kareva. Art TreeLight


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.