Alpha-theta neurofeedbacktraining voor de behandeling van PTSS

Na een trauma bevinden patiënten zich in een staat van permanente overprikkeling. Alpha-theta neurofeedbacktraining heeft tot doel de activering ervan te verminderen. Lees hier meer.
Alpha-theta neurofeedbacktraining voor de behandeling van PTSS
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 02 juni, 2023

Alpha-theta neurofeedbacktraining is een interventie met het potentieel om een veelheid aan patiënten te helpen. In feite wordt het met succes gebruikt voor de behandeling van verschillende klinische stoornissen, zoals depressie en ADHD. Vandaag gaan we ons echter richten op de voordelen ervan bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Volgens de American Psychiatric Association kenmerkt PTSS een individu dat ernstige symptomen ontwikkelt na direct of indirect getuige te zijn geweest van een gebeurtenis die zijn leven in gevaar bracht. Bijvoorbeeld een terroristische aanval of een hartaanval. De symptomen omvatten het opnieuw beleven van de gebeurtenis en ook hyperarousal (APA, 2015).

“Neurofeedback traint de hersenen om een kalme toestand te produceren.”

-Sima Noohi-

Na een trauma raakt het lichaam overgevoelig

Voor slachtoffers van psychologisch trauma houdt hun lichaam op bij hen te horen. Zelfs bij onschuldige stimuli, zoals een lift, een spiegel, een groente of een geluid, ervaren ze een buitengewoon hoge activatie. Dit gebeurt omdat slachtoffers de genoemde stimuli associeren met een specifieke boodschap, die van gevaar.

We zullen het uitleggen met een klinisch geval. Eleanor is een patiënte die twee maanden geleden in therapie ging omdat ze elke nacht nachtmerries had over haar moeder, die aan alcoholisme lijdt. Eleanor werkt in de hotelbranche en zegt dat telkens als ze een fles wijn opent en uitschenkt voor een klant, ze zich bang begint te voelen.

Hoewel Eleanor al jaren bij haar moeder vandaan woont, maakt het geluid van het inschenken van de wijn haar in paniek. Bijgevolg loopt ze weg. Om die reden ontslaat haar verwijzend arts haar en raadt haar aan naar een geestelijk verzorger te gaan.

Dit is een voorbeeld van hoe een geluid (het ‘klok klok klok’ van de wijn die uit de fles komt) leidt tot een emotionele cascade van paniek en angst. In dit geval roept het de jaren op waarin Eleanors moeder haar mishandelde.

“Genezing komt voort uit het herstellen van het vermogen om de volheid en vitaliteit van het leven te voelen.”

Bessel van der Kolk

Meisje in therapie
De techniek is effectief gebleken bij de behandeling van PTSS.

Alpha-theta neurofeedbacktraining: een manier om de hersenen te resetten

Trauma veroorzaakt veranderingen in de hersenen. Zo heeft de adreno-hypothalamische as de neiging zijn evenwichtsvermogen te verliezen (Carrobles et al., 2014). Dit verhoogt de basale niveaus van cortisol (het stressmolecuul), dat op zijn beurt belangrijke hersenstructuren beschadigt, zoals de hippocampus.

De rechter hersenhelft herbergt neurologische centra die te maken hebben met het emotionele universum. Na de traumatische gebeurtenis vertonen veel slachtoffers een overmatige activering in deze gebieden van hun hersenen. Dat gebeurt wanneer ze prikkels waarnemen die verband houden met de gebeurtenissen waarvan ze getuige waren, zoals in het geval van Eleanor.

Bijgevolg ervaart de traumaslachtoffer een verhoogde arousal. De reacties die afhankelijk zijn van het autonome zenuwstelsel (zoals ademhaling of hartslag) nemen toe door geluiden, kleuren en geuren die iemand met het trauma associeert. Dit geeft lijders de boodschap dat hun leven opnieuw in gevaar is en dat ze moeten ontsnappen.

