Zijn romantische en seksuele oriëntatie hetzelfde?

Soms zijn seksuele en romantische aantrekkingskracht niet met elkaar verbonden. Hierdoor kun je wel een emotionele band met iemand voelen, maar geen seksueel verlangen. Misschien is het jou ook wel eens overkomen. In de volgende tekst geven we je meer informatie.
Zijn romantische en seksuele oriëntatie hetzelfde?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 09 juli, 2023

Romantiek en seksuele geaardheid vallen vaak samen en je voelt een intense en diepe seksueel-affectieve verbinding met iemand. Aan de andere kant kun je een overweldigende fascinatie en emotionele binding met iemand ervaren, maar helemaal geen fysiek verlangen of aantrekkingskracht tot die persoon voelen. Dit kan gebeuren met mensen van elk geslacht.

Niets is zo chaotisch, uniek en duizelingwekkend als de wereld van liefde en genegenheid. Weten hoe je onderscheid kunt maken tussen de romantische en de seksuele sfeer is dus zowel geruststellend als verhelderend. Je kunt het zelfs verrassend vinden dat je een romantische band met iemand kunt creëren zonder de variabele seksualiteit.

Laten we eens kijken hoe elk van deze dimensies verschilt.

We hebben ons allemaal wel eens seksueel aangetrokken gevoeld tot mensen met wie we geen emotionele band hadden. Het tegenovergestelde komt ook vaak voor.

Seksuele oriëntatie: wie je bent en tot wie je je seksueel aangetrokken voelt

In het verhaal van menselijke relaties zijn we geneigd aan te nemen dat degenen die ons romantisch aantrekken dat ook seksueel doen. Dat is echter niet zo. Sterker nog, velen van ons voelen zich fysiek aangetrokken tot mensen met wie we geen emotionele band hebben. Er wordt zelfs vaak gedacht dat een relatie kan bestaan uit seks en niets meer.

Als dit gebeurt, is dat vaak omdat de romantische en seksuele oriëntatie van de persoon niet synchroon zijn. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Current Psychology stelt dat het essentieel is om romantische oriëntatie te onderscheiden van seksuele oriëntatie, omdat ze verschillende mechanismen hebben en aanleiding geven tot alternatieve hechtingsgedragingen en -stijlen.

Laten we seksuele oriëntatie verder onderzoeken.

De definitie van seksuele oriëntatie en de categorieën

Seksuele oriëntatie definieert tot wie je je fysiek en seksueel aangetrokken voelt. In deze dimensie kan romantische aantrekkingskracht wel of niet voorkomen. Maar zoals je je wel kunt voorstellen, worden de volste en meest bevredigende relaties bereikt als beide sferen op elkaar zijn afgestemd.

De manier waarop je je tot anderen verhoudt als het gaat om affectieve seks, geeft vorm aan een reeks categorieën. Deze zijn als volgt:

  • Biseksualiteit. Aantrekkingskracht tot beide seksen.
  • Aseksualiteit. Seksuele aantrekkingskracht is uitgesloten. (Het bestaat niet).
  • Heteroseksualiteit. Aantrekking tot mensen van verschillend geslacht.
  • Homoseksualiteit. Aantrekking tot mensen van hetzelfde geslacht.
  • Panseksualiteit. Aantrekking tot elke genderidentiteit.

Seksuele oriëntatie en genderidentiteit zijn niet hetzelfde

Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in The Journal of Neuroendocrinology legt uit dat seksuele identiteit en seksuele oriëntatie verschillende componenten zijn. Soms zijn ze gecorreleerd en aangepast aan het genitale geslacht van het individu, maar we moeten benadrukken dat dit niet altijd het geval is.

Daarom, terwijl seksuele oriëntatie verwijst naar tot wie je je seksueel aangetrokken voelt, definieert genderidentiteit wie je bent.

  • Transgender. Een andere identiteit hebben dan je biologische geslacht.
  • Cisgender. Een identiteit hebben die overeenkomt met de identiteit waarmee je geboren bent.
  • Non-binaire. Een genderidentiteit hebben die niet helemaal overeenkomt met het mannelijke of vrouwelijke geslacht.

Seksuele oriëntatie gaat over tot wie je je seksueel aangetrokken voelt. Genderidentiteit is wie je bent.

Romantische oriëntatie: de niet-seksuele emotionele band

Door de geschiedenis heen hebben we romantische liefde opgevat als een uiting van passie en seksualiteit. De klassieke werken van antropologe Helen Fisher, zoals Why We Love (2004) en een studie (Engelse link) gepubliceerd in Frontiers in Psychology stellen een evolutionaire visie voor die samenhangt met de menselijke voortplanting.

