Zolang je meer goede dan slechte dagen hebt, zit je goed

Zolang je meer goede dan slechte dagen hebt, komt alles goed. Het leven is geen gele klinkerweg. Het zit vol moeilijkheden die overwonnen moeten worden en op dit moment, doe je het heel goed.
Zolang je meer goede dan slechte dagen hebt, zit je goed
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Zolang je meer goede dan slechte dagen hebt, komt het wel goed. Haal gewoon diep adem – je bent oké. Je redt je wel met die hobbels op de weg die je af en toe stress bezorgen.

Dat wil niet zeggen dat het niet moeilijk is en dat je jezelf af en toe voor een paar seconden uit het lood kunt slaan. Maar mettertijd heb je geleerd om op je eigen bronnen te vertrouwen en om te gaan met die grijze dagen. Sterker nog, je kunt zelfs omgaan met de incidentele stormen.

Na zo veel ervaringen heb je ongetwijfeld ontdekt dat de clichématige boodschappen van de populaire (niet wetenschappelijke) psychologie niet bijzonder nuttig zijn. Bijvoorbeeld, “Als je het wilt, moet je het gewoon doen” werkt niet altijd, en de slechte tijden laten je niet altijd achter met waardevolle lessen. In feite zijn het soms gewoon slechte tijden die je moet doorstaan.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je lijden niet eeuwig zal duren. Bovendien, elke keer dat een ervaring je niet vernietigt of je niet doet vallen, zullen je hersenen dit verwerken als een overwinning.

Deze innerlijke perceptie zal de visie die je van jezelf hebt verbeteren. Het is tijd om toe te geven dat je al oneindig veel gevechten hebt overwonnen, en hier sta je dan. Nog steeds staande.

Soms is de enige manier om met een slechte dag om te gaan, hem te laten gaan. Je hoeft helemaal niets te doen.

Glimlachende man
Slechte dagen kunnen ontstaan door externe effecten en veranderingen in onze stemming.

Zolang je meer goede dan slechte dagen hebt, zit je goed

Als mens heb je de sociaal ingebakken gewoonte om dagen te evalueren als goed of slecht. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Elke ochtend heb je een reeks doelstellingen die je wilt uitvoeren. Als de dingen echter niet gaan zoals gepland, bestempel je de dag waarschijnlijk als teleurstellend, afschuwelijk of catastrofaal.

Dat komt omdat jij je realiteit verwerkt via jouw verwachtingen, en als die niet worden vervuld, voel je je moedeloos en gefrustreerd. Dit wordt verklaard door je onvermijdelijke behoefte om alles onder controle te willen hebben. Toch wordt het leven in werkelijkheid bepaald door het chaotische en de ‘zwarte zwanen’ waarover Nassim Taleb sprak en die symbool staan voor het onzekere.

Het zijn die negatieve gebeurtenissen die zich soms voordoen en die zelfs het verstandigste verstand nooit zou voorzien of vermoeden. Inderdaad, niemand houdt van een slechte dag. Dat komt omdat we zelden voorbereid zijn op spelingen van het lot, mislukkingen, fouten, ruzies en verliezen. Goede dagen beschouwen we als dagen waarop alle verkeerslichten op groen staan.

Maar wat kunnen we doen aan slechte dagen?

Niets doen is vaak de beste optie: aanvaarden en loslaten

De filosofische praktijk van het taoïsme huldigt een basisprincipe. Dit is het idee dat niets doen vaak het beste antwoord is op de problemen van het leven. Inderdaad, de Wu-Wei mentaliteit is een kalme, niet-handelende mentale benadering. Maar in een maatschappij die je voortdurend aanspoort om jezelf te pushen en zo goed mogelijk te presteren, kan dit perspectief tegenstrijdig lijken.

Toch zijn er momenten waarop het het belangrijkste is om te vertragen, je emoties te kalmeren en te begrijpen dat er weinig dingen nuttiger zijn dan kalm te zijn (Engelse link). In feite, aan het eind van de dag, zolang je meer goede dan slechte dagen hebt, zal alles goed komen. Donkere en onaangename momenten horen nu eenmaal bij het leven. Laat ze voorbijgaan. Morgen is er weer een dag.

