De gevaarlijke charme van geheime liefde

De gevaarlijke charme van geheime liefde

Laatste update: 27 februari, 2017

De liefde groeit en ontvlamt met grotere kracht wanneer zij gepaard gaat met een zekere dosis onmogelijkheid. De passie is nooit zo heet als wanneer zij gekruist wordt met verbod. En als het een geheim moet blijven, nog beter. De geheime liefde kent een gevaarlijke charme…

Maar net zoals het insect dat rond de vlam vliegt zichzelf soms uiteindelijk verbrandt, kan ook de verboden liefde slecht eindigen. Soms wordt zij simpelweg gevolgd door een romantisch ‘vaarwel’, maar het grootste deel van de tijd laat ze een van de betrokken partijen achter met diepe wonden die pas na lange tijd zullen genezen.

Geheime liefde

Als een relatie geheim moet blijven, dan zit hier over het algemeen een zeer krachtige reden achter. Meestal is deze reden een derde partij waarmee een romantische verbintenis bestaat. Over het algemeen zijn er bij een geheime liefde drie partijen betrokken. Soms zijn dit er vier. Soms zelfs nog meer.

Liefde

Een eerdere verbintenis is niet de enige reden waarom de liefde een geheim kan worden. Soms wordt de situatie geregeerd door gemak, zoals gebeurt bij beroemdheden die hun relaties geheim moeten houden zodat ze geen fans verliezen. Soms is er sprake van andere vormen van druk, zoals druk vanuit de familie, van het werk of sociale druk, waardoor de relatie gedwongen een geheim moet blijven.

In elk geval is dit type liefde een geheim omdat het op de een of andere manier verboden is. En het is precies dit element van verbod dat de gevoelens zo’n speciaal tintje geeft. De relatie kan zich niet op een ‘normale’ manier ontwikkelen. Het is nodig om een soort ‘parallel leven’ te beginnen om die liefde in stand te houden.

De charme van het verbodene

Elk verbod is, tegelijkertijd, een uitnodiging. Dit komt doordat in de menselijke geest verbod het verlangen activeert. Ben je niet nieuwsgieriger naar een film als je te horen krijgt dat deze in meerdere landen verboden is? Wekt die deur met daarop de woorden ‘NIET BETREDEN’ dan niet jouw interesse? Wou je dan niet dat je een van de mensen was die er wel doorheen mocht?

Vrouw

Het verbodene oefent een natuurlijke charme uit, omdat het ons in staat stelt om van dichtbij te kijken naar iets waaraan het bij ons ontbreekt. Het is dan ook precies dit gebrek dat ons verlangen aanwakkert. Verbod en verlangen zijn dan ook twee kanten van dezelfde medaille.

Wanneer verbod gepaard gaat met liefde, worden de dingen zelfs nog spannender. Het verbodene verandert in brandstof voor de vlam, zelfs al is deze in eerste instantie nog maar heel klein. Obstakels veranderen in prikkels en uiteindelijk in verleidelijke uitdagingen. Het is precies het risico van de relatie dat je verliefd maakt. Maar wees voorzichtig, want wie met vuur speelt kan zich tenslotte lelijk verbranden.

Het gevaar van geheime liefde

Het eerste gevaar van een geheime liefde is natuurlijk dat deze kan worden ontdekt. We kunnen aannemen dat als de liefde geheim is, dit komt doordat de gevolgen van het openbaar maken ervan uiteindelijk zeer ernstig kunnen zijn. Er is niets geheim dat nooit geopenbaard zal worden en er zijn maar weinig gevallen waarin de waarheid lange tijd geheim kan blijven.

Geheime Liefde

Natuurlijk is het zo dat vele geliefden ook deze openbaringen tot op zekere hoogte als spannend ervaren. Ze bedriegen hun partner, maar onbewust willen ze ‘op heterdaad betrapt worden’. Dit maakt allemaal deel uit van een verwarrend spel om te kijken hoe ver er kan worden gegaan bij de officiële partner of om deze te ondermijnen en op het randje te balanceren van de waarden die binnen elke relatie in zekere mate worden geëerd.

Het tweede grote risico is dat er letterlijk gespeeld wordt met de eigen gevoelens en die van anderen. De echte en enige reden voor de relatie ligt misschien wel alleen maar in de charme van het risico. Het is niet de liefde die jullie samenbrengt, maar de intentie om het verbodene uit te dagen. Het slechte aan dit ‘spel’ is dat alle betrokken partijen er bijna altijd gekwetst uitkomen.

Verliefdheid

Tot slot is het risico van een geheime liefde dat wanneer de tijd daar is, deze ons niet laat groeien en ons leven er alleen maar slechter op maakt. Uiteindelijk wordt het een hoofdstuk waarin we ons als kinderen gedragen die niet willen gehoorzamen. Wanneer alles uiteindelijk openbaar geworden is, dan is het enige wat nog overblijft de nasmaak van het charmante verbodene… en al die tijd die we verspild hebben aan dit vluchtige genot.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.