43 Citaten van Joseph Campbell om over het leven na te denken

Ben je een fervent lezer van de boeken van Joseph Campbell? We hebben hier enkele van zijn beste citaten verzameld.
43 Citaten van Joseph Campbell om over het leven na te denken

Laatste update: 10 oktober, 2022

Joseph John Campbell (1904-1987) was een Amerikaanse schrijver en professor, bekend om zijn theorieën over religie en mythologie. Hij werd populair na de publicatie van zijn werk The Hero with a Thousand Faces (1949). Zijn ideeën zijn toegepast op film, literatuur, filosofie en psychologie.

De Joseph Campbell Foundation (Engelse link), opgericht in 1990, is belast met het levend houden van de nalatenschap van de auteur. George Lucas is een van de velen die de directe invloed van de schrijver op zijn werk heeft erkend.

Verre van vergeten te zijn, blijven de boeken van Joseph Cambell de belangstelling trekken van miljoenen mensen. Hier bekijken we enkele van zijn beste zinnen.

De beste zinnen van Joseph Campbell

Joseph Campbell werkte als hoogleraar literatuur aan het Sarah Lawrence College in New York. Hij gaf daar 38 jaar lang les, dus bijna zijn hele leven was verbonden met deze universiteit.

Vervolgens laten we je achter met een selectie van de beste zinnen van Joseph Campbell met de bedoeling een eerbetoon te brengen aan zijn gedachten.

1. “We moeten bereid zijn het leven dat we gepland hebben los te laten om het leven te krijgen dat op ons wacht.”

Het levensplan dat je in je hoofd hebt, klopt niet altijd met de werkelijkheid. Het is echter op basis van de werkelijkheid dat je je plannen moet opbouwen.

2. “We zijn zo bezig met dingen doen om doelen van uiterlijke waarde te bereiken, dat we vergeten dat de innerlijke waarde, de verrukking die gepaard gaat met levend zijn, is waar het om gaat.”

Je bent vaak zo bezig met het uitvoeren van activiteiten om je uiterlijke verlangens te bevredigen, dat je vergeet waar het in het leven werkelijk om gaat. Daarom moet je je meer richten op je innerlijke wereld.

3. “Als je de weg van een ander volgt, ga je je potentieel niet realiseren.”

De meesten van ons volgen gewoon het pad dat anderen hebben uitgestippeld. Zonder twijfel is dat veel gemakkelijker dan je eigen pad te gaan vinden.

Boeken
Joseph Campbell heeft een grote erfenis nagelaten op het gebied van de vergelijkende mythologie.

4. “Ieder van ons heeft betekenis en die brengen we tot leven. Het is zonde om de vraag te stellen als je zelf het antwoord bent.”

Het leven heeft geen universele betekenis. Sterker nog, betekenis kenmerkt ieders leven op een andere manier. Elk leven heeft een doel en dat is, verre van universeel, specifiek en individueel.

5. “Alle religies zijn waar, maar geen enkele is letterlijk.”

Hoe kan het ook anders? We hebben verschillende citaten over religie van Joseph Campbell in onze lijst opgenomen. Dit is de eerste daarvan.

6. “We zijn niet op reis om de wereld te redden, maar om onszelf te redden. Maar door dat te doen red je de wereld. De invloed van een vitaal persoon vitaliseert.”

Je kunt niet verwachten dat je anderen redt als je niets zinvols met je leven hebt gedaan.

7. “Het leven is als te laat komen voor een film, moeten uitzoeken wat er aan de hand was zonder iedereen lastig te vallen met veel vragen, en dan onverwacht weggeroepen worden voordat je erachter komt hoe het afloopt.”

Het feit dat je het leven niet begrijpt is een ervaring waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen.

8. “Spijt is de verlichting die te laat komt.”

Het gevoel van spijt komt vaak als het geen nut meer heeft. Toch kan het nuttig zijn voor toekomstige voorvallen.

9. “Waar je struikelt en valt, daar zul je goud vinden.”

Je moet niet bang zijn voor mislukking, want elke mislukking is tegelijkertijd een ruimte om je te verbinden met je eigen vermogen om te overwinnen.

10. “Het is door af te dalen in de afgrond dat we de schatten van het leven terugvinden.”

Er zijn verschillende manieren om door het leven te gaan. Het leven van iedereen bevat echter afgronden, en allen vinden, vroeg of laat, manieren om er aan de andere kant uit te komen.

11. “Je komt het bos binnen op het donkerste punt, waar geen pad is. Waar wel een weg of een pad is, is het het pad van iemand anders.”

Dit citaat kan je tijdelijk helpen om uit de duisternis te komen. Zodra je in het licht komt, moet je proberen je eigen pad te smeden.

12. “De grot die je vreest te betreden bevat de schat die je zoekt.”

Een van de meest geciteerde citaten van Joseph Campbell. Woorden waarmee veel lezers zich zullen identificeren.

