Assertieve onverschilligheid: wat is het en hoe werkt het?

Assertieve onverschilligheid is een van de beste verdedigingen in relaties waarin je gevoelens tegen je kunnen worden gebruikt.
Assertieve onverschilligheid: wat is het en hoe werkt het?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 juni, 2024

Assertieve onverschilligheid is een nieuwe uitdrukking die voor het eerst werd gebruikt op het gebied van relaties. Het concept is echter beetje bij beetje op andere gebieden toegepast. Het is een nuttige manier gebleken om met verschillende situaties om te gaan.

Assertieve onverschilligheid is een gedrag dat met opzet elk type externe reactie in een bepaalde situatie blokkeert. Je doet alsof het je niet uitmaakt en het op geen enkele manier invloed op je heeft. Het is een soort gesimuleerd gedrag, omdat het doel niet is om aan de ander te onthullen wat je echt voelt.

“Waar mensen zich veilig voelen (…), zullen ze onverschilligheid voelen.”

– Susan Sontag –

Wanneer mensen assertieve onverschilligheid gebruiken, proberen ze hun echte emoties niet aan de ander bloot te geven. In principe lijkt het misschien een schijn of een beetje manipulatie. Het is echter precies het tegenovergestelde.

Het idee is om geen zwakheden te tonen, zodat anderen je niet kunnen manipuleren wanneer er een soort machtspel aan de gang is. Daarom hebben we het woord ‘assertief’ toegevoegd aan deze soort onverschilligheid.

Assertieve onverschilligheid in je liefdesleven

Onze liefdeslevens kunnen soms als een rozentuin zijn, maar op andere momenten kan het ook als een slagveld aanvoelen. Er worden vaak machtsspelletjes in gespeeld. We hebben het niet alleen over het mannelijke chauvinisme dat overal ter wereld te vinden is. De vrouw gebruikt haar kracht ook in veel situaties.

Koppel dat niet praat

In een relatie proberen de partners vaak elkaar te polsen. Een van hen of beide willen zien hoeveel invloed ze hebben op de ander. Dit gebeurt vooral aan het begin van de relatie. Het gebeurt ook wanneer de relatie eindigt en de dingen nog onzeker zijn en als een van de twee wil zien wat de kansen zijn om het opnieuw te proberen.

Het is als een soort van emotioneel armworstelen, en in deze gevallen kan assertieve onverschilligheid een goede optie zijn. Je doet alsof je niets voor de ander voelt, hetzij om te voorkomen dat je ex-partner je manipuleert, of om te voorkomen dat een relatie die je hebt beëindigd, opnieuw wordt gestart. Het is geen misleiding als zodanig, maar eerder een tactiek om een hoger doel te bereiken.

Assertieve onverschilligheid en tegenstrijdige banden

Assertieve onverschilligheid is ook een passend antwoord wanneer we voortdurend in conflict zijn met bepaalde mensen. Een voorbeeld is een collega waarmee je altijd meningsverschillen hebt, waardoor er altijd een slechte smaak achter blijft in je mond. Je weet al dat hij nooit zal veranderen. Om de een of andere reden lijkt die persoon altijd conflicten met jou te zoeken.

Als je kunt zien dat een dialoog onmogelijk is, is de beste optie die je nog rest assertieve onverschilligheid. Het betekent dat je niet toegeeft aan provocaties, beledigende opmerkingen negeert en je jezelf uiteindelijk van hen afsnijdt. Het doel is niet om een antwoord te bieden op wat ze tegen je zeggen. Het zijn dingen die uiteindelijk de hele situatie alleen maar verergeren.

Assertieve onverschilligheid op een meeting

In de loop van de tijd wordt assertieve onverschilligheid een geldige manier om het verwerpelijke gedrag van de ander te neutraliseren. Als ze zien dat ze nergens terechtkomen in het belachelijke spel dat ze spelen, zullen ze vroeg of laat dat soort gedrag opgeven.

Een hulpmiddel om situaties te overwinnen

Assertieve onverschilligheid kan ook worden toegepast in onze dagelijkse conflicten. Verschillen met andere mensen zijn een deel van het leven. Meestal zijn dergelijke verschillen echt onbelangrijk. Soms leiden ze echter tot ernstigere confrontaties. Op de een of andere manier moeten we constant beslissen of we verder gaan of niet.

Een onderdeel van assertiviteit is om te beslissen in welke situaties we verder moeten gaan. Deze assertiviteit is precies wat je in staat stelt om je rechten effectief te verdedigen. Om een einde te maken aan psychisch misbruik. Maar om het effectief te doen, moet je leren onderscheiden wanneer je rechten worden bedreigd en wanneer dat niet het geval is.

We moeten niet op elke conflictueuze situatie reageren. We kunnen ook gewoon ‘loslaten’, en dat is een belangrijk onderdeel van assertieve onverschilligheid.

Het betekent dat we moeten beoordelen welke reactie van onze kant grotere voordelen zal opleveren en minder negatieve gevolgen zal hebben. Reageren op de agressie van een dronken persoon is bijvoorbeeld alleen geldig als het echt iets in gevaar brengt dat fundamenteel goed is.

Assertieve onverschilligheid is dan ook een hulpmiddel dat ons kan helpen met verschillende conflictsituaties om te gaan, maar op een intelligente manier. Soms is het beste wat we kunnen doen niets doen. In feite is de optie om niets te doen, wanneer van toepassing, precies wat dit hele concept beoogt. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Roca, E. (2014). Cómo mejorar tus habilidades sociales. Acde.
  • Carmona, C. G. H., & Melo, N. A. (1999). Comunicación interpersonal: programa de entrenamiento en habilidades sociales. Alfaomega.
  • Moreno-Jiménez, B., Blanco-Donoso, L. M., Aguirre-Camacho, A., De Rivas, S., & Herrero, M. (2014). Habilidades sociales para las nuevas organizaciones. Psicología conductual, 22 (3), 585.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.