Veroordeel jezelf niet op je verleden, je leeft daar niet meer

Hoe vaak heb je spijt gehad van je daden en beslissingen uit het verleden? In dit artikel vertellen we je hoe dit soort spijt de rest van je leven kan beïnvloeden.
Veroordeel jezelf niet op je verleden, je leeft daar niet meer
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 november, 2023

Hoe vaak per dag denk je aan het verleden? Hoeveel tijd besteed je aan het analyseren van wat je hebt gedaan, wat je niet hebt gedaan, of wat je beter had kunnen doen? En vooral, hoeveel destructieve kritiek neem je mee in je gedachten over een tijd die niet meer bestaat? Dit is niet gezond. Sterker nog, veroordeel jezelf niet op je verleden, want je leeft daar niet meer.

Je hebt waarschijnlijk de gewoonte om vaak herinneringen op te halen over je ervaringen, acties en beslissingen in het verleden. Maar helaas heb je niet de neiging om dat op een vriendelijke manier te doen. In plaats daarvan neem je waarschijnlijk vaker wel dan niet een extreem meedogenloos perspectief aan.

In feite bekijkt iedereen zijn verleden met een vergrootglas. Bovendien belicht je elk van je mislukkingen door een wreed en onrealistisch filter van perfectionisme (Spaanse link).

Waarom heb je niet meer compassie voor jezelf? Nou, de realiteit is dat je je niet echt bewust bent van de schade die je jezelf toebrengt. Je hebt de neiging om te denken dat je er iets van leert door je verleden kritisch te analyseren.

Je denkt waarschijnlijk dat je, door voortdurend spijt te hebben of jezelf de schuld te geven van wat er is gebeurd, een soort openstaande schuld aan het afbetalen bent. Je zult echter veel meer gaan leren als je stopt met het veroordelen van je verleden en jezelf ermee verzoent.

Veroordeel jezelf niet op je verleden

Trieste vrouw

 

Geef jezelf niet de schuld

Schuldgevoel is het krachtigste instrument van je ego. Het houdt je inderdaad verankerd in het verleden. Je kunt je schuldig voelen omdat je iemand gekwetst hebt, of omdat je jezelf hebt toegestaan gekwetst te worden, of omdat je geen betere beslissingen hebt genomen. Je vraagt je voortdurend af hoe je in bepaalde situaties had kunnen handelen en verwijt jezelf dat je het niet beter hebt gedaan.

Voordat je echter in de valkuil van schuld terechtkomt, moet je je altijd herinneren dat je het beste hebt gedaan wat je op dat moment kon. Sterker nog, je had niet anders kunnen handelen met de kennis die je toen had. Wat je deed, was het enige wat je kon doen met wat je op dat moment wist, wie je was en de omstandigheden waarin je je bevond.

Nu, achteraf en door ervaring, zou het natuurlijk gemakkelijk voor je zijn om alternatieven te vinden. Helderheid komt echter altijd na het leren, niet ervoor.

Het is zelfs zo dat als je het verleden nu vanuit een andere invalshoek kunt bekijken, dat te danken is aan je eerdere fouten. Daarom moet je je bewustzijn vieren. In geen geval mag je in de val trappen om jezelf de schuld te geven. Want vandaag weet je wat je toen niet wist, en destijds deed je wat je kon.

Heb geen spijt van je verleden

Spijt is een andere emotie die je gevangen houdt. Natuurlijk is het heel acceptabel om spijt te hebben als je iemand, of zelfs jezelf, iets hebt aangedaan, zolang je er maar de juiste consequenties aan verbindt. Met andere woorden, vraag om vergeving, maak de schade goed en leer ervan.

Het heeft nooit zin om te ontkennen dat er iets is gebeurd. Investeer ook geen energie in gefrustreerd raken en wensen dat het nooit gebeurd was. Je kunt het niet veranderen. Onthoud in plaats daarvan dat al die ervaringen je lessen hebben gegeven.

Sterker nog, ze hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Het is jouw verhaal, het bevat al die fouten en mislukkingen die je hier hebben gebracht. Wees daarom dankbaar voor wat je hebt geleerd en ga verder.

Veroordeel jezelf niet

Houd tot slot in gedachten dat je elke dag de kans hebt om jezelf opnieuw uit te vinden. Dat komt omdat je verleden niet bepaalt wie je nu bent. Bovendien, als je een fout hebt gemaakt, maakt dat je nog geen mislukkeling of slecht persoon.

Heb je het geprobeerd, maar ben je mislukt? Dat betekent niet dat je weer zult falen. Als je in het verleden egoïstisch was of geen grenzen kon stellen, betekent dat niet dat het in je aard zit en niet veranderd kan worden. Stop met jezelf te definiëren en te veroordelen om wie je was. Veroordeel jezelf niet om een verleden waarin je niet meer leeft.

Vrouw kijkt in een spiegeltje

Veroordeel jezelf niet op je verleden, verzoen je met jezelf

Uiteindelijk is het tijd om met compassie naar je verleden te kijken. Zonder twijfel ben je destijds gekwetst en heb je het laten gebeuren. Als je terug in de tijd zou kunnen gaan met de kennis die je nu hebt, zou je naar alle waarschijnlijkheid veel van je daden uit het verleden veranderen. Je moet jezelf echter vergeven, jezelf begrijpen en vriendelijk terugkijken op je verleden.

Onthoud dat ervaringen vooral lessen zijn en geen zinnen. Het integreren van je geschiedenis en alles wat daarin gebeurd is, is essentieel om je vrij te voelen om een nieuw pad voor jezelf te creëren. Schuld, wroeging en voortdurende zelfkritiek binden je aan die pijnlijke momenten en veroordelen je om permanent te leven in een tijd die allang voorbij is.

Verzoen je met jezelf en sta jezelf toe om verder te gaan. Je bent klaar en in staat om een ander persoon te zijn. Je leeft niet langer in je verleden. Integreer het, leer ervan en ga verder met je leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Rosa, L., Dalla Valle, A., Rutsztein, G., & Keegan, E. (2012). Perfeccionismo y autocrítica: consideraciones clínicas. Revista Argentina de Clínica Psicológica21(3), 209-215.
  • Maynar, M. A., & Germer, C. K. (2016). Autocompasión en Psicoterapia y el Programa Mindful Self Compassion:¿ Hacia las Terapias de Cuarta Generación?. Revista de Psicoterapia27(103), 169-185.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.