Het belangrijkste verschil tussen romantische oriëntatie en seksuele oriëntatie is echter dat seksualiteit, verlangen of fysieke aantrekkingskracht niet altijd aanwezig zijn in de eerste. Zoals uitgelegd in een analyse(Engelse link) gepubliceerd in Cur rent Directions in Psychological Science, zijn het verschillende subjectieve ervaringen met verschillende neurobiologische substraten.

Romantische oriëntatie

Romantische oriëntatie definieert de emotionele, intellectuele en romantische connectie die je voor iemand zou kunnen voelen. Seksueel verlangen kan wel of niet optreden. Het uit zich meestal in een soort band die in veel gevallen een tegenstrijdigheid veroorzaakt. Bijvoorbeeld je emotioneel aangetrokken voelen tot iemand die niet overeenkomt met je genderidentiteit.

Als je heteroseksueel bent, kun je nog steeds significante nabijheid en intimiteit voelen met iemand van jouw sekse. Dit type oriëntatie is typisch voor aseksuele mensen. De categorieën van romantische oriëntatie zijn als volgt:

  • Homoromantisch. Romantische aantrekkingskracht op mensen van hetzelfde geslacht.
  • Biromantisch. Romantische aantrekking tot mensen van hetzelfde en verschillend geslacht.
  • Heteroromantiek. Romantische aantrekking tot mensen van een verschillend geslacht.
  • Panromantisch. Romantische aantrekking tot mensen van alle geslachten.
  • Demiromantisch. Mensen die de tijd moeten nemen om echte romantische aantrekkingskracht te ervaren en een hechtere band te ontwikkelen.

De impact van romantische oriëntatie

Een van de verschillen tussen romantische oriëntatie en seksuele oriëntatie is dat de tweede meestal minder problemen met zich meebrengt dan de eerste. Het is ook gemakkelijker te begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld een heel sterke romantische band met iemand hebben, maar je wilt geen seks met hem of haar. Maar dit kan storend zijn voor hem of haar.

In feite komt het vaker voor dat je seksuele ontmoetingen hebt met mensen van wie je niet houdt. Bovendien is een romantische relatie ingewikkelder zonder de variabele seks. Het is vreemd en tegenstrijdig en kan er zelfs toe leiden dat je je afvraagt of er iets mis met je is (dat is er niet). Onthoud dat het mogelijk is om van iemand te houden zonder dat er sprake is van seksuele aantrekkingskracht.

Relaties die uitsluitend gebaseerd zijn op romantische affectiviteit beginnen altijd met goede communicatie en afspraken. Dat is de enige manier om discrepanties en leed te voorkomen.

Als je biromantisch, heteroromantisch of homoromantisch bent, moet je duidelijk maken tot wie je je aangetrokken voelt op affectief niveau en wat je interesses zijn. Het is altijd raadzaam om iemand te informeren als je seksueel niet in hem of haar geïnteresseerd bent om toekomstige problemen te voorkomen.

De belangrijkste verschillen tussen romantische oriëntatie en seksuele oriëntatie

Het erkennen van je genderidentiteit en seksuele oriëntatie is belangrijk. Het feit dat de maatschappij in dit opzicht vooruitgang boekt is zowel gunstig als hoopgevend. Maar er is nog een stap te overwinnen. Het is de erkenning dat romantische en seksuele geaardheid niet altijd hand in hand gaan. In feite kan liefde op vele manieren samengaan, maar zolang er respect is, is het goed.

In het kort worden de twee onderscheidingen als volgt gedefinieerd:

  • Seksuele geaardheid definieert voor wie je seksuele aantrekkingskracht en verlangen voelt. Je kunt wel of geen romantische interesse voelen.
  • Romantische oriëntatie definieert je affectieve en emotionele verbinding met andere mensen, zonder dat er sprake is van seksueel verlangen. Bij romantische oriëntatie is emotionele en intellectuele aantrekking mogelijk tot mensen die niet dezelfde seksuele oriëntatie hebben als jij.

Tot slot, als je twijfels of zorgen hierover hebt, kun je altijd bepaalde organisaties en groepen raadplegen. Er zijn ook psychologen gespecialiseerd in genderidentiteit en affectieve relaties, die je angsten en problemen kunnen verlichten. Liefhebben biedt immers vervulling in je leven, dus je moet zonder angst kunnen liefhebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.