Zombieing: wanneer iemand die zonder een spoor vertrok terug tot leven komt

Zombieing verwijst naar een iemand die, na spoorloos uit je leven verdwenen te zijn, je plots een berichtje stuurt. Deze terugkeer is niet toevallig, de zombie wil dat je blijft hunkeren naar meer om zijn ego te voeden en zijn eigenwaarde te versterken.
Zombieing: wanneer iemand die zonder een spoor vertrok terug tot leven komt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je bent waarschijnlijk bekend geraakt met de termen “ghosting” (verdwijnen uit iemands leven zonder uitleg) en “orbiting” (een relatie met iemand verbreken, maar nog steeds met hem communiceren via sociale media). Nu is het tijd om te leren over een andere verwante term: “zombieing.”

Of je deze woorden nu leuk vindt of niet, één ding is zeker. Vandaag de dag is het noodzakelijk om deze intieme verschijnselen die verband houden met de wereld van de technologie een naam te geven. Waarom? Omdat deze media de manier waarop mensen met elkaar omgaan hebben veranderd. Ze hebben de manier veranderd waarop mensen zowel romantische als platonische relaties beginnen en beëindigen.

Zombieing is een vorm van gedrag die je waarschijnlijk wel kent. Het verwijst naar een persoon die je “ghoste” en dan, op miraculeuze wijze, “weer tot leven komt.” Dat kan gebeuren via een sms, een messenger app of een reactie op je sociale media. Iemand van wie je dacht dat hij voor altijd weg was, keert terug in je leven met maar één doel: de relatie nieuw leven inblazen.

Hoe vreemd of bizar het ook mag lijken, het is een veelvoorkomend fenomeen. Het ergste eraan is nog wel dat het veel leed veroorzaakt.

Omgaan met de onverklaarbare verdwijning van iemand met wie je een emotionele band had, is moeilijk. Ermee omgaan dat ze terugkomen is echter een bijzonder eigenaardig dilemma. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Een man loopt op straat en kijkt naar zijn mobiele telefoon

Zombieing: wanneer iemand die wegging zonder afscheid te nemen terugkomt

Misschien ben je verdiept in je werk of hang je rond met je vrienden. Of misschien ben je zelfs met je nieuwe romantische partner. Dan gebeurt het: je krijgt een melding op je telefoon, kijkt even, en daar is hij of zij.

Iemand die belangrijk voor je was en zonder reden besloot niet meer te reageren, komt ineens terug. Vaak doen ze dat met vrolijkheid, onschuld, en zelfs een beetje charme.

Meestal doen ze dat met een gewone aanhef zoals “Hé, hoe gaat het? Hoe gaat het met je? Ik mis je.” Of misschien zeggen ze: “Hé, je ziet er geweldig uit op Instagram de laatste tijd. Heb je zin om een keer wat te gaan drinken?” Als dit je is overkomen, heb je zombieing meegemaakt, een term die in 2016 is bedacht.

Bovendien hebben deze 21e-eeuwse zombies een ongewoon, bijna bovennatuurlijk vermogen om terug te komen, net wanneer je over de pijn van hun afwezigheid heen bent gekomen.

Je hebt je leven opnieuw opgebouwd met emotionele verbanden en hechtingen om de pijn van hun verlatenheid te helen. Die geest heeft je gebroken achtergelaten en dan… wordt er op je deur geklopt. Wat doe je in deze situatie? En nog belangrijker: wat voor soort mensen doen dat?

Deze zombies moeten hun ego voeden

Degenen die zombies zijn, komen niet alleen opdagen rond Halloween. Een echte zombie komt tevoorschijn als ze honger hebben. Het verlangen om hun uitgehongerde ego te voeden zorgt ervoor dat ze contact zoeken met iemand die hen ooit gaf wat ze nodig hadden: bewondering, genegenheid en aandacht.

Je zou ze heel goed narcisten kunnen noemen of gewoon onvolwassen mensen met weinig empathie. Dit gedrag verenigt echter meerdere processen. Een daarvan is slechte relaties. Meer dan te zeggen dat ze een of andere persoonlijkheidsstoornis hebben, moet je dit beschouwen als sociaal gedrag. Helaas is het een patroon dat steeds vaker voorkomt.

Iemand die op een dag plotseling is vertrokken, heeft geen excuus nodig om terug te komen. Ze doen het omdat ze geen waarde hechten aan de band van de relatie. Hun geweten is zuiver en ze zien geen probleem in hun gedrag.

De persoon die eerder een “geest” was, keert terug als een zombie: het draait allemaal om hun lusten en behoeften. Liefde is wegwerpbaar, gemaakt om te gebruiken en dan weg te gooien of zelfs te recyclen.

Als deze ex-partner terugkomt in je leven na je verlaten te hebben, doen ze dat om hun ego te voeden. Je kunt er ook zeker van zijn dat hun huidige realiteit waarschijnlijk niet erg stimulerend is. Ze hebben nieuwe versterking nodig en hopen dat jij die zult geven zoals je eerder deed.

Een vrouw ligt op bed en kijkt naar haar mobiele telefoon

Het beste wat je kunt doen is de deur niet open doen

Omgaan met zombieing brengt je in een ingewikkelde situatie. Het opent oude wonden na het evenwicht dat je had bereikt. Hun plotse afwezigheid schokte je, en je moest zowel de verrassing als de woede verwerken. De mensen die terugkeren in je leven doen dat met flair, proberen je aandacht te krijgen alsof er niets gebeurd is.

Wat moet je doen in deze omstandigheden? Ten eerste, wees heel voorzichtig. Je moet het perspectief niet verliezen en, hoe verleidelijk het ook is om de berichten te lezen, naar de audio’s te luisteren, of in te gaan op de uitnodigingen die je terugvoeren naar gelukkige momenten: doe dat niet.

Hun terugkeer is namelijk nooit vrijblijvend of onschuldig. De zombie neemt altijd iets mee, komt altijd hongerig terug, en doet fantastisch werk om oude wonden te heropenen.

Als er één ding is dat je hebt geleerd van een ghost, dan is het wel dat je iemand niet de kans moet geven om het opnieuw te doen. Liefde heeft niets te maken met geesten of zombies. Elke relatie die je pijn doet, verwondt of afperst is niet echt en je verdient deze pijn niet. Blijf ver uit hun buurt. Dus, wees niet bang om ze te blokkeren. Onthoud dat je hart heilige grond is!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.