Alles wat je wel zou willen weten over psychologen

Alles wat je wel zou willen weten over psychologen

Laatste update: 17 oktober, 2016

Elke vorm van medische wetenschap wordt door zijn patiënten grondig geanalyseerd en nauwkeurig onderzocht. Psychologie is daarin geen uitzondering. Psychologen zouden alle vragen die hun patiënten over hen hebben onder ogen moeten komen, met name omdat er nog altijd veel taboe’s en vooroordelen bestaan over hun beroep.

Wij hebben een reeks vragen samengesteld, waarvan er een paar erg vermakelijk zijn, die psychologen dagelijks te horen krijgen tijdens hun consulten. Deze vragen wil je vooral niet missen!

Hier zijn de vragen die het meest gesteld worden in de praktijk van een psycholoog:

  1. Hoe kan ik u het beste aanspreken? Dokter? Meneer of mevrouw? Bij uw naam? Dit is een veelvoorkomende vraag tijdens iemands eerste bezoekje. Mensen weten niet goed hoe ze iemand die recht voor hen zit en vragen stelt over hun jeugd, angsten of problemen moeten aanspreken. De situatie kan vrij ongemakkelijk zijn, aangezien niet alle psychologen ook dokter zijn (omdat ze hun doctoraat niet hebben behaald). Normaal gesproken noemen de meeste patiënten hun psycholoog bij naam.
  2. Is een psycholoog hetzelfde als een psychoanalyticus? Misschien voelen sommige mensen zich meer op hun gemak met termen als analyticus of therapeut, zodat ze niet het gevoel hebben volledig als een ‘gek’ gezien te worden. Er bestaan echter wel verschillen tussen deze beroepen. Een psycholoog is erkend op het gebied van psychologie en een psychoanalyticus is gespecialiseerd in een bepaalde richting binnen de psychologie. Zo was bijvoorbeeld Sigmund Freud, de bekendste psychoanalyticus uit de geschiedenis, eigenlijk helemaal geen psychoanalyticus, maar juist een neuroloog.
  3. Waarom heeft u geen bank in uw kantoor, zoals in films? Het is natuurlijk geen ‘vereiste’ dat alle psychologen een bank in een hun kantoor hebben waar hun patiënten comfortabel op kunnen gaan liggen, zoals wel vaak het geval is in films. Dit is een aanname die na het eerste gesprek van de baan wordt gehaald. Er zijn zelfs een hoop mensen die het gesprek hebben verlaten nadat ze erachter kwamen dat er geen bank was.
  4. Moet ik doen wat mijn psycholoog zegt dat ik moet doen? In werkelijkheid vertelt een psycholoog zijn patiënten niet wat ze moeten doen, maar probeert hij eerder de weg te wijzen naar de oplossing voor hun probleem of problemen. Hij/zij kan misschien advies geven, maar dit betekent helemaal niet dat de patiënt dit advies woord voor woord moet opvolgen. Iedereen is natuurlijk vrij om zelf te bepalen wat voor hem het beste is. Een psycholoog is daarnaast ook geen rechter of politieagent. Het is helemaal geen probleem als de patiënt niet doet wat zijn psycholoog hem vertelt.
  5. Kan een psycholoog mij hypnotiseren? Nee. Tenzij je zelf gehypnotiseerd wilt worden en de psycholoog hiervoor is voorbereid en opgeleid. Sommige psychologen hebben inderdaad een hypnosekliniek, maar maak je geen zorgen, ze maken geen gebruik van een slinger en zullen je ook niet overhalen om te kakelen als een kip of om al je geheimen te verklappen. Om gehypnotiseerd te kunnen worden is het noodzakelijk om voorafgaand op de hoogte te zijn van alle informatie en om je er goed op voor te bereiden.
  6. Kan een psycholoog mij in de maling nemen? Als hij/zij dat zou willen, dan ja, natuurlijk. Dit zou echter niet erg productief zijn. Het zou hetzelfde zijn als spieken tijdens een tentamen. Degene die je er eigenlijk mee hebt is jezelf, niet de leraar. Wanneer je op gesprek gaat bij een analyticus, dan is er sprake van een soort erecode tussen beide partijen. Er wordt vanuit gegaan dat de patiënt er is om zijn problemen op te kunnen lossen en dat het de taak van de psycholoog is om deze problemen aan te kunnen wijzen en de patiënt te helpen. Liegen tijdens een gesprek kan daarom de behandeling alleen maar vertragen.
  7. Waarom vertelt de psycholoog mij niets over zijn privéleven? In sommige gevallen is het misschien gepast als een psycholoog dingen met zijn patiënt deelt over zijn eigen persoonlijke leven, maar dit is niet iets dat vaak voorkomt. Het hangt allemaal af van hoe strict de psycholoog is, vooral omdat het hun doel is om zich te richten op de problemen van de patiënt, niet hun eigen problemen. Vaak gaan psychologen zelf ook in therapie, maar dan bij een andere psycholoog. Voel je dus vooral niet slecht als jij de enige bent die aan het woord is tijdens je sessies, daar ben je namelijk voor gekomen.
  8. Kan ik vrienden (of geliefden) zijn met mijn psycholoog? Misschien is dit stiekem een fantasie van veel mensen die in therapie zitten bij een psycholoog. Binnen de taken en verplichtingen die een psycholoog heeft, is het hem niet toegestaan om een relatie (commercieel, vriendschappelijk of romantisch) met zijn patiënten op te bouwen. Dit betekent natuurlijk niet dat een psycholoog en zijn patiënt niet goed met elkaar op kunnen schieten of een goede band of chemie met elkaar kunnen hebben. Het is simpelweg een manier om de patiënt te beschermen, door richtlijnen vast te stellen en hem te helpen tijdens zijn behandeling.
  9. Tot slot, hebben psychologen zelf ooit problemen? Natuurlijk hebben ze dat! Ze zijn geen robots, maar juist echte mensen van vlees en bloed, net als jij.

Sommige mensen hebben het idee dat psychologen een soort aliens zijn, maar het zijn natuurlijk gewoon mensen, net als wij allemaal. Ook zij krijgen in hun leven te maken met tegenslag en moeilijke momenten, zelfs als ze dit niet laten merken ten opzichte van hun patiënten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.