13. “Ik denk niet dat [de zin van het leven] is wat we zoeken. Ik denk dat het een ervaring is van levend zijn, zodat onze levenservaringen op het zuiver fysieke vlak resonanties zullen hebben binnen ons meest innerlijke wezen en werkelijkheid, zodat we daadwerkelijk de verrukking voelen van het levend zijn.”

Lange discussies hebben vragen opgeleverd over de ware zin van het leven. Wie er echter alleen maar over nadenkt, leeft uiteindelijk een zinloos leven.

14. “Als je je pad voor je ziet liggen, stap voor stap, weet je dat het niet jouw pad is. Je eigen pad maak je met elke stap die je zet. Daarom is het jouw pad.”

Dat komt omdat jij degene bent die het smeedt. Er is geen vast pad.

15. “Als het pad voor je vrij is, ben je waarschijnlijk op dat van iemand anders.”

Deze woorden vullen de vorige citaten aan. Er is niets mis met het volgen van het pad van anderen, maar uiteindelijk moet je het risico lopen een gevoel van leegte te ervaren.

16. “Het doel van het leven is om het kloppen van je hart af te stemmen op het kloppen van het universum, om je natuur af te stemmen op de Natuur.”

Een doel zal het leven altijd meer betekenis geven.

17. “Je heilige ruimte is de plek waar je jezelf steeds weer kunt vinden.”

Dit is de plek waar je je het meest op je gemak voelt en jezelf kunt zijn. Als je er een hebt, koester die dan met heel je hart.

18. “Zoek een plek van binnen waar vreugde is, en de vreugde zal de pijn uitbranden.”

Hoewel het de pijn niet helemaal zal doen verdwijnen, zal het de intensiteit ervan tijdelijk verminderen en je kalmeren.

19. “Ga in een kamer zitten en lees – en lees, en lees. En lees de juiste boeken van de juiste mensen. Je geest wordt op dat niveau gebracht, en je hebt de hele tijd een mooie, milde, langzaam brandende vervoering.”

Als je een volgeling bent van het werk van Joseph Campbell, wil je deze woorden misschien overnemen als levensfilosofie.

20. “Het voorrecht van een mensenleven is te zijn wie je bent.”

Een voorrecht waarvan maar heel weinig mensen kunnen zeggen dat ze het hebben. Zou je het zelf kunnen zeggen?

21. “Volg je gelukzaligheid. Als je inderdaad je gelukzaligheid volgt, zet je jezelf op een soort spoor dat er al die tijd is geweest, wachtend op jou.”

Van alle zinnen over geluk van Joseph Campbell is dit een van de bekendste.

22. “Als je je gelukzaligheid volgt…gaan er deuren open waar je niet gedacht zou hebben dat er deuren zouden zijn, en waar voor niemand anders een deur zou zijn.”

Het leven is veel eenvoudiger dan je zou denken. We hebben alleen de neiging om het te ingewikkeld te maken.

23. “De grote vraag is of je in staat bent om hartgrondig ja te zeggen tegen je avontuur.”

Dat doen vereist moed en vastberadenheid, en daarom kiezen velen ervoor om een stap terug te doen.

24. “Wanneer we ophouden primair aan onszelf en ons eigen zelfbehoud te denken, ondergaan we een waarlijk heroïsche transformatie van bewustzijn.”

Hoewel het misschien paradoxaal is, is het moment waarop je stopt met aan jezelf te denken, het moment waarop je het meest over jezelf leert.

25. “Misschien moeten sommigen van ons donkere en slinkse wegen bewandelen voordat we de rivier van vrede of de hoge weg naar de bestemming van de ziel kunnen vinden.”

Dit is natuurlijk geen essentiële voorwaarde, maar het is waar dat het in veel situaties gebeurt.

26. “Je wordt volwassen als je de autoriteit van je eigen leven wordt.”

Met andere woorden, als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven.

27. “Ik geloof dat degene die een baan neemt om te leven – dat wil zeggen, voor het geld – zichzelf tot een slaaf heeft gemaakt.”

Het werk dat je doet zal altijd vervelend zijn als je het niet benadert met passie of doelgerichtheid.

28. “Het huwelijk is geen liefdesaffaire. Een liefdesrelatie is iets totaal anders. Een huwelijk is een verbintenis met datgene wat je bent. Die persoon is letterlijk je wederhelft. En jij en de ander zijn één. Een liefdesrelatie is dat niet. Dat is een relatie voor het plezier, en als het onaangenaam wordt, is het uit. Maar een huwelijk is een levensverbintenis, en een levensverbintenis betekent de belangrijkste zorg van je leven.”

Nog een van Joseph Campbell’s zinnen over liefde die we niet uit onze lijst konden weglaten.

29. “Kansen om diepere krachten in onszelf te vinden komen wanneer het leven het meest uitdagend lijkt.”

