Zie je lijden onder ogen en het zal beter worden

Je moet je niet verbergen voor je lijden. Zie het rechtstreeks onder ogen en je zult in staat zijn om vooruit te komen.
Zie je lijden onder ogen en het zal beter worden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 26 augustus, 2023

Je probeert een veilig en vredig leven op te bouwen waarin risico’s en natuurlijk lijden zijn uitgesloten. Soms ga je echter verder dan dit eenvoudige principe en vergeet je te leven uit angst om te lijden of negatieve emoties te ervaren.

Sommige mensen die teleurstellingen in de liefde hebben meegemaakt, die zijn verraden of die een verlies hebben geleden, kiezen er tegenwoordig zelfs voor om nooit meer verliefd te worden. Deuren worden gesloten en op een bepaalde manier zien ze af van een deel van het leven dat zo belangrijk is voor de mens.

Aan de andere kant is iedereen vrij om zijn eigen beslissingen te nemen en te kiezen hoe hij zijn dagen wil doorbrengen, zonder veroordeeld of bekritiseerd te worden. Toch kun je jezelf niet isoleren van lijden, dat is bijna onmogelijk. Je kunt niet in een zeepbel leven in de hoop dat de wind of de elementen hem nooit zullen laten barsten.

Vroeg of laat krijg je te maken met teleurstelling, hoe klein ook. Of een verraad, een verlies of zelfs een ziekte. In feite hoort lijden bij het mens zijn en als zodanig moet je weten hoe je het onder ogen moet zien.

Schilderij van een vrouw die lijdt


Zie je lijden onder ogen

Een van de grootste fouten in de huidige maatschappij is om pijn, tranen of lijden te beschouwen als iets dat verborgen moet blijven. Het wordt zelfs als beter beschouwd om je tranen in te houden en naar het toilet te gaan zodat niemand je ziet.

“Niet huilen, je moet volwassen worden,” zeiden ze tegen je toen je klein was. Daarom slikte je je woede en lijden in en hield je het binnenin je, als een monster dat je beter niet kon laten zien, en soms zelfs niet over kon praten.

Dit was een vergissing. Want lijden is niet abnormaal, het is geen ziekte of een teken van zwakte. Lijden is begrijpen dat er iets niet goed gaat en je moet weten hoe je dat moet begrijpen, aannemen, accepteren en onder ogen zien. Niets meer dan dat.

Het treft ons allemaal

Lijden is net zo normaal als de lucht die je inademt. Toch kom je soms mensen tegen die klagen “Waarom overkomt mij dit altijd?” alsof pijn en lijden alleen hen treffen. De werkelijkheid is niet zo. Iedereen maakt wel eens dezelfde dingen mee.

Bijvoorbeeld ontslagen worden, afgewezen of verlaten worden, teleurstellingen meemaken of iemand verliezen. Pijn kiest niet willekeurig slachtoffers, het treft ons allemaal. Toch gaan we er allemaal anders mee om.

Sommigen laten zich verslaan. Zij hebben meer kans op een depressie (Engelse link). Er zijn ook mensen die meer middelen hebben om met lijden om te gaan, maar die ze niet noodzakelijk effectief gebruiken.

Sommige mensen hebben gewoon de neiging om alles negatief te interpreteren. Ze denken dat ongeluk hen achtervolgt, dat ze geen recht hebben om gelukkig te zijn en dat ze geboren zijn om te lijden. Aan de andere kant zijn er mensen die, in plaats van hun lijden te interpreteren, ermee omgaan. Zij ontwikkelen hun eigen strategieën. Dit is belangrijk.

Vogel maakt shirt van vrouw los

Ontwikkel je eigen copingstrategieën

Je lijden onder ogen zien is echt belangrijk. Onthoud dat huilen geen daad van pijn is, maar een manier om stoom af te blazen en een natuurlijke behoefte. Daarom zijn tranen normaal en noodzakelijk. Zoek ook niet naar schuld. Als je dat wel doet, verleng je je herstel nog meer door de component woede aan je lijden toe te voegen. Dit betekent dat je gevoelens nog negatiever zullen zijn.

Geef niemand de schuld. Denk altijd aan jezelf en hoe je uit de afgrond kunt komen waarin je momenteel verdrinkt. Je moet je lijden begrijpen en het niet zomaar aanvaarden. Als je het accepteert zonder te vechten, heeft het geen zin, want dan blijf je daar hangen, in die pijnlijke situatie.

Zie je lijden onder ogen. Accepteer je teleurstelling, maar kijk er verder overheen. Vertel jezelf dat ze je hebben teleurgesteld omdat ze gewoon niet in staat waren om je gelukkig te maken. Erken dat je je best hebt gedaan en dat het nu tijd is om je te richten op je eigen levenspad op zoek naar je welzijn en geluk. Want je verdient het om gelukkig te zijn.

Lijden is normaal. Iedereen heeft zijn eigen deel van lijden. Dit moet je in gedachten houden. Je moet ook leren hoe je het kunt beheersen zodat het niet overloopt. Want voortdurend lijden verstikt je en zorgt ervoor dat je alles om je heen verliest. Zelfs degenen van wie je houdt. Dat is het niet waard. Zorg ervoor dat je actie onderneemt en vecht voor je eigen welzijn.

Image Courtesy: Leah Johnston


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.