Ben jij een emotionele spons?

Kom je meestal geestelijk uitgeput thuis? Heeft het doorbrengen van tijd met negatieve mensen of mensen die ingewikkelde problemen doormaken, fysieke en psychologische gevolgen voor jou? Een emotionele spons zijn eist zijn tol van ons, kijk of jij ook in dit profiel past.
Ben jij een emotionele spons?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 20 januari, 2024

Spanning, zorgen, verdriet, frustratie…. Soms neem je al die zware emoties mee naar huis die niet eens van jou zijn. Het kan zijn dat je een rugzak vol problemen van anderen bij je draagt. Dit kan psychologisch uitputtend zijn. Als je extreem empathisch bent, kan dit je dagelijks overkomen. Misschien ben je zelfs wel een emotionele spons.

De kans is groot dat je denkt dat je gewoon te empathisch bent. Een van die mensen die het gemakkelijk vindt om in andermans schoenen te stappen en hun realiteit te ervaren. Maar als je een emotionele spons bent, komt er nog een ander element bij: overgevoeligheid.

Sommige mensen zijn extreem empathisch en kunnen daar goed mee omgaan. Maar misschien ben jij wel een van die mensen die het moeilijker heeft om met emoties om te gaan en ben je behoorlijk gevoelig voor je omgeving. Het is zelfs zo dat alleen al het betreden van een stressvolle werkomgeving je kan beïnvloeden.

Als je in dit profiel past, ben je waarschijnlijk een emotionele spons, in welk geval je ook tekenen van overgevoeligheid zult vertonen. Deze eigenschap manifesteert zich al in je kindertijd. Sterker nog, waarschijnlijk ben je in de loop der tijd getroffen door een opeenstapeling van stress en angst.

Wanhopige man

Ben jij een emotionele spons?

Het feit dat andermans emoties jou beïnvloeden is niet genoeg om jezelf als emotionele spons te bestempelen. Om in deze categorie te vallen, moet je zo in de huid van anderen kruipen dat je hun emoties somatiseert. Dit veroorzaakt vaak vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid, naast andere symptomen.

Dr. Davis Mark van de Universiteit van Indiana heeft studies uitgevoerd die suggereren dat empathie binnen een breed spectrum valt. Mensen hebben zelfs verschillende niveaus van bekwaamheid in dit specifieke vermogen. Wanneer mensen met het hoogste niveau van empathie ook overgevoeligheid vertonen, worden ze gecategoriseerd als emotionele sponzen.

Betekent dit dat je gedoemd bent om te lijden als je in dit profiel past? Niet noodzakelijkerwijs. De waarheid is echter dat dit soort persoonlijkheid aangeeft dat je gevoeliger bent voor elke emotionele prikkel. Bovendien kan het ingewikkeld zijn en eist het bijna altijd tot op zekere hoogte zijn tol op psychologisch niveau in termen van stress en angst. Je kunt er echter mee omgaan.

Als je denkt dat je een emotionele spons bent, vind je het volgende misschien nuttig.

Emotionele sponzen absorberen en somatiseren de negativiteit in hun omgeving intens

Zoals we hierboven al zeiden, verwerken de meest empathische en overgevoelige mensen prikkels in hun omgeving intenser. Daarnaast hebben ze de neiging om emoties te somatiseren, zowel die van henzelf als die van anderen.

Als je in deze categorie valt, zul je op je werk last hebben van ernstigere psychologische uitputting die soms leidt tot angststoornissen. Bovendien zul je op een gegeven moment waarschijnlijk lijden aan compassiemoeheid en zelfs burn-out.

Als je een emotionele spons bent, zelfs als je alleen maar praat met iemand die het moeilijk heeft, zul je geneigd zijn om het op een stressvolle manier te verwerken. Want terwijl je in staat bent om je te verbinden met het geluk van anderen, eisen hun negatieve emoties echt hun tol van jou.

De persoonlijkheidskenmerken die je vertellen of je een emotionele spons bent

Als je een emotionele spons bent, vertoon je ten minste 60 procent van de volgende kenmerken.

  • Je bent erg gevoelig voor je omgeving. Alles beïnvloedt je.
  • Je hebt een groot inlevingsvermogen.
  • Je hebt moeite om je emoties te beheersen.
  • Je bent reflectief.
  • Je hebt de neiging om elke situatie te analyseren, hoe klein ook. Je zult bijvoorbeeld gesprekken of dingen die je hebt gedaan en beslissingen die je hebt genomen in je hoofd blijven herhalen.
  • Je hebt de neiging om veeleisend te zijn.
  • Je verwerkt informatie op een heel persoonlijke manier. Als er bijvoorbeeld iets gebeurt in je naaste omgeving, vraag je jezelf af of het iets met jou te maken heeft.
  • Je bent gevoelig voor kritiek.
  • Je hebt een enorme waardering voor kunst (muziek, kunst, enz.).
  • Negatief nieuws raakt je enorm.
Depressieve vrouw

Wat kun je doen als je een emotionele spons bent?

Als je zo’n persoonlijkheid hebt, is het waar dat je waarschijnlijk veel teleurstelling, pijn (door het lijden van anderen), burn-out op je werk en stress en angst in je leven zult hebben.

Om deze reden zul je waarschijnlijk psychische problemen ervaren. Daarom moet je er een prioriteit van maken om een aantal basisoverlevingsstrategieën uit te voeren in je dagelijks leven:

  • Ga van reactieve naar niet-reactieve empathie. Probeer een deel van de energie die je aan anderen besteedt op jezelf te richten. Behandel jezelf met compassie. Vraag jezelf af wat je nodig hebt en geef het aan jezelf. Je moet ook grenzen stellen om jezelf te beschermen. Begrijp dat je niet iedereen kunt helpen.
  • Oefen ecpathie op je werk. Dit concept is niet precies het tegenovergestelde van empathie, maar het vult het aan. Het betekent het ontwikkelen van een strategische balans om jezelf te beschermen. In feite is ecpathie een mentale bron die je in staat stelt om op een gezondere manier met anderen om te gaan. Met andere woorden, je gaat niet volledig op in de emoties van anderen.
  • Beheer van je dagelijkse emoties. Je moet leren hoe je de impact van emoties in je dagelijks leven kunt verminderen. Zowel die van jezelf als die van anderen. Als je weet hoe je emotionele intensiteit kunt herkennen, begrijpen en verminderen, leidt dat tot een betere manier van leven.

Onthoud tot slot dat je professionele hulp moet zoeken als je je overweldigd voelt. Aandoeningen zoals compassiemoeheid kunnen ernstige gevolgen hebben. Professionele hulp zal je echter in staat stellen om je vaardigheden op een positievere manier te kanaliseren en te gebruiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bermúdez, J. (2004). Psicología de la personalidad. Teoría e investigación (Vol. I). Unidad Didáctica de la UNED. Madrid.
  • Davis, M. H. (1980). A multidimensional approach to individual differences in empathy. JSAS Catalog of Selected Documents in Psychology, 10, 85.
  • Nozaki, Y. & Mikolajczak, M. (2019) Extrinsic Emotion Regulation. Emotion; 20(1): 10-15.
  • Pardo, R. (2018). Personas altamente sensibles. Claves psicológicas y espirituales. Desclée De Brouwer: Bilbao.
  • Klein, M. (1996) Notes on some schizoid mechanisms. J Psychother Pract Res; 5(2): 160–179.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.