Trauma beïnvloedt het neuro-elektrisch functioneren

Er zijn verschillende soorten bio-elektrische golven op het niveau van de hersenen (Spaanse link). In de context van PTSS is met name een decompensatie van twee vastgesteld (van der Kolk, 2020):

Alfagolven zijn die welke ontstaan bij staten van ontspanning. Wanneer we ons veilig, comfortabel en zorgeloos voelen, beginnen onze hersenen dit soort golven te produceren. Een verandering in de presentatie van deze golven is verre van exclusief voor PTSS. In feite zijn ze ook op veranderde niveaus aangetroffen bij personen met problemen met geletterdheid (Sciotto et al., 2018).

Theta-golven zijn gerelateerd aan diepe introspectieve toestanden. Ze treden op als we diep gefocust zijn of als we fantasieën beleven of ons creatief voelen. Net als in het vorige geval komt de verandering van deze golven ook voor bij andere klinische stoornissen. In dit geval, autisme.

“Wanneer theta-golven overheersen in de hersenen, richt de geest zich op de innerlijke wereld; terwijl alfagolven een brug kunnen vormen van de externe naar de interne wereld, en omgekeerd.”

-Bessel van der Kolk-

Neurofeedback wordt uitgevoerd met behulp van een apparaat dat de heersende golven in het individu registreert. Dan, dankzij verwerking door computerapparatuur, wordt het aantal opgenomen golven getransformeerd en worden ze een stimulus, zoals geluid of licht.

Het individu moet leren de frequentie en intensiteit waarmee deze hersengolven opkomen door eigen wil te moduleren, met behulp van genoemde stimuli.

Hersengolven
De techniek werkt mee aan het herstel van het bio-elektrisch functioneren van bepaalde gebieden in de hersenen.

Het alpha-theta neurofeedbacktrainingsprotocol

De interventie wordt toegepast wanneer het individu ontspannen is. Het doel is om het percentage theta-golven te verhogen dat ze ervaren in twee gebieden: het mediale gebied en het frontale gebied. Het is gebaseerd op het percentage alfagolven (Noohi et al., 2017).

Deze doelstelling is gebaseerd op het feit dat mensen bij PTSS een grotere intensiteit en frequentie van alfagolven presenteren dan theta-golven. Men streeft naar een evenwicht tussen die twee, via de hierboven uiteengezette procedure.

Alpha-theta neurofeedbacktraining is een behandeling die door wetenschappelijk bewijs (Engelse link) wordt ondersteund. De American Psychiatric Association heeft het zelfs opgenomen als een van de aanbevolen interventies voor PTSS, vanwege de potentiële voordelen.

“Omdat de persoon op het moment van dominantie van de theta-golven ontspanning ervaart, is het gemakkelijker om de interne wereld op een positievere manier opnieuw op te bouwen.”

-Sima Noohi-

Zoals we eerder vermeldden, draagt deze behandeling bij aan het herstel van de bio-elektrische werking van sommige hersengebieden. Als gevolg daarvan vermindert het de hyperactivatie die trauma-patiënten ervaren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez Domínguez, F. (2020). Clasificación con redes neuronales de actividades mediante el estudio de las ondas cerebrales.
  • American Psychiatric Association. (2014). DSM-5. Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5: DSM-5®. Spanish Edition of the Desk Reference to the Diagnostic Criteria From DSM-5® (1.a ed.). Editorial Médica Panamericana.
  • Belloch, S. A. /. (2020). Manual De Psicopatologia, Vol I.
  • Carrobles, J. A. S. (2014). Manual de psicopatología y trastornos psicológicos (2a). Ediciones Pirámide.
  • Van der Kolk, B. A., & Van der Kolk, B. A. (2020). El Cuerpo Lleva la Cuenta: Cerebro, Mente Y Cuerpo en la Superación Del Trauma. Alianza Editorial.White, N. E. (1999). Theories of the effectiveness of alpha-theta training for multiple disorders. In Introduction to quantitative EEG and neurofeedback (pp. 341-367). Academic Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.