Zeven van de beste betaalbare therapieën

Heb je psychologische hulp nodig maar ben je op zoek naar goedkopere mogelijkheden? Er zijn een aantal handige methodes. Vergeet echter niet dat het altijd beter is om een ​​professional te raadplegen.
Zeven van de beste betaalbare therapieën
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 juli, 2023

Emotioneel ongemak, angst, apathie, verdriet en relationele problemen. Ieder mens maakt slechte tijden mee. Het is op deze momenten dat professionele hulp nuttig kan zijn, en het soort dat bij voorkeur niet duur is. Gelukkig zijn er betaalbare therapieën die in veel gevallen net zo valide en effectief zijn als de duurdere soorten.

Op het gebied van geestelijke gezondheid is er een enorm aanbod van middelen binnen handbereik. Deze vormen van hulp worden altijd uitgevoerd door specialisten. Het zijn de enige soorten die verbetering geven met minder risico op terugval. Een voorbeeld is korte strategische therapie. We geven je nog een paar alternatieven.

Als je te maken hebt met een stemmingsstoornis, kan korte strategische therapie, verspreid over zes tot tien sessies, nuttig zijn.

1. Gratis sociale hulpbronnen

In elke gemeenschap, stad of dorp zijn er meestal sociale hulpbronnen die gericht zijn op geestelijke gezondheid. Volksgezondheid en bepaalde sociale instanties bieden bijvoorbeeld vaak gratis psychologische hulp. Het grootste nadeel is echter vaak de wachttijd en de vertraging bij het maken van een afspraak.

Sociale zekerheid

In de regel is de eerste optie voor veel mensen bij psychische problemen om naar hun eerstelijnsgezondheidszorg te gaan. Sommige klinieken hebben al klinisch psychologen. In andere gevallen verwijzen ze patiënten door naar externe gespecialiseerde diensten.

Sociale diensten

Voor mensen die zich in een situatie van sociale uitsluiting bevinden, zoals slachtoffers van gendergeweld, of die een familielid hebben met een ernstige psychische aandoening, is het raadzaam om contact op te nemen met de sociale diensten. Zij bieden begeleiding en hulp.

Instellingen en universiteiten

In alle steden zijn er instellingen die zich richten op ondersteuning en interventie bij bepaalde aandoeningen. Ze houden zich bijvoorbeeld bezig met stoornissen zoals schizofrenie, borderline persoonlijkheidsstoornis of eetstoornissen. Daarom is het een goed idee om naar sociale diensten te gaan om informatie te vragen.

Aan de andere kant zijn er ook psychologie-universiteiten die gratis hulp bieden. Deze hulpbronnen zijn over het algemeen gericht op de studenten zelf, maar het kan geen kwaad om te vragen of er een mogelijkheid is voor een consult.

Solidariteitslijnen

Veel landen hebben gratis hulplijnen. Hoewel ze op zich geen vorm van therapie zijn, bieden ze de snelste respons wanneer het lijden van de persoon intens is. Dit zijn momenten waarop ze tot het uiterste worden gedreven en wanhoop of zelfmoordgedachten ervaren.

Deze professionals begeleiden de persoon tijdens overweldigend moeilijke momenten. Ze geven ook informatie over beschikbare hulpbronnen.

Als je een moeilijke tijd doormaakt en niet veel geld hebt, moet je eerst met je huisarts of de sociale dienst praten.

2. Korte strategische therapie

Korte strategische therapie is een interventiemodel dat is ontwikkeld door twee eminente figuren: Paul Watzlawick en Giorgio Nardone. Een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (Noorwegen) benadrukt het belang van de opkomst van de korte strategische therapie.

Deze benadering is ontstaan als antwoord op de behoefte aan concrete en effectieve strategieën op het gebied van geestelijke gezondheid. Het doel van korte strategische therapie is om te ontdekken hoe de patiënt zijn problemen versterkt en terugkoppelt en hoe deze dynamiek gedeactiveerd kan worden.

Deze psychologische interventie duurt tussen de zes en tien sessies. Het is dus geen langdurige behandeling en daardoor goedkoper.

De problemen die met BST behandeld worden

 • Fobieën.
 • Angst.
 • Paniekaanvallen.
 • Seksuele stoornissen
 • Obsessieve stoornissen.
 • Werk-, relatie- en eetproblemen.
girls talking about affordable forms of therapy
Groepstherapieën zijn een interessante en voordelige optie voor bepaalde specifieke behoeften.

3. Oplossingsgerichte korte therapie

Een van de interessante en betaalbare therapieën is oplossingsgerichte korte therapie. Het is gebaseerd op de systemische methode. In een paar sessies richt het zich op het heden om copingstrategieën en reacties op problemen in het individu te genereren.