Je kent je vaardigheden en vermogens niet als je jezelf niet de kans hebt gegeven ze uit te testen.

30. “Een held is iemand die zijn of haar leven heeft gegeven aan iets dat groter is dan zichzelf.”

Daarom is het in de huidige tijd zo moeilijk om een held te vinden.

31. “Het zwarte moment is het moment waarop de echte boodschap van transformatie gaat komen. Op het donkerste moment komt het licht.”

Ook dit zijn woorden van aanmoediging om de valpartijen die we allemaal in het leven moeten meemaken te overwinnen.

32. “Niet iedereen die aarzelt is verloren. De psyche heeft vele geheimen in reserve. En deze worden niet onthuld, tenzij het nodig is.”

Zelfs de meest zelfverzekerde mensen hebben twijfels. Twijfel hoort bij het leven, en heeft zelfs een hoofdrol.

Coffee, book and glasses
Campbell werkte samen met Swami Nikhilananda aan de vertaling van De Upanishads.

33. “De kwelling van het doorbreken van persoonlijke beperkingen is de kwelling van spirituele groei. Kunst, literatuur, mythe en cultus, filosofie en ascetische disciplines zijn instrumenten om het individu voorbij zijn beperkende horizon te helpen, naar sferen van steeds groter wordende realisatie.”

Veel liefhebbers van de citaten van Joseph Campbell hebben ondervonden dat deze disciplines een grote hulp zijn geweest voor hun persoonlijke groei.

34. “In plaats van zijn eigen hart schoon te maken, probeert de ijveraar de wereld schoon te maken.”

Ze beseffen niet dat ze anderen niet kunnen veranderen zonder eerst bij zichzelf te beginnen.

35. “Liefde is het brandpunt van het leven, en omdat al het leven verdrietig is, is de liefde dat ook.”

Dit soort pijn heeft een specifieke naam: liefdesverdriet.

36. “Als je terugkijkt op je leven, zul je zien dat de momenten die grote mislukkingen leken te zijn, gevolgd door wrakstukken, de incidenten waren die het leven van nu vorm gaven. Je zult zien dat dit echt waar is.”

Deze woorden klinken misschien als een cliché, maar de waarheid is dat degenen die grote mislukkingen hebben meegemaakt, er na verloop van tijd grote ervaringen uit hebben opgedaan.

37. “Je bent de held van je eigen verhaal.”

Je bent ook de hoofdpersoon, de antagonist en de schrijver.

38. “Er is misschien niets erger dan de top van de ladder bereiken en ontdekken dat je op de verkeerde muur staat.”

Dit is een van de redenen waarom het niet altijd raadzaam is het pad van anderen te volgen.

39. “De manier om achter geluk te komen is je gedachten te houden bij die momenten waarop je je het meest gelukkig voelt, wanneer je echt gelukkig bent – niet opgewonden, niet alleen opgewonden, maar diep gelukkig. Dit vereist een beetje zelfanalyse.”

Degenen die voortdurend op zoek zijn naar geluk hebben zich duidelijk nooit afgevraagd welke momenten in hun leven hen werkelijk gelukkig hebben gemaakt. Als ze dat wel deden, zouden ze zich gerealiseerd hebben dat ze op zoek zijn naar iets dat altijd dichter bij hen is geweest dan ze denken.

40. “Pas als een man zijn eigen demonen temt, wordt hij de koning van zichzelf, zo niet van de wereld.”

We hebben allemaal innerlijke demonen, en we hebben allemaal het vermogen ze te temmen.

41. “Liefde is een op muziek gezette vriendschap.”

Een merkwaardige manier om te interpreteren wat liefde is.

42. “Neem met vreugde deel aan het verdriet van de wereld. We kunnen de wereld niet genezen van verdriet, maar we kunnen ervoor kiezen in vreugde te leven.”

Pijn, verdriet en teleurstelling horen bij het leven. Daar moet je van uitgaan om niet achter te blijven op het levenspad.

43. “Tragedie is een onvoltooide komedie.”

We eindigen deze selectie van zinnen van Joseph Campbell met een beschouwing over tragische gebeurtenissen. Misschien zou, met wat meer tijd, elke tragedie een onvoltooide komedie kunnen zijn.

Vond je deze lijst met korte zinnen van Joseph Campbell leuk? Vergeet niet dat ze slechts een voorproefje zijn van zijn werk, want hij schreef meer dan een dozijn boeken. Ze zijn het bekijken meer dan waard en kunnen in grote lijnen worden samengevat door het idee van het volgen van je eigen geluk. Wellicht ook interessant voor jou

33 van de beste citaten uit Dead Poets Society
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
33 van de beste citaten uit Dead Poets Society

Ben je een fan van de film, Dead Poets Society? Zo ja, dan kun je hier enkele van zijn beste momenten herbeleven met deze 33 citaten.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.