Als je het verleden niet loslaat, hoe kun je dan de toekomst grijpen?

In het verleden leven is een vrij gebruikelijke manier om onszelf onbedoeld pijn te doen, en in veel gevallen zonder het te weten. We leren je enkele praktische tips om sommige ervaringen te overwinnen, het heden te leven en jezelf correct in de toekomst te projecteren.
Als je het verleden niet loslaat, hoe kun je dan de toekomst grijpen?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 07 juli, 2022

Hoe vaak hebben we ons niet vastgeklampt aan herinneringen, aan beelden van gisteren, aan mensen uit het verleden, zonder te beseffen dat om ons heden te leven en onze toekomst te grijpen, het nodig is om ruimte in ons leven te maken en de gevoelens en de nostalgie die bepaalde herinneringen bij ons oproepen aan de kant te schuiven.

Er zijn veel mensen die verankerd leven in een verleden dat niet meer bestaat, en die verlamming weerhoudt hen ervan hun realiteit te leven, te genieten van hun heden en na te denken over hun toekomst die voor het grijpen ligt. Leven in het verleden belemmert hun doelen en dromen en verwijdert hen van andere mensen in hun leven.

“Als het niet in jouw handen is om een situatie die je pijn doet te veranderen, kun je altijd de houding kiezen waarmee je dat lijden onder ogen ziet.”

Viktor Frankl

3 stappen om het verleden los te laten

Er zijn veel manieren om het verleden los te laten, om de slechte herinneringen opzij te zetten en de beroemde uitdrukking ‘carpe diem’ te omarmen, zodat je in het moment, het hier en nu kunt leven. Sta je wel eens stil bij de mooie, gelukkige momenten die je elke dag beleeft?

Een gesprek met een vriend, een glimlach met je partner, een knuffel van je kind. Maar het is niet genoeg om over deze dingen na te denken: ervaar ze wanneer ze gebeuren, laat je niet afleiden! Leg je telefoon weg, zet de televisie uit en luister naar de geluiden van het huidige moment. Geniet ervan met je vijf zintuigen.

“Als het heden probeert te oordelen over het verleden, zal het de toekomst verliezen.”

-Winston Churchill-

Het haar van de vrouw verandert in kraaien

Maar om van het heden te genieten en onze toekomst te zien, is het nodig om het verleden waaraan we ons vastklampen, vaak zinloos, los te laten. Laat het los, leg het weg en blijf leven. Het is jouw leven dat wacht om geleefd te worden. Hieronder bieden we je drie eenvoudige stappen om het verleden los te laten:

1. Accepteren

Het verleden kan niet worden veranderd, maar het heden en de toekomst wel. Accepteer daarom wat er is gebeurd en bevrijd jezelf van de schuld die je op je schouders draagt en die je niet toestaat de toekomst te grijpen of het heden te voelen. Acceptatie is van fundamenteel belang om de problemen die voor je liggen het hoofd te bieden.

2. Leren

Uit elke gebeurtenis uit het verleden kan een les worden getrokken. We weten al wat we niet meer moeten doen, wat we moeten vermijden. Als we dezelfde fout maken als in het verleden, is het niet langer een fout; het is een keuze. Als je kunt kiezen, ga je dan liever vastgeketend aan je herinneringen door of knijp je elke seconde uit dit moment?

3. Vergeven

We slagen er vaak niet in om iemand te vergeven die ons kwaad heeft gedaan, een vriend die ons heeft verraden, maar na verloop van tijd vervaagt de wrok en wordt hij zwakker. Daarom is vergeven een vorm van het bevorderen van die vrede met onszelf en met anderen.

Vergeef anderen echt, zonder te doen alsof, en vergeef jezelf ook. Alleen op deze manier bevrijd je jezelf van de ketenen die je binden aan een verleden dat je niet kunt veranderen.

Meisje en paardenbloem

De toekomst grijpen

Laat jezelf dromen, haal diep adem en denk na over hoe je wilt dat je leven er in de toekomst uitziet en doe al het mogelijke en sommige dingen die onmogelijk zijn, zodat je dromen werkelijkheid kunnen worden.

Definieer een doel en alle stappen die je moet nemen om dit te bereiken. Hoe is het huis waarin je wilt wonen? Welke plekken wil je bezoeken? Welke baan wil je hebben? Hoe is jouw ideale partner?

Als je jezelf al deze vragen stelt en denkt dat alles afhangt van geluk of andere mensen, heb je het helemaal mis, want jij bent de enige persoon die in staat is om je dromen waar te maken.

Niemand gaat je bij je thuis zoeken om je de baan van je dromen aan te bieden. Ook zal de man of vrouw waarvan je al gedroomd hebt niet opeens op een dag voor je deur verschijnen. Bovendien zal niemand je gewoon op magische wijze laten zien in dat huis op het strand waar je van gedroomd hebt.

“De toekomst heeft vele namen: voor de zwakken betekent het het onbereikbare. Voor de angstigen betekent het het onbekende. Voor de moedigen betekent het kansen.”

Victor Hugo

Ga eropuit en grijp de toekomst! Als je eenmaal je doelen hebt gesteld, denk dan na over alle stappen die je moet nemen om ze te bereiken. Stel vervolgens een tijdlijn op en plan alle details. Wees specifiek, zodat je je voortgang kunt volgen en fouten kunt corrigeren. Maar houd er rekening mee dat een doelstelling duidelijk en beknopt moet zijn. Het moet meetbaar en realistisch zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carbonell T. Vivir el “aquí y ahora”, pasa por transformarte. Sophia 2009;(6): 149-165

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.