Het verband tussen hechtingstrauma en zelfkritiek

Werd in al je emotionele behoeften voorzien toen je een kind was? Of, had je koude of manipulatieve ouders? Deze psychologische verwondingen in de kindertijd laten een emotionele afdruk achter. Ze leiden vaak tot echt schadelijke innerlijke dialogen.
Het verband tussen hechtingstrauma en zelfkritiek
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 april, 2023

Jezelf haten en verachten. Er kunnen weinig gevoelens zijn die verwoestender zijn voor je geestelijke gezondheid. Toch zijn ze, verrassend genoeg, heel gewoon. Sterker nog, velen van ons voelen zich een groot deel van hun leven zo. Helaas worden dit soort gevoelens ook gekoesterd door sommige kinderen en adolescenten, die van jongs af aan een langzame zelfhaat ontwikkelen.

Het gevoel dat we gewoon grote conglomeraten van fouten zijn en geen genegenheid waardig zijn, vindt zijn oorsprong in de kindertijd. Deze gevoelens komen voort uit disfunctionele gezinnen of ouders die opvoeden en opvoeden via afstandelijkheid en zelfs geweld.

Het zijn het soort dynamieken waarin veilige genegenheid en geborgenheid ontbreken. Bovendien worden ze vervangen door minachting, verlating en mishandeling.

Wat er in de hersenen van het kind gebeurt wanneer het geconfronteerd wordt met onvervulde psycho-affectieve behoeften is uiterst complex. Het is ook hartverscheurend.

Een van de meestvoorkomende gevolgen is dat ze een innerlijke stem ontwikkelen die hen aanspoort zichzelf te verachten en te schamen. Het is een verschijnsel dat met grote regelmaat opduikt. Daarom is het de moeite waard om te proberen het te begrijpen.

“Veerkracht is een maaswerk, geen substantie. We worden gedwongen onszelf te breien, met behulp van de mensen en dingen die we ontmoeten in onze emotionele en sociale omgeving.”

-Boris Cyrulnik-

Kind met oplichtend brein
Problemen in de kindertijd met gehechtheid kunnen leiden tot zelfsabotage.

Hechtingstrauma

Hechtingstrauma is een breuk in het hechtingsproces van een kind ten opzichte van zijn belangrijkste zorgfiguren. Zo’n ervaring kan zich op verschillende manieren manifesteren. Bijvoorbeeld verwaarlozing, misbruik of verlating.

Inderdaad, opgroeien in een omgeving die gedomineerd wordt door zoveel tekorten en bedreigingen, betekent dat kinderen opgroeien met angst, vrees en een gebrek aan genegenheid.

Het is gemakkelijk voor te stellen wat deze ervaringen betekenen op psychosociaal niveau, maar hoe zit het op psychobiologisch gebied? Een onderzoeksartikel (Engelse link) van de Medische Universiteit van Graz (Oostenrijk) beweert dat het niet hebben van betrouwbare emotionele steun de ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt.

Je zou kunnen zeggen dat ouders die hun kinderen een veilige en voedzame gehechtheid bieden, interne ‘sjablonen’ configureren. Deze fungeren als een matrix voor de juiste neurobiologische en psychologische evolutie van kinderen. Elke verandering in dit proces laat hen echter zonder fundament achter. In feite groeien ze dan op in een overlevingsmodus.

Een opvoeding zonder stevige, veilige en verzorgende genegenheid doet kinderen opgroeien met het idee dat er iets mis is met hen. Dit komt omdat hun ouders niet van hen hielden zoals ze nodig hadden.

Hechtingstrauma en zelfkritiek

We ervaren allemaal, op een bepaald moment, negatieve percepties van onszelf. Misschien vreet het je bijvoorbeeld op als je fouten maakt. Of, je voelt je wanhopig omdat je steeds weer in rampzalige relaties terechtkomt.

Als gevolg daarvan vind je jezelf op sommige dagen gewoon niet zo leuk als je in de spiegel kijkt. Dat gezegd hebbende, deze ervaringen zijn meestal slechts incidenteel; ze komen en ze gaan.

Het probleem is dat hechtingstrauma en zelfkritiek, samen, een terugkerende relatie vormen. Zo ontwikkelen veel van degenen die een disfunctionele en schadelijke opvoeding en onderwijs hebben ondergaan een interne criticus die hen bijna dagelijks kapot maakt. Deze zelfsabotage manifesteert zich op vele manieren. Daarom is het belangrijk het te definiëren.

