Weet jij waar je in de toekomst spijt van kunt krijgen?

Soms leef je je leven zo gefocust op je dagelijkse taken dat je vergeet te genieten. Als je er in de toekomst geen spijt van wilt krijgen, moet je je perspectief veranderen.
Weet jij waar je in de toekomst spijt van kunt krijgen?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 15 september, 2023

Je leeft meestal van dag tot dag. In feite probeer je gewoon in je directe behoeften te voorzien en denk je niet te veel na over de richting die je leven opgaat. Maar heb je je ooit afgevraagd waar je in de toekomst spijt van zou kunnen krijgen? Denk je dat je het leven ervaart dat je echt wilt?

Er is onderzoek gedaan naar de zaken waar mensen later in hun leven spijt van hebben. De resultaten zijn interessant. Ze kunnen je zelfs aan het denken zetten over je eigen doelen en prioriteiten.

Waar kun je in de toekomst spijt van krijgen?

Je baan

Je wordt vaak gedwongen om iets te doen wat niet je echte roeping is. Financiële nood kan er inderdaad toe leiden dat je een baan accepteert die geen voldoening geeft en je zelfs ongelukkig maakt. Dit is een van de grootste factoren waar mensen vaak spijt van hebben als ze terugkijken op hun leven.

Het is echter niet altijd mogelijk om te werken op een gebied waar je gepassioneerd over bent, maar je moet het proberen. Bovendien zal het proberen eventuele spijt in de toekomst verminderen. Je kunt ook proberen om je passie op een andere manier in je leven te integreren als dat niet met je baan te maken heeft.

Het belangrijkste is om je tijd (of in ieder geval een deel ervan) te besteden aan activiteiten die je verrijken en die je van nature aanspreken. Daarnaast zal het ontwikkelen van je talenten je een veel voller leven geven.

Trieste jonge vrouw

Je emoties

Je voelt je misschien vaak zelfbewust over het uiten en delen van je emoties. Dit kan gevolgen hebben op de lange termijn. In de toekomst kun je er zelfs spijt van krijgen dat je niet duidelijker, fermer of oprechter bent geweest.

Je kunt er bijvoorbeeld spijt van hebben dat je geen grenzen hebt gesteld aan bepaalde mensen die je gekwetst hebben. Of dat je je genegenheid niet hebt laten blijken aan degenen van wie je hield. Want wat je niet uit, wordt uiteindelijk een brok in je keel en een gewicht in je hart.

Begin contact te maken met je emotionele kant en laat je daardoor leiden. Probeer te werken aan je assertiviteit en je emotionele management. Raak gewend aan voelen en uiten. Stop met het onderdrukken van je emoties en sta jezelf toe om volledig te voelen.

Je persoonlijke leven

Soms slokken je routine en dagelijkse klusjes al je fysieke en mentale energie op. Als je gefocust bent op het vervullen van je dagelijkse taken, heb je inderdaad de neiging om geen tijd vrij te maken voor vrije tijd en het onderhouden van je sociale relaties.

Toch is het belangrijk om een balans te vinden als je in de toekomst niet het gevoel wilt hebben dat je niet echt van je leven hebt geprofiteerd.

Aan het einde van je dagen zul je je herinneringen, gedeelde momenten en ervaringen die je van het moment lieten genieten, het meest koesteren. Zorg er daarom voor dat je ruimte maakt voor die perioden die economisch gezien niet productief zijn, maar op persoonlijk vlak zeer waardevol.

Je identiteit

Er is in dit verband een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd. De resultaten waren zeer onthullend. Ze beweerden dat mensen er vaak spijt van hebben dat ze plicht voorrang hebben gegeven boven verlangen.

Hoewel ze in hun dagelijkse routines meer bezig zijn met het vervullen van hun plichten en verantwoordelijkheden, hebben ze er na een bepaalde leeftijd spijt van dat ze zich niet hebben beziggehouden met hun echte verlangens en aspiraties.

Daarom moet je ophouden je te laten leiden door wat de maatschappij je vertelt dat je zou moeten zijn. Vergeet wat er van je verwacht wordt en begin jezelf af te vragen wat je van jezelf verwacht.

Vrouw in therapie

Je zult er spijt van krijgen dat je niet hebt durven leven

Het lijkt erop dat waar mensen echt spijt van hebben, niet is wat ze hebben gedaan, maar wat ze nooit hebben durven doen. Met andere woorden, je zult spijt krijgen als je jezelf laat beperken door angst, schaamte of schuldgevoel. Uiteindelijk blijf je dan zitten met de eindeloze twijfel over wat er zou zijn gebeurd als je ja had gezegd.

Je hebt de neiging om je te richten op het vermijden van directe pijn of ongemak. Dit betekent dat je ook kansen laat liggen en alleen aan de directe gevolgen denkt. Bij het nemen van beslissingen moet je echter je visie verbreden en proberen te luisteren naar je innerlijke stem. Degene die niet twijfelt.

Eigenlijk is het vaak beter om er meteen in te springen en te proberen je onzekerheid te overwinnen. Wees niet langer bang om te falen, accepteer fouten als een intrinsiek onderdeel van je leven en neem het besluit om van elke ervaring te leren. Want soms is het riskanter om geen risico te nemen. Tot slot moet je vandaag leven, zodat je morgen geen spijt hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Davidai, S., & Gilovich, T. (2018). The ideal road not taken: The self-discrepancies involved in people’s most enduring regrets. Emotion18(3), 439.

  • González, M., Ibáñez, I., Rovella, A., López, M., & Padilla, L. (2013). Perfeccionismo e intolerancia a la incertidumbre: relaciones con variables psicopatológicas. Psicologia Conductual21(1), 81.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.