SBCT is een van de minst dure therapievormen. Het is gericht op concrete doelen. Het is een spannend alternatief binnen de vormen van betaalbare therapie. Het kan de volgende aandoeningen behandelen:

 • Angst.
 • Lichte depressie.
 • Persoonlijke crises.
 • Problemen met eigenwaarde, interpersoonlijke problemen, werk en gezin.

4. Accelerated resolution therapy (ART)

Accelerated resolution therapy (ART) werd in 2008 ontwikkeld door Dr. Laney Rosenzweig. Het wordt gebruikt om emotioneel lijden te behandelen. Het is een populaire methode die gemiddeld vijf sessies duurt. In feite is het zowel een economische als strategische methode.

Volgens onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door het Fort Belvoir Hospital in Virginia (VS) is ART een effectieve, efficiënte en veelzijdige vorm van psychotherapie. Het combineert verschillende therapeutische modellen zoals cognitieve gedragstherapie, Gestalttherapie en EMDR (eye movement desensitization and reprocessing).

Problemen behandeld door ART

5. Groepstherapie

Groepstherapie pakt meerdere psychologische problemen en aandoeningen aan tegen een redelijke prijs. Bovendien kan het individu zien dat hij niet alleen is in zijn lijden, omdat hij zich realiseert dat er andere mensen zijn in soortgelijke omstandigheden.

De groepen worden begeleid door een gespecialiseerde therapeut. Ze maken gebruik van gemeenschappelijke interactie en gezamenlijke dynamiek. Deze sessies kunnen verrijkende ervaringen zijn en liggen over het algemeen binnen ieders bereik.

Problemen behandeld door groepstherapie

 • Fobieën.
 • Verdriet.
 • Trauma.
 • Angst.
 • Depressie.
 • Verslavingen.
 • Chronische ziekten.
 • Persoonlijkheidsstoornissen.
 • Eetstoornissen.

Er zijn enkele korte therapieën die in vijf of tien sessies problemen strategisch kunnen aanpakken. Dit zijn goedkopere en zeer effectieve opties.

6. Alternatieve therapieën

De beste manier om problemen aan te pakken is met gespecialiseerde professionals. Psychologen en psychiaters zijn bevoegd om emotioneel lijden te behandelen. Ze hebben hiervoor gestudeerd en zich voorbereid.

Maar als je op zoek bent naar betaalbare opties, dan zijn er alternatieve therapieën. In veel gevallen zijn dit behandelingen die ook meestal worden georganiseerd door gekwalificeerd personeel op klinisch gebied. Hier zijn enkele voorbeelden:

Workshops en training

Sommige psychologen bieden de mogelijkheid om workshops te volgen om persoonlijke groei te bevorderen. Bijvoorbeeld workshops voor het verbeteren van je zelfvertrouwen, het omgaan met angsten, het mogelijk maken van emotionele intelligentie of het leren van de kunst van psychologische afsluiting.

Je kunt je inschrijven voor een cursus waarin je kunt werken aan de gebieden die je problemen bezorgen. Je kunt goedkope of zelfs gratis trainingen vinden, die je hulpmiddelen bieden voor je welzijn.

Retraites

Retraites zijn natuurlijke omgevingen, meestal ver van de stad, met als doel om na te denken en te werken aan verschillende emotionele gebieden. Het individu brengt meestal tussen twee dagen en een week door in een omgeving met andere mensen en een gids of therapeut. Hoewel deze sessies niet altijd worden geleid door getrainde professionals, zijn sommige dat wel.

7. Boeken

Een goedkope manier om de geestelijke gezondheid te verbeteren is zonder twijfel gespecialiseerde boeken. Het is duidelijk dat dit geen gewone therapie is, maar het kan voordelen, hulpmiddelen en een basis bieden om mee te beginnen. Binnen handbereik vind je een breed scala aan zelfhulpboeken.

Maar je moet selectief zijn. Boeken geschreven door professionals op het gebied van geestelijke gezondheid worden altijd het meest aanbevolen. Idealiter bevatten ze ook praktische oefeningen.

Vrouw leest een boek
Boeken zijn een vorm van alternatieve therapie voor als je het moeilijk hebt.

Slotopmerking over betaalbare therapieën

We weten dat psychologische therapie niet voor iedereen beschikbaar is. Het is echter dringend nodig en de verschillende overheidsinstanties zouden hier meer oog voor moeten hebben. In feite is het beschikbaar stellen van psychologen aan openbare gezondheidscentra een realiteit waar veel groepen al lange tijd om vragen.

Geestelijke gezondheidszorg zou universeel moeten zijn. Daarom zou iedereen die het nodig heeft er toegang tot betaalbare therapieën moeten hebben, geleverd door de juiste specialisten. In de tussentijd kun je altijd blijven zoeken naar geldige opties die het beste bij je eigen portemonnee passen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.