1. De sociale vergelijkingsval

Zoals Leon Festinger uitlegde in zijn theorie over sociale vergelijking, vertonen we allemaal de impuls om onszelf met anderen te vergelijken. We doen het om te leren, onszelf te definiëren, onze capaciteiten en meningen te analyseren, enz. Maar personen met een hechtingstrauma hebben de neiging voortdurend naar anderen te kijken om zichzelf te evalueren.

Daarbij zien ze alleen tekortkomingen, gebreken en aspecten die ze als onjuist verwerken. Anderen lijken altijd gelukkiger, en beminnelijker. In feite zien ze het leven van anderen als beter dan dat van henzelf. Deze waarneming wordt namelijk gevoed door kritische en uitputtende interne dialogen.

2. De moeilijkheid om gelukkige relaties op te bouwen

Hechtingstrauma en zelfkritiek manifesteren zich vooral in de manier waarop we ons aan anderen hechten. Wie niet begrijpt wat het betekent om geliefd, verzorgd of gerespecteerd te worden, heeft ernstige moeilijkheden om zich met anderen te verbinden.

Er zullen altijd die stemmen in hun hoofd zijn die hen vullen met twijfels. Ze vertellen hen dat ze elk moment weer gekwetst kunnen worden, dus kunnen ze maar beter weglopen voordat het gebeurt. Zoals in hun kindertijd gebeurde, zorgen twijfels, angsten, en de behoefte om geliefd te zijn, voor uiterst kwellende relaties en vriendschappen.

3. Alles-of-niets denken

Dichotoom denken is een cognitieve bias waardoor we de werkelijkheid door extremen zien. Het is een starre manier van denken. Het doet ons dingen zeggen als “Iedereen wil me alleen maar ergeren” “Niemand houdt van me,” “Ik doe altijd alles fout” of “Mijn leven gaat nooit goed.

Hechtingstrauma en zelfkritiek bouwen een dialoog op die alle persoonlijke waarde vermindert en de werkelijkheid verandert in een onzeker scenario. Als gevolg daarvan lijken dreiging, verraad en onheil altijd om de hoek te liggen.

4. Het gevoel van nutteloosheid (zelfsabotage)

Onbewuste zelfmanipulatie is een dagelijks verschijnsel voor het individu dat in de kindertijd een hechtingstrauma opliep. In feite vertonen ze een bijna constante neiging om hun doelen te boycotten. Ze ondermijnen ook hun potentieel wanneer ze proberen plannen uit te voeren. Verder leidt zelfsabotage hen tot voortdurende vermijding.

Voor deze mensen zal het altijd de voorkeur verdienen om te vluchten of elke situatie te verlaten, in plaats van zich in te zetten en te vechten voor wat ze willen.

Trieste man
Hechtingstrauma of relatietrauma stort het individu in een toestand van stress en zelfsabotage.

Hechtingstrauma kan ons leven op vele manieren conditioneren. De hersenen veranderen bijvoorbeeld als gevolg van dit vroege trauma, juist wanneer een groot deel van de structuren zich aan het ontwikkelen zijn.

Het komt vaak voor dat het kind, terwijl het opgroeit, geïndoctrineerd wordt met schadelijke en slopende innerlijke praatjes. Het is niet verwonderlijk dat dit hen verhindert een gezond gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld op te bouwen. 

Wat kunnen we in deze gevallen doen? Een therapeutische benadering van opmerkelijk belang is eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) therapie. Deze werd ontwikkeld door Dr. Francine Shapiro. In feite zijn gespecialiseerde hulp en behandelingen gesteund door wetenschappelijk bewijs altijd de beste strategieën om met trauma’s om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lahousen T, Unterrainer HF, Kapfhammer HP. Psychobiology of Attachment and Trauma-Some General Remarks From a Clinical Perspective. Front Psychiatry. 2019 Dec 12;10:914. doi: 10.3389/fpsyt.2019.00914. PMID: 31920761; PMCID: PMC6920243.
  • Shapiro F. The role of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) therapy in medicine: addressing the psychological and physical symptoms stemming from adverse life experiences. Perm J. 2014 Winter;18(1):71-7. doi: 10.7812/TPP/13-098. PMID: 24626074; PMCID: PMC3951033.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.