Ben jij sapioseksueel?

Ben jij sapioseksueel?

Laatste update: 06 november, 2016

Lengte, gezondheid, er goed uit zien, een gevoel voor humor, geld, macht… Al deze dingen zijn antwoorden op de vraag: “Waarom voelen we ons aangetrokken tot een persoon?”

Als we ons tot iemand aangetrokken voelen, vragen we ons niet vaak af waarom dat zo is of hebben we interne discussies over “waarom” of “hoe”. Het gebeurt gewoon en dit vertaalt zich in ons verlangen om met deze persoon te zijn en in onze pogingen om deze wens te vervullen.

“Verliefd worden is zich betoverd door iets voelen en iets kan alleen betoveren als het perfect is of lijkt.”
-José Ortega y Gasset-

De klassieke visie

De klassieke wetten van de aantrekkingskracht – volgens de sociale psychologie – erkennen vier basisprincipes: overeenkomst, nabijheid, wederkerigheid en een verhoging van de aantrekkingskracht onder omstandigheden van angst en stress.

Andere factoren die we op het pad van de aantrekkingskracht naar de liefde vinden, zijn fysieke aantrekkingskracht, overeenkomst en vertrouwdheid. Op ervaring gebaseerd bewijs uit het einde van de 20e eeuw toont aan dat schoonheid een belangrijke factor is voor de manier waarop we anderen beoordelen.

Gemeenschappelijkheid, of gedeelde overtuigingen en houdingen, is ook een andere pijler. Volgens Byrne en Clore voelen we ons meer tot anderen aangetrokken als we voelen dat ze het eens zijn met onze standpunten en onze kenmerken. We zijn niet langer alleen, anderen steunen ons omdat ze als ons denken en zijn.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, is vertrouwdheid nog een ander belangrijk element. Volgens de onderzoekers Monge en Kirste neigen we naar de mensen met wie we de meeste vertrouwdheid voelen.

We kunnen ondersteuning vinden bij klinisch psycholoog Mila Cahue, die de complexiteit van deze processen op de volgende manier samenvat: “Er is een sterk mentaal element. Er zijn geen vaste regels die aangeven waarom we iemand begeren. Alles van genetische factoren tot emotionele lessen komt erbij kijken.”

De intelligentie van de aantrekkingskracht

Nieuwe technologieën kunnen de wetten van de aantrekkingskracht veranderen, gezien het feit dat ze nieuwe manieren en vormen van communicatie openen. Meer dan ooit zijn we nu in staat om verbinding te maken met mensen die heel anders dan wij kunnen zijn – qua fysieke locatie, achtergrond, cultuur en opvattingen.

Het is echter mogelijk dat nieuwe technologieën niet zo’n belangrijke rol spelen. Verhalen over studenten die verliefd zijn op hun universitaire docenten, leerlingen die verliefd zijn op hun mentoren in de beroepswereld en luisteraars die verliefd zijn op hun radio-omroepers vormden al een onderdeel van elke dag, lang voordat de term sapioseksueel werd verzonnen.

Intelligentie

Een sapioseksueel is iemand voor wie de primaire factor voor aantrekkingskracht de intelligentie van andere mensen is. Dit betekent niet dat ze geen waarde hechten aan fysiek voorkomen, emoties, overeenkomsten of wederkerigheid, maar dat het boven alles de kwaliteit van het gesprek is, de complexiteit van andermans kennis of de specialisatie van de persoon die fungeert als een punt van interesse.

Waarom? Wat onderscheidt deze mensen van anderen? Persoonlijkheidspsychologen nemen een hoog niveau waar van de persoonlijkheidstrek die bekend staat als de “openheid voor ervaring”. Dit komt overeen met mensen die nieuwsgierig zijn, die een sterke verbeelding hebben en die open-minded zijn. Over het algemeen waarderen ze kunst en houden ze ervan om naar innovatieve ideeën te luisteren.

Deze nieuwe vorm van seksualiteit lijkt sommige mensen van streek te maken. Het lijkt in te gaan tegen de meer biologische of evolutionaire verklaringen voor de aantrekkingskracht, die al lange tijd worden geloofd. Deze klassieke sociobiologische tendensen verklaren de aantrekkingskracht in termen van ons natuurlijke instinct om ons voort te planten. Dat wil zeggen: mannen hebben de neiging om vrouwen met kenmerken die verband houden met moederschap en onvolwassenheid (kleine neus, grote borsten, brede heupen en grote ogen en mond) te kiezen. Aan de andere kant zoeken vrouwen naar kenmerken die karakteristiek zijn voor dominantie of zorg voor de nakomelingen (grote kaak, spierkracht of neigingen om anderen te helpen).

Sterke Man

Waar kunnen we sapioseksuelen dan aan herkennen? We kunnen het volgende patroon vaststellen: de zoektocht naar een verrassing in een goede dialoog en het zich concentreren op onderwerpen als filosofie, natuurkunde, kunst of literatuur. Die intellectuele stimulatie zal zich vertalen in seksuele opwinding en spanning, net als die wordt ervaren door de meerderheid van de mensen.

Heteroseksuelen, homoseksuelen, metroseksuelen, biseksuelen, a-seksuelen, sapioseksuelen… er is een oneindige verscheidenheid van patronen en voorkeuren rond de aantrekkingskracht en de liefde. Als psychologen moeten we ervaringen blijven verzamelen met betrekking tot de manier waarop mensen relaties vormen, de factoren die dat beïnvloeden en de individuele processen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.