Pas zelfliefde toe om gelukkig te zijn

Pas zelfliefde toe om gelukkig te zijn

Laatste update: 26 september, 2017

Het is bijna altijd hetzelfde verhaal. We maken ons altijd meer zorgen over wat anderen van ons willen, onze verplichtingen en toezeggingen, dan over onze eigen wensen. En wat is het resultaat? Ontgoocheling. We zijn meer bezig met overleven dan met echt leven. We hebben onze zelfliefde verwaarloosd. Als gevolg daarvan verliezen we onze dromen en ontkoppelen we ons van onszelf. Door altijd maar na te denken over wat we moeten sluiten we onze toegang tot dat niveau van onze innerlijke wereld af. Als je dit wilt voorkomen, pas zelfliefde toe.

Wanneer iemand zichzelf gedurende een langere tijd verwaarloost, wordt hij op een dag wakker en denkt hij dat zijn leven niet is wat hij zou willen dat het was. Het leidt je naar een plek waar je je een vreemdeling voelt in je eigen leven.

“Verspil je tijd niet, want dat is het materiaal waar het leven van gemaakt is.”
-Benjamin Franklin-

De val van jezelf schikken

Velen van ons zijn goede voorbeelden van dat grote persoonlijke tekort, dat wil zeggen dat we niet egoïstisch zijn, dat een groot deel van onze maatschappij ook heeft getroffen. Een progressieve verandering die ons meer belemmert dan goed voor ons is. Maar meestal moeten we doen alsof het goed met ons gaat, voor anderen en voor onszelf, en dat betekent dat we overeen moeten komen, of dat we onszelf schikken.

Achterhoofd Van Een Meisje Met Bloemen

De creativiteit van de kindertijd en de passie van de puberteit is verloren gegaan. Het zorgt ervoor dat het licht dat ons tot op dat moment liet stralen gedoofd is. Door gewoon rond te kijken, kun je observeren hoe mensen hun leven wijden aan banen waar ze niet van houden of zelfs niet van genieten. Ze schikken zich in hun relaties en gooien hun dromen weg, omdat het lijkt alsof het te veel moeite kost om ze te bereiken, zelfs grenzend aan het onmogelijke.

Dromen verdwijnen, omdat we ons schikken in ons lot en onze groei daardoor stopt. De comfortzone is te prettig om weerstand te bieden aan angsten, frustraties en onzekerheden. We kiezen voor plan B: het simpele leven, dat wat gewoon op je pad komt, en waarmee je je huidige richting verliest. Het ontbreekt je volledig aan zelfliefde.

We blijven onder de indruk dat het altijd het beste is om te zorgen voor wat er zich buiten onszelf afspeelt, dan te luisteren naar wat onze innerlijke wereld nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat we afhankelijk blijven van de acceptatie van anderen.

Je bent niet egoïstisch, je zorgt voor jezelf

Het kan voordelig zijn om af en toe een ​​emotionele check-up uit te voeren. We moeten ons afvragen hoe we ons voelen in ons eigen leven in het algemeen, met onze carrière en relaties. Dit zal ons dingen duidelijk maken over ons welzijn.

Als de resultaten gevoelens van teleurstelling en ontgoocheling zijn, is het zeer waarschijnlijk dat we ons leven als acteurs of actrices in een bijrol hebben geleefd. We moeten meer tijd aan onszelf wijden. Toch is er een vraag die ons ongemakkelijk maakt: ben ik egoïstisch?

Zijn we egoïstisch als we op zoek gaan naar wat we nodig hebben en wat goed voor ons is? Ik zal je zeggen, nee, dat ben je niet. Dat betekent gewoon dat je voor jezelf zorgt. De enige liefde die eeuwig duurt is zelfliefde. Dus als jij je daar geen zorgen over maakt, wie zal dat dan wel doen? Het is niet goed om genoegen te nemen met minder.

Niemand is egoïstisch als hij of zij wakker wordt en ‘nee’ of ‘genoeg’ zegt, of als hij enkele minuten per dag aan zichzelf wijdt, of als hij niet 100% beschikbaar is voor de eisen van zijn omgeving. Het is geen probleem als je niet meer degene bent die er altijd voor iedereen is. Het is beter laat dan nooit.

Investeer in jezelf, vergeet jezelf niet!

“De behoefte aan goedkeuring van anderen is hetzelfde als zeggen: ‘Wat je van me denkt, is belangrijker dan de mening die ik over mezelf heb’.”
-Wayne Dyer-

Je bent misschien een expert geworden in het weten wat je ouders, je partner of je vrienden van je willen. Het probleem is dat je niet de tijd hebt genomen om na te denken over wat je van jezelf wilt. Maar je moet weten dat dit even belangrijk is als ademen, omdat het gevolgen heeft voor je zelfbeeld en emotioneel welzijn.

Kloppend Hart Waar Rozen Uit Groeien

Als reactie daarop is het de beste oplossing om te gaan investeren in zelfliefde. Je moet de vlammen van zelfliefde opnieuw laten branden. Doe hiervoor het volgende:

  • Beschouw jezelf als een waardevol persoon. Jouw waarde overstijgt je fouten en mislukkingen. Je bent niet jouw resultaten, maar je vermogen om te herstellen. De liefde die je voor jezelf hebt is erg belangrijk.
  • Vergeet het idee dat je het anderen naar de zin moet maken om een goed persoon te zijn. Als je het iedereen altijd naar de zin wilt maken, kan dat uiteindelijk leiden tot uitputting en dit zal je kapot maken. Niemand is egoïstisch door te zeggen wat hij denkt, zolang hij het op een respectvolle manier doet en gezonde grenzen stelt om zichzelf te beschermen.
  • Stel je prioriteiten vast. Om te investeren in jezelf moet je weten wat je prioriteiten zijn. Wil je meer of minder tijd besteden aan het najagen van je dromen?
  • Geniet van je vrije tijd. Een vrije dag of eindelijk dat langverwachte weekend. Profiteer ten volle van je tijd en zet je verplichtingen opzij. Je bent de hoofdrolspeler van je leven, geen bijrol.

“Alleen door mezelf waardevol te voelen voor wie ik ben, kan ik mezelf accepteren, authentiek zijn, echt zijn.”
-Jorge Bucay-

Als je een van die mensen bent die losgekoppeld zijn geraakt van hun innerlijke wereld, kan ik je laten weten dat opnieuw leren luisteren naar je innerlijke dialoog iets is dat een tijdje kan duren. Denk aan alle muren die je hebt opgebouwd, alle momenten waarop je jezelf hebt genegeerd. Weer kunnen luisteren naar die taal is geen vaardigheid die je binnen een dag kan perfectioneren. Als je echter geduldig bent, zal het je bereiken. En laat ik je vertellen dat wat je zal vinden, de moeite waard zal zijn, zowel voor jou als voor de mensen om je heen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.