Houd in donkere en stormachtige momenten meer van jezelf dan ooit

Je moet onthouden dat veel van je slechte dagen niet te wijten zijn aan externe gebeurtenissen, maar aan je eigen gemoedstoestand. Je ziet en verwerkt de werkelijkheid zoals je die voelt en je hebt niet altijd 100 procent gelijk. Op sommige dagen kost alles moeite, heb je nergens zin in, laat je motivatie het afweten en keert zelfs je interne dialoog zich tegen je.

Dit is volkomen normaal. Iedereen heeft wel eens momenten dat de storm niet buiten, maar binnen in hem of haar zit. Dus wat kun je op deze momenten doen?

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Californië stelde dat zelfcompassie de sleutel is. Daarom, alleen als we met respect tegen elkaar spreken en zelfempathie beoefenen, onszelf geven wat we nodig hebben, komen we die momenten van ontmoediging beter te boven.

Soms gebeurt er niets echt ‘ergs’ om een dag als zodanig te beschouwen. Je voelt je gewoon niet goed en alles ziet er grijzer uit dan gewoonlijk. Op deze momenten moet je meer dan ooit van jezelf houden.

Profiteer van de goede dagen

Tegenwoordig is het leven zo onzeker dat je eigenlijk maar één optie hebt. Dat is om zoveel mogelijk te profiteren van de goede dagen. Het lijdt geen twijfel dat we in steeds onrustiger tijden leven, maar je moet je niet laten overweldigen of meeslepen op een golf van onzekerheid.

Angsten en catastrofaal denken creëren tunnelvisie. Dit betekent dat je het licht aan het eind van de tunnel gewoon niet ziet.

Je moet accepteren dat slechte dagen bestaan, maar dat ze eerder uitzondering dan regel zijn. Bovendien heb je de middelen om er mee om te gaan. Ze zijn als een mentale reddingsboot die je in staat stelt moeilijke momenten moedig onder ogen te zien en je eraan aan te passen. Ze helpen je om uiteindelijk te leren hoe je om al je moeilijkheden heen kunt navigeren.

Het is essentieel om te profiteren van de rustige dagen. In feite zijn er altijd momenten van licht voor degenen die weten hoe ze te zoeken. Bovenal voor hen die weten hoe ze aan te moedigen en ze in hun leven te wenken.

Jonge vrouw geniet van de zonsopkomst
Het maakt niet uit wat je nu meemaakt, bedenk dat het voorbij zal gaan.

Concentreer je op wat een oplossing heeft en accepteer de rest

Waarschijnlijk is je als kind geleerd dat elk probleem een oplossing heeft. Misschien ben je daarom altijd geobsedeerd geweest door het zoeken naar uitwegen, opties, oplossingen en strategieën om uitdagingen op te lossen en moeilijkheden het hoofd te bieden, wat die ook mogen zijn.

Niemand heeft je ooit verteld dat er in werkelijkheid bepaalde dingen zijn die niet kunnen worden veranderd of verbeterd.

Slechte dagen bestaan uit kruispunten die niet kunnen worden vermeden en problemen die geen oplossing hebben. Accepteren dat er dingen zijn die je niet in de hand hebt, is de eerste regel om welzijn te bereiken. Alleen op die manier zul je meer betekenis blijven geven aan je goede momenten, aan de momenten die je leven, betekenis en zelfs geluk geven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  •  Breines JG, Chen S. Self-Compassion Increases Self-Improvement Motivation. Personality and Social Psychology Bulletin. 2012;38(9):1133-1143. doi:10.1177/0146167212445599
  • Slingerland, Edward (2007). Effortless Action: Wu-wei As Conceptual Metaphor and Spiritual Ideal in Early China Oxford; New York: Oxford University Press. ISBN 9780195138993.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.