Als je terug in de tijd zou kunnen gaan: welk advies zou je jezelf geven?
Iedereen die in de achteruitkijkspiegel van zijn bestaan kijkt, vindt altijd wel een smet, een gebrek, een barst die hij graag zou willen corrigeren. Het is waar dat we oneindig veel hebben geleerd, dat er ervaringen zijn die we voor geen goud ter wereld zouden willen veranderen. Desondanks wekt de prik van bepaalde spijtgevoelens een subtiel verlangen in ons op om terug in de tijd te kunnen gaan…
De meesten van ons zouden graag terug in de tijd willen gaan en onszelf waarschuwen voor bepaalde realiteiten, ons advies geven en ons bepaalde informatie in het oor fluisteren. Zoiets zal nooit gebeuren. We hebben tenslotte nog geen DeLorean met een fluxcondensator of de elegante tijdmachine die H.G. Wells beschreef, maar dat neemt niet weg dat dit soort gedachten een constante is in de mens.
Zozeer zelfs dat de wetenschap haar aandacht heeft gericht op deze klassieke vraag. Het is ook ingegeven door geestelijke gezondheidsfactoren. Veel mensen leven meer in hun verleden dan in hun heden. In plaats van zich af te stemmen op het “hier en nu” waar de beste kansen liggen, leven ze verankerd in het verleden. In dat fragment van de tijd waar nostalgie en emotionele pijn huizen.
“We brengen ons hele leven door met dromen over onvervulde verlangens, met het herinneren van littekens, met het kunstmatig en bedrieglijk construeren van wat we hadden kunnen zijn.”
–Mario Benedetti, in zijn boek Gracias por el fuego (Bedankt voor het vuur)-
We betrappen onszelf er vaak op dat we nadenken over hoe ons leven eruit zou zien als we in het verleden hadden geweten wat we nu weten.
Lees ook dit artikel: Je verleden helen en in het heden leven
Wat velen tegen zichzelf zouden zeggen als ze terug konden gaan in de tijd
Oscar Wilde zei dat “de enige charme van het verleden is dat het verleden is”. Dat is waar, maar het menselijk brein lijkt een obsessie te hebben voor dat soort charme, want we bevinden ons bijna altijd op dat vlak.
We brengen de dag door met het herinneren van dingen: waar we onze sleutels hebben gelaten, hoe we een bepaald persoon kennen, terugdenken aan dat gelukkige moment van gisteren of spijt hebben dat we dat andere ding niet hebben gedaan.
Het leven bestaat uit herinneringen, maar soms doen herinneringen pijn en zorgen ze ervoor dat we terug willen in de tijd om advies te geven aan die jongere ik. Dr. Robin Kowalski, een professor aan de Clemson Universiteit, wilde juist deze stelling onderzoeken.
Omdat dit verlangen bijna een hardnekkige bron is in ons mentale universum, besloot hij een onderzoek uit te voeren dat werd gepubliceerd in het Journal of Social Psychology (Engelse link) . Dit zijn de gegevens die hij kon verkrijgen.
We hebben allemaal spijt
Het verlangen om terug in de tijd te willen gaan wordt gemotiveerd door het gewicht van spijt. Een variabele die heel gewoon is onder ons. Het onderzoek was gebaseerd op een enquête onder een steekproef van 400 mensen boven de 30 die het over een aantal punten eens waren:
- De meesten zouden elkaar graag advies geven over gemiste onderwijskansen, genomen slechte beslissingen, verspild geld en niet genomen risico’s.
- Er was ook geen tekort aan klassieke opmerkingen over relaties die ze liever niet waren aangegaan. Het waarschuwen tegen verliefd worden of trouwen met bepaalde mensen is een wijdverspreide factor in dit verband.
Denk er eens over na: je hebt veel kruispunten verlaten en, hoewel je meer dan één fout hebt gemaakt, heb je een aantal lessen geleerd die de persoon bepalen die je nu bent. Waarom spijt hebben van wat niet langer zinvol of nuttig is?
Als je kritisch naar het verleden kijkt, is dat omdat je waardevolle lessen hebt opgedaan die je hebben gemaakt tot wie je nu bent.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Veroordeel jezelf niet op je verleden, je leeft daar niet meer
Als jij een van die mensen bent die graag terug in de tijd zou willen, onthoud dan dit….
Hoe kun je dat ontkennen? Er zijn oneindig veel ervaringen die we graag anders hadden gehad. We dragen allemaal de last van meer dan één spijtbetuiging, van een gebeurtenis die volgens ons een deel van onze dromen heeft afgebroken en ons naar een andere, minder stralende bestemming heeft geleid. Daarnaast hebben we pijn om de fouten die we hebben gemaakt en de risico’s die we niet hebben genomen.
We kunnen niet terug in de tijd. We zouden het echter wel willen om al die losse draden van gisteren te herstellen die misschien een beter heden zouden kunnen vormen. Maar is deze vooronderstelling echt waar? Onderzoek (Engelse link) van de Cornell University in de Verenigde Staten laat hier iets over zien.
We hebben meer spijt van de kansen die we missen dan van de fouten die we maken. Dit gevoel vertekent ons “ideale zelf” een beetje, waardoor we geloven dat het heden niets meer is dan het resultaat van veel van die deuren die we niet durfden over te steken. Als dit jouw perceptie is, als je gelooft dat dit idee waar is, is het interessant om na te denken over een aantal ideeën.
In het verleden had je niet de ervaring die je nu hebt
De meesten van ons zijn erg kritisch over ons verleden. We wijzen die tiener af, die ietwat impulsieve jongvolwassene die op meer dan één gebied van het leven niet de beste beslissingen nam. Je moet echter begrijpen dat je vroegere zelf niet de wijsheid en ervaring heeft die je nu hebt. In feite hebben al die tegenslagen van gisteren je in staat gesteld om de kennis op te doen die je nu hebt.
Wees vriendelijker voor jezelf
Waarom zou je teruggaan in de tijd als de beste kansen hier en nu zijn? Waarom zou je jezelf voor elke fout verrot slaan en jezelf bekritiseren voor elke gemiste kans? De persoon die leeft met spijt van elke slechte beslissing maakt zichzelf alleen maar ongeldig, voedt zelfkritiek en zelfverachting.
Vermijd het, kijk met mededogen naar je jongere zelf om te begrijpen dat niemand onfeilbaar is. Behandel jezelf met meer vriendelijkheid en stop met kijken naar een plek die geen betekenis of betekenis meer heeft. Wees belangrijk voor je huidige zelf in dit huidige moment, haal het beste uit je ervaring en ga voor wat je wilt.
We moeten een kalmere en vriendelijkere benadering van onszelf ontwikkelen en zelfkritiek vermijden die ons uitput en ongeldig maakt.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Als je het verleden niet loslaat, hoe kun je dan de toekomst grijpen?
Wat zou je tegen je beste vriend zeggen als hij altijd spijt had van de fouten van gisteren?
Het is het niet waard om terug te gaan in de tijd, daar groeit niets nieuws. Het is als verbrand papier dat door de wind wordt weggeblazen. Maar soms raken we geobsedeerd om het in onze handen te houden. Mensen met een depressie richten hun blik vaak op dit vlak en voeden verdriet, wrok en spijt.
Als je je geïdentificeerd voelt, doe dan het volgende: wat zou je tegen je beste vriendin zeggen als ze altijd spijt had van het verleden? Welk advies zou je haar geven? Welke woorden zou je tegen haar zeggen? Hoe zou je haar steunen? Denk erover na, want niets is zo noodzakelijk als onszelf behandelen zoals we degenen van wie we het meest houden behandelen.
Zoals een Arabisch spreekwoord zegt: “het verleden is al gevlucht, waar je op hoopt is afwezig, maar het heden is van jou…”.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Davidai S, Gilovich T. The ideal road not taken: The self-discrepancies involved in people’s most enduring regrets. Emotion. 2018 Apr;18(3):439-452. doi: 10.1037/emo0000326. Epub 2017 May 11. PMID: 28493750.
- Kowalski RM, McCord A. If I knew then what I know now: Advice to my younger self. J Soc Psychol. 2020;160(1):1-20. doi: 10.1080/00224545.2019.1609401. Epub 2019 May 5. PMID